Mer i kategorin Gravid |

Att hinna med allt inför barnets hemkomst - rätt att vara ledig från jobbet?

Ledig innan förlossningen? Det är så många saker som ska köpas, fixas, göras innan bebisen anländer. Hela lägenheten är i kaos och du ändå kan inte göra mycket åt det eftersom du spenderar all din tid på jobbet eller med att förbereda dig för jobbet. Så skönt skulle det vara om man kunde stanna någon vecka innan hemma och bara slappna av, ta hand om sig själv, få träffa kompisar och varför inte samtidigt fixa alla små saker som du har drömt om att fixa under hela graviditeten - tvätta de första bebiskläderna, ställa i ordning den lilla sängen och de små leksakerna, sticka något litet åt bebisen, etc.

Vi på BliMamma hittade och sammanfattade alla de sätt som tillåter dig att ta en sådan välförtjänt paus och ladda upp batterierna inför den stora stunden. De flesta innebär att du är ledig de sista månaderna när du uppskattar ledigheten som mest, då du kommer att känna dig ännu tyngre, tröttare och förväntansfull.

  1. Semester. Har du sparat semester eller annan intjänad ledighet och du vill vara ledig en tid innan den beräknade förlossningen så kan du ta ut de dagarna och förbereda för hemkomsten av bebisen samtidigt som du kan vila och samla energi.
  2. Föräldrapenning. Som gravid kan du börja ta ut föräldrapenning från och med 60:e dagen innan beräknad förlossning. Föräldrapenningen kan tas ut för hel, trefjärdedels, halv, en fjärdedels och en åttondels dag. Det innebär att du kan förkorta din arbetstid eller vara helt ledig från och med 60:e dagen innan beräknad förlossning. Dessa dagar räknas från din totala föräldraledighet.
  3. Sjukpenning. Om du utvecklar sjukdom under graviditeten, t.ex. havandeskapsförgiftning, graviditetdiabetes, svåra foglossningar, etc. och sjukdomen sätter ner din förmåga att arbeta med minst en fjärdedel så har du rätt till sjukpenning. Om du har rätt till sjukpenning och hur lång det skall vara bestämms av både läkaren och Försäkringskassan med hänsyn till förhållandena i varje enskilt fall. Sjukpenning gäller oberoende av hur lång tid du har kvar till beräknad förlossning.
  4. Havandeskapspenning. Om ditt arbete innebär fysiska påfrestningar, som du orkar inte med under graviditeten, du får rätt att bli omplacerad till lättare arbetsuppgifter. Om din arbetsgivare inte har möjlighet att omplacera dig kan du ansöka om havandeskapspenning. Havandeskapspenning på grund av fysiskt påfrestande arbete kan du få från och med den 60:e dagen till och med den 11:e dagen före beräknad förlossning.

Rekommenderat

Graviditetssymptom - hur länge varar de?

Graviditetssymptom - hur länge varar de?

Graviditeten är en superhärlig tid. Kan man tänka sig att kvinnans kropp är ett hem för ett helt nytt liv? Samtidigt så förändras allt i kroppen så mycket - man får många symtom och ibland känns alla upplevelser som ett rent kaos för kroppen och själen. Många av de uppkomna ... 0

Det finns 0 kommentarer till denna artikel

    Skriv en kommentar


    För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

    Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.