Mer i kategorin Bebis |

Hur man väljer säng till bebisen

Att välja säng till bebisenÄven om kompisar med små barn berättar att deras bebis behöver pysslas om nästan 24 timmar om dygnet så sover ett nyfött barn mellan 16 och 20 timmar per dygn. Dess sömn är fördelad i korta stunder i taget. Detta gör att nyfödda tillbringar mycket tid i sin sovplats som i sin tur gör valet av en sådan till en av de viktigaste vid inköp av saker till bebisen. Därför bestämde vi på BliMamma oss för att skriva om de olika alternativ som finns för sovplatser, samt att sammanfatta vad man ska vara uppmärksam på när man väljer.

Föräldrarnas säng

Det är många mammor som känner sig trötta och bestämmer att låta barnet ligga kvar efter att har ammat. Även om det för många i första hand låter olämpligt som lösning på grund av risken att ligga ihjäl sitt nyfödda barn är denna rädsla inte befogad. Det är ytterst ovanligt att föräldrar ligger ihjäl sina barn, åtminstone att mamman gör det (det tar längre tid för pappan att komma ihåg även i sömnen att hans bebis ligger bredvid honom). Om det sker så är det så gott som alltid för att föräldern varit påverkad av alkohol, droger och/eller sömntabletter så att hon sovit onormalt tungt.

Med föräldrarnas säng bör man dock vara uppmärksam på att

Säkerhetsprodukter som finns på marknaden:

sängsidaSidoskydd för säng. Den monteras på förälderns säng och hindrar barnet att trilla ut när den kommer till kanten. Sidoskyddet kan även användas som fallskydd vid avvänjning från spjälsäng.

baby säng-i-sängBaby säng-i-säng. Speciell utvecklad resesäng som man ställer i de vuxnas säng och som minskar risken för kvävning eller klämning när man sover ihop med bebisen. Eftersom bebisen kan sova i er säng behöver du inte stiga upp för att trösta eller amma. Säljs vanligen under namnet "babynest" eller "snuggle nest".

babycribBaby sidosäng. Ytterligare ett sätt att slippa behöva gå upp när det är dags att amma. Denna variant tillåter dock bebisen att ha sin egen sovplats och inte behöva dela sina föräldrars säng.

Vagga eller korg

Bestämmer ni er att ge barnet egen utrymme så får ni tänka på att när barnet är nyfött behöver det inte nödvändigvis ligga i en stor spjälsäng. Den kan kännas för stor och otrygg efter den trånga livmodern. Man kan därför använda en korg eller en liten vagga de första månaderna istället. Det kan vara rogivande att vyssa det lilla barnet.

Med vagga eller korg bör man dock vara uppmärksam mot att

det inte ska användas efter att barnet börjat kunna sitta eller resa

sig på knä.

Produkter som finns på marknaden bland vilka man kan välja

babykorg

Babykorg, med eller utan stativ. Korg i rotting som tillåter barnet att ha egen sovplats och känna sig tryggt i det lilla sovutrymmet. Nästan lika mysigt som hos mamma.

vaggaBabyvagga. Det finns tre olika varianter som man kan välja bland. En enkel trävagga kostar inte så mycket och kan t.o.m. göras på beställning av en duktig snickare. Den ställs vanligvis på golvet och är inte speciellt bekväm för mammans rygg, men har ändå den mysiga gammaldags romantiken. En annan typ av vagga är upphängd i ett stativ med låsfunktion. Den kan vara på hjul eller utan hjul. Man använder den både som vanlig säng och som vagga och lätt flytta den utan att behöva väcka barnet. Den tredje varianten är den mest moderna, men kanske inte den mest praktiska. Den hängs på taket eller på separat stativ som man kan köpa. Den tillåter barnet också att sätta den i rörelse som kan upplevas rogivande.

Spjälsäng

spjälsängSpjälsängen är de blivande föräldrarnas mest populära val av sovplats för bebisen. En spjälsäng med höj- och sänkbar botten är en bra första säng och kan användas ända till barnet är ungefär tre år. För spjälsäng så väl som för vagga gäller det att försöka göra den lite trång och ombonad genom att möblera med kuddar eller gosedjur, eller varför inte använda en baby säng-i-säng i den? Bestämmer ni att använda kuddar se till att dessa inte är för nära huvudet p.g.a. kvävningsrisken. Ett bra alternativ är att köpa en sovpåse som inte bara ger trygghet för barnet men också minskar risken att barnet spritter till alltför mycket i sömnen och väcker sig själv.

Med spjälsäng bör man vara uppmärksam på att

När man bäddar för barnet i en spjälsäng bör man vara uppmärksam på att

Madrassen som ni köper bör vara med samma mått som sängen för att undvika avstånd mellan madrassen och sängen som kan göra det möjligt för barnet att fastna i.

Produkter som finns på marknaden bland vilka man kan välja

När det gäller spjälsängar så finns det många olika alternativ som man kan välja bland. De varierar inte så mycket i funktion som i design. De flesta har höj- och sänkbar botten och det går att ta bort spjälorna när barnet blir tillräckligt stort. Det kan också vara bra att ha en perforerad botten som gör det luftigare och ger mindre risk för mögel i eller under madrassen.

Oavsett vilket av alla alternativ man väljer så är det bra om den är permanent märkt med

Glöm inte att varje år skadas flera hundra barn i samband med att de använder spjälsäng. Många av dessa olyckor går att förhindra genom att köpa en säker säng som uppfyller Konsumentverkets krav på säkerhet. Du kan läsa mer om vilka spjälsängar som blivit godkända respektive underkända i KV:s test här.

Rekommenderat

Så hittar du den billigaste och bekvämaste flygresan

Så hittar du den billigaste och bekvämaste flygresan

Sommaren närmar sig alltmer och det börjar bli dags att planera resan till lite mer solsäkra destinationer. Det finns en del funderingar som man alltid har innan man bokar resa och är man gravid är de här funderingar extra aktuella då det är egentligen inte en utan två personer ... 2

Det finns 19 kommentarer till denna artikel

    Hej, Jag ställer mig mycket frågande till formuleringen: "den ska vara på bekväm höjd för mamman så att hon behöver inte anstränga ryggen när hon lyfter barnet" I min familj ger både jag och min man vårt barn mat eftersom jag inte kan amma. På natten har min man lika mycket uppsikt på vår dotter som jag, och vi lyfter därför upp henne båda två. Tror detta gäller för många föräldrar...
    admin

    7 admin

    Hej, enklast är att söka på "babynest" på Google, så hittar du ett antal alternativ. Allt ifrån att sy själv till färdiga sängar. Lycka till!
    sara84

    0 sara84

    Jag har förstått att det smidigaste är att ha bebisen sovandes hos sig i sängen, under den första tiden då den vakanr ofta under nätterna. Jag är dock rätt att man ska rulla över den... En "säng i säng" verkar ju väldigt bra för att undvika detta. Har ni något tips på var man köper en sådan samt om det är något speciellt märke/modell som rekomenderas?
    hej hej jag undrar vart man kan köpa den där sidosängen...? om någon sätt den någonstans så säg gärna till!
    heej jag hade redan ett syskon som hade en seng men min hond toga sönder den vad ska jag gjöra fat det var mitt fel att det blev så vad ska jag gjöra fat mamma inte ska vara arg på mig så länge till
    hej jag sak få ett syskon och jag och mamman kolar på sengar men hitar inga kan ni hjälpa mig med det
    Hej! Var kan jag köpa sidoskydd till sängen??
    admin

    7 admin

    Hej Monic Vi kan bara hålla med. Skumgummi är som med de flesta andra plaster och polymera material i vår omgivning, som innehåller mjukgörare, flamskyddsmedel och andra tillsatser som sakta avges till omgivande luft under produktens livstid. Ju mer man kan begränsa dessa typer av material i hemmet desto bättre för alla, och särskilt barnen.
    En liten tanke vad det gäller madrassen, jag tror inte det finns någon skumgummimadrass som inte innehåller giftiga ämnen. Mina äldre barn har inte sovit på skumgummi och det ska inte nästa lill* teling få göra heller. Jag tänker köpa en resårmadrass som är svensktillverkad och handgjord. Den består av riktiga sängspiraler och inga giftiga stoppningar. Hur många tycker att en skumgummimadrass är skön att sova på??? Tänk på hur hårda och ofta ganska tunna dessa madrasser är. Utgå från er själva... men tänk på att bebisen endast förtjänar det bästa...

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.