Depression under graviditeten

Hej!

Jag skulle vilja tipsa om en studie som är igång just nu och som forskar på depression under graviditeten. Av alla gravida kvinnor kan det vara så många som var tionde som drabbas av depression och trots att det är så vanligt så är det få som pratar om det. Förväntningar, både från en själv och från ens omgivning, om att man snarare borde vara lycklig än ledsen är vanliga och kan vara en av anledningarna till att man inte söker den hjälp som finns.

Jag och Sandra är psykologstudenter vid Stockholms Universitet. Vi skriver nu vår magisteruppsats som avser undersöka depression under graviditeten. Därför har vi gått ihop med Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet som har en pågående studie kring just detta viktiga ämne. Studien går under namnet Magdalenastudien och undersöker hur depressionsbehandling under graviditet hjälper modern och om den påverkar barnet. För att kunna göra något bra av denna studie behövs det just i detta nu gravida kvinnor som är i vecka 9-17, känner sig nedstämda/deprimerade, bor i Stockholm och som vill delta i studien. Deltagare får ta del av adekvat behandling speciellt anpassad för gravida.

Att vara gravida och samtidigt må dåligt är idag ett relativt tabubelagt ämne samtidigt som det är vanligare än många tror. Vårt mål är att öka kunskapen om ämnet som sådant i stort samtidigt som vi kan erbjuda behandling och hjälpa de kvinnor som mår dåligt nu.

 

Tveka inte att ställa frågor eller att anmäla dig på www.magdalenastudien.se

Vi finns även på Facebook och instagram - Magdalenastudien.

      Du måste vara inloggad för att kunna svara på detta ämne