Mia95
2 Mia95

mamma avskyr vårat namn...hjälp!

Vi har från första stund haft ett namn för om liten i magen skulle visa sig bli en liten pojk, ett namn som både jag och min sambo tycker om men nu är det såhär att för någon vecka sedan frågade min mamma om vad vi har för namn. (jag är mycket hemlighetsfull när det gäller dessa namn, vet inte varför men det känns iaf bra för mig att inte prata högt om dom förutom med den närmaste familjen.) 

Jag berättade självklart namnet varav min mamma tystnar och stirrar på mig, dom 3 första namnen (varav 2 flicknamn o 1 pojknamn) berömmer hon och tycker är jättefina, när jag kommer till det fjärde namnet händer då detta att hon tystnar. Jag frågar vad hon tycker och hon utbrister att vi absolut inte kan döpa vårat barn till detta eftersom en annan i släkten heter så. Vi har sedan flera år tillbaks inte haft någon som helst kontakt med någon på mammas sida men hon säger att om vi döper vårat barn till detta kommer hon påminnas om sin släkt och därför inte kunna tycka om sitt första barnbarn lika mycket som om vi skulle döpa det till något annat

Sedan detta hände har jag varit mycket ledsen och hon har tagit mer och mer avstånd och jag fattar inte varför hon inte ska kunna älska sitt barnbarn pga ett namn som vi älskar. Jag ser inga som helst problem med detta namn trots att jag själv också fått utstå mycket skit av hennes sida av släkten.

Finns det något man kan göra eller ska jag bara strunta i hennes åsikter?

9 år sedan ´

Sv: mamma avskyr vårat namn...hjälp!

Antagligen har just personen som bär detta namn gjort något jättehemskt emot din mor. Annars kan jag inte se varför en vuxen kvinna skulle reagera på ett så omoget sätt. Antingen struntar du i det helt och väljer detta namn ändå, eller också gör du inte det. Jag skulle absolut fråga mer om just detta namn. Fråga om just denna person som hon uppenbarligen har väldigt svårt för. För att jag skulle vilja ha förståelse för varför jag i så fall skulle välja bort detta namn. Men jag är väldigt frågevis av mig också vilket jag inte vet om du är.

EvNi
5 EvNi
9 år sedan ´

Sv: mamma avskyr vårat namn...hjälp!

Namnvalet tycker jag inte att vare sig mor/farföräldrar eller någon annan i släkten/familjen har rätt att bestämma eller påverka. Visst kan de ge önskemål och tips om namn, men har ni valt vad ert barn ska heta, då är det så! Vill du inte veta mer om din mammas bakgrund till hennes reaktion, så fråga inte. Du ska inte behöva känna skuld eller nåt. Dessutom kanske ni ändå ändrar er när ni ser lilla knodden och tycker att ett annat namn passar bättre. Jag kan säga att ni kan gott hålla namnen hemliga med gott samvete. Jag berättade för min syster mina favoritnamn på mina framtida barn när vi var yngre. Speciellt flicknamnen, så vad har hon döpt en av sina pojkar till - jo samma namn med en pojkvariant och sa på barnets namngivning att det var ett släktnamn från den slääktingen som just jag hade berättat för henne att jag skulle döpa min flicka till. Jag berättar aldrig om favoritnamn längre...

Kort och gott, ni gör som ni vill för ni är föräldrarna till ert barn, andra får acceptera ert namnval! Stå på dig, och tänk på: har du mött en människa du inte tycker om, så tycker du inte om den personens namn heller i framtiden. Nmnet symboliserar just den personen. Hoppas din mamma kan försöka se "med andra ögon" på namnet. Det är ju trots allt inte hennes barnbarn som har gjort henne illa.

Är beräknad till 26 juli 2012.

Christina kom 2012-07-24. Syskon till Stina och 2 bonusar är beräknadtill 18 februari 2016 :)

Ala11
2 Ala11
9 år sedan ´

Sv: mamma avskyr vårat namn...hjälp!

Min svärmor sa rakt ut att hon tyckte vi gav vår dotter ett fördjävligt namn. Nu tycker hon att det är jättefint.

Det är ert val, vad andra tycker är sekundärt. Personligen tycker jag att det är fel att kommentera namnval. Det känns ju bara tråkigt att veta att någon tycker det är fult, men det ändrar ju inte vad man själv tycker.

9 år sedan ´

Sv: mamma avskyr vårat namn...hjälp!

Jag tror att om ni väljer att ge ert barn detta namn, så kommer din mamma ändå att älska det lika mycket när hon vant sig och förknippar namnet med denna nya lilla person. Så brukar man ju fungera i allmänhet. Namn kan vara förknippade med en viss person och när man hör det då tänker man direkt på dennes personlighet. Men lör man känns någon annan med samma namn får det en annan innebörd.. Lycka till med namnvalet och framförallt med bebisen!
Emina
2 Emina
9 år sedan ´

Sv: mamma avskyr vårat namn...hjälp!

Jag har en utländsk bakgrund och det förväntas nog att jag och min sambo ger ett namn från mitt hemland, dock de namn vi har fallit för är engelska/amerikanska och något svenskt.. jag tänker inte bry mig vad familjen och släkten kommer tycka, de kommer tycka om den lika mycket ovasett namn tänker jag... Man vänjer sig vid allt :)

jvsm
5 jvsm
9 år sedan ´

Sv: mamma avskyr vårat namn...hjälp!

Men... det är ju ERTbarn, tycker ni ska göra som ni känner och inte bry er om din mammas reaktion. Namninspiration kan komma från så många olika håll och det är ju dumt att den dum avlägsen släkting ska få smutsa ned ett namn som ni gillar! :-) Jag vet att både min mans och mina föräldrar kommer ha synpunkter på de namn vi valt - men det skiter jag faktiskt i. :-)

-- Efter drygt åtta år, och både MA och MF, tittade vårt mirakel ut den 13 maj 2013  :-) 

Mahlin
2 Mahlin
9 år sedan ´

Sv: mamma avskyr vårat namn...hjälp!

äh! strunta i det i det...jag har bestämt mej för Melwin för en herrans många år sedan..varken min mamma eller pappa tycker det är bra å tjatar om att "alla kommer kalla han mille" något jag inte tror kommer hända men skulle ngn kalla honom de är det väl ok för mej..förstår inte vad som är så hemskt med det=).... så här är det: oavsett vilket namn det blir är det en sak som är säker: det är alltid garanterat ngn som inte kommer att gilla namnet..gör som du/ni känner, det bestämmer ingen annan! =)

jassi
5 jassi
9 år sedan ´

Sv: mamma avskyr vårat namn...hjälp!

Då får hon väl komma på ett smeknamn istället
8 år sedan ´

Sv: mamma avskyr vårat namn...hjälp!

Ingen annan än ni har rätt att bestämma vad ert barn skall heta och har man inget positivt att säga tycker jag man skall vara tyst. Det är ingen annans beslut än ert! Stå på er!

Min svärmor gillar inte heller det namn vi har valt men det tycker jag mest är kul. Hon har inte sagt ngt negativt, inte kommenterat det alls men däremot grimaserar hon illa varje gång det kommer upp och ser allmänt sur ut. Hehe säger jag!

 

 

Du måste vara inloggad för att kunna svara på detta ämne