Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 34

Bebisen

Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

Du

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 33

 

Frågor för vecka 34

Rekommenderat

Vanligt med tidiga sammandragningar under graviditeten

Vanligt med tidiga sammandragningar under graviditeten

Under en normal graviditet är det vanligt att man upplever sammandragningar av livmodern redan långt innan det är dags för förlossning. Dessa sammandragningar kallas ibland för Braxton Hicks-sammandragningar, efter den läkare som först beskrev dem i den medicinska litteraturen. En annan vanlig beteckning är förvärkar, och de tjänar till att ... 25

Det finns 199 kommentarer till denna artikel

  33+3 nu och det börjar bli väldigt jobbigt att röra sig och magen är rätt så mycket i vägen nu, kan inte sova på rygg då det blir väldigt tungt att andas. Och det är väldigt mycket fosterrörelser och sparkar upp mot revbenen mer eller mindre 24/7.. Och längtan efter h*n är väldigt påfrestande svårt att tänka på något annat nu:)
  Längtar tills han kommer.:)Vart sjukskriven nu tills vidare pga förvärkarna( kändes som värsta mensvärken) Hade så i december redan.Då trodde jag det var blindtarmen eller min galla som spruckit eller nåt.Fruktansvärt ont i två timmar..ursch..Det var värkarna som satt i gång och denna gång fick vi åka in till Huddingesjukhus .Livmodertappen har visst öppnat sig redan och jag riskerade förtidsbörd.Fick bricanyl av läkaren och de kunde stoppa min lille pojke från att komma ut för tidigt.Är i v 33+6 i dag.Ska äta bricanyl tills v 36.Sen om han trycker på då får han komma ut.Jag fyller själv år den 12 februari så det blir skojigt å se om han kommer den dagen.Då är vi i sådanafall TRE st i familjen som fyller år samma dag.Jag och min tvillingsyster och min son då..;) De var väldigt trevliga på H.s måste jag säga och jag hoppas nästa besök blir lika trevligt på sjukhuset även om det är trist att ligga på sjukhus så var personalen väldigt bra...Nästa besök blir troligen det slutliga då han kommer ut den lille rackarn.Första barnet för mig och det ska bli jättekul:)Hoppas allt är bra med er och era små knyten i magen;)Kram Anna och ivriga bebis Eric..;)( beräknad den 12/3) men han skall tas ut med kejsarnitt 5/3 på H.s.
  sammandragningarna har nästan slutat nu! men när de väl kommer så känns de verkligen!
  Fy fan för halsbrännan :( buhu. Ett glas mjölk lr fler är det ända som hjälper :( .... en stund iaf. Hela nätterna blir förstörda. Somnar först riktigt runt 4-6 på morgonen, innan det är det bara massa mjölk,spring på toa, mjölk, spring på toa, mjölk, ont i ryggen, svårt att andas, o så mjölk igen :/ men det är bara att stå ut. Bara 7 veckor kvar :)
  hej san alla mamor när jag fick höra a tt jag va gravid jag kunde ej fatta de jag va så glad när jag va i andra månaden så hade jag så mådde jag rätt så bra o dålig oh jag kräkte mycket .Men när jag tänkte på mitt barn som kommer att kommma till dena världen så har jag glömd allting de dåliga o nu tänker jag på de positiva.., oh nu e jag på vecka 32, o nu e jag jätte nöjd för att har fattat till sist ska föda en dotter och för de e jag över lycklig önskar att alla mammor för när de för beskedd att de är gravida att de ska tänka lyckliga för att barnet är allt för en mamma för livet önskar er lycka till oh ha de så bra tänk på de positiva o födda så lätt för imoron kommer du att ha barnet i famnen lycka till ha de
  ja nu e man i v33. bara 7 veckor kvar, att ståut me halsbränna
  V.Hoti

  0 V.Hoti

  Jag tycker att tiden går snabbt, och det verkar som om att det bara e jag som tycker det =P e i vecka 33+2 just nu. Lillflickan mår hur bra som helst och sparkar på =) tycker att det e sååå mysigt när hon gör det. Bara det att jag har börjat få lite ont överallt, men det e det värt =) I slutändan kommer ju det man längat efter sååå länge =) Ta hand om er allihopa ! Kramisar
  Heidi

  0 Heidi

  Bah!! Ringde Opel innan för att boka tid till att koppla ur krockkudden....nä det går inte att göra på opel för det finns säkerhetsrestriktioner från gm. Så nu får man börja leta ny bil oxå, kunde ingen talat om d när vi köpte bilen förra sommaren?!! Var bara tvungen att avreagera mig =). Hoppas allt är bra med er andra blivande mammor å bebisar. Kram kram
  usch nu kan jag inte väna längre. min syster fick sitt andra barn nu den 18e... "bara några veckor kvar för dig nu då" säger hon o garvar. jag blir galen av att hålla i hennes lilla flicka. så underbart! vi vill bara att tiden ska gå fort nu så vi oxå får våran lilla/lille
  Fy vad jag är trött på att vara gravid nu!! Får bara höra hur stor jag är, att det där är nog ett stort barn, "är du säker på att det bara är en?" JAG BLIR GALEN!!!! och alla dessa okända människor som kommer fram och tar på magen. F*n jag går inte och taffsar på okända människors magar. Mmm vad munter jag känner mig.... halsbränna har jag oxå till på köpet =P

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.