Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 34

Bebisen

Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

Du

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 33

 

Frågor för vecka 34

Rekommenderat

Sola under graviditeten?

Sola under graviditeten?

Nu när det är sommar så vill man ju ut och njuta i solen, och kanske sola och skaffa sig lite färg, men hur är det under graviditeten, är det farligt för fostret eller för dig att sola under gravditeten? Frågetecknen är många, men i denna artikel försöker vi reda ... 38

Det finns 199 kommentarer till denna artikel

  Det sprudlar av liv i magen tycker jag det är farsinerande när det växer och det närmar sig jag tycker allting är så spännande så jag kan spricka. det blir tvillingar och jag känner mig redan stor som ett hus vad ska det då bli när dom är färdiga det blir tungt att bära men det med glädje för jag har det så bra nu när jag bara får sura uppstötningar ibland när jag ätit för det trycker mot magsäcken annars så är det inga problem lite anfådd känner jag mig förstås men det hör till. som allt annat kan jag tänka.

  33+0 nu är vi snart där, längtar efter bebis nu ☺
  Vecka 33+5 idag och 43 dagar kvar tills lillebror är beräknad! Att bebis sover mycket låter bra, men i min mage är det full rulle MEST HELA tiden =) Storasyster är mer och mer intresserad av lillebror, hon pussas och klappar ofta. Vi längtar och ser fram emot att träffa våran nya familjemedlem efter jul och nyår <3

  Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis.---------------- MIn pojk sover inte alls.Den sparkar mig alla nätter fram tills på morgonen, sen sovcer han kanske ett par timamr och sen börjar sparkas igen. och så hgöll han på med i 2 sista veckor nu. =(((( vet ej om det är bra . Har varit hos barnmorska, hon säger att det är jätte bra. Men det står jo svart på vit att den sover mkt under den här perioden, precis som nyfödd babis... vet inte vem  jag skall tro? 

  33+4 och nu längtar jag till tusen:) mår annars jätte bra och allt är i sin ordning! Kramis
  Jenni

  5 Jenni

  33+4 idag och längtar mer och mer på att bli av med denna mage, även fast den är mindre än med sonen.. Har mkt kvar att fixa till bebisens ankomst men är alldeles för trött för att göra något
  Mira_L

  5 Mira_L

  På torsdag går ja in i v 33 och flyger samtidigt tillabaka till sverige. Har varit för varmt för denna tjocka gravida. Behöver verkligen ha en kudde mellan benen nu och kissar oftare. Kände i går på stranden att jag inte kunde springa efter min dotter som busade runt och var nära att springa bort...fast hon hade nog inte gjort de för hon vet att jag gick efter men ändå kändes sjukt jobbigt att inte kunna röra sig som man brukade...speciellt pgr av dottern. Men annars går det bra lillen i magen rör sig varje dag ibland sparkas lite för hårt :) längtar nu så och hoppas tiden går fort !!

  33+2 idag och jag längtar så tills han vill komma ut! Börjar känna mig trött i kroppen och det går bra sakta nu när jag är ute och (power walkar) haha.. Har ca två veckor kvar med 5 dagar i veckan på jobbet sen hoppas jag att jag kan gå ner och jobba tre dagar istället!

  Kram och pepp till alla där ute!

  33+4 idag!! Trött, sliten och vill bara att tiden ska gå fortare så jag kan få se den lille ;)

  Lini

  7 Lini

  Int förberedd mentalt! Men jag är sååå lycklig ska ni veta! Vet int kön än, så de får bli en överraskning! Vi måste sätta oss ner å skriva upp namn å enas nu känner jag. Int mycke tid kvar nu, dryga 6vecker!

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.