Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 31

Bebisen

Nu kanske det börjar kännas som att du varit gravid i en evighet och det kan vara svårt att tänka sig att du ska vara gravid i ytterligare 10 veckor. Men din bebis måste fortfarande växa till sig en hel del innan han eller hon är redo att komma till världen. Bebisen är nu 41 cm från topp till tå och väger omkring 1,4 kg.

Även om din bebis ligger skyddad av fostervattnet och livmodern kan den känna och reagera på smärta. Man kan se med ultraljud hur bebisen övar på att andas för att göra sig redo för världen utanför. Om den sväljer fostervatten i fel struprör kan du känna hur den får hicka

Om din bebis föddes nu skulle den kunna hålla sig varm utan kuvös. Huden börjar bli mjuk och len allteftersom underhudsfettet utvecklas. Fettet isolerar mot kyla och fungerar som en energireserv.

Du

Din livmoders översta del kan du nu känna c:a 10 cm ovanför navlen. Livmodern, moderkakan och vätskemängden kommer att öka stadigt under de kommande 10 veckorna och du kommer förmodligen att gå upp ungefär ett halv kilo per vecka.

Eftersom du blir större blir det allt svårare att röra sig snabbt. Du är inte längre så smidig och du bör vara försiktig för att undvika att trilla och skada dig eller bebisen. Tänk på att bibehålla en god hållning när du sitter och står; det kommer att underlätta för dig och minska risken för smärtor i ryggen. Du bör rulla över på sidan innan du stiger upp efter liggande position för att undvika att belasta magmusklerna som är uttänjda och svagare än normalt.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 30

 

Frågor för vecka 31

Rekommenderat

Gravid i Corona-tider - vad är annorlunda?

Gravid i Corona-tider - vad är annorlunda?

Vi lever i annorlunda tider de senaste månaderna, där mycket av det vi är vana vid förändras. Det införs nya rutiner på allmänna platser.  Graviditet och förlossning som del av livet påverkas också av de införda restriktionerna. Men vad är annorlunda och vad ska man tänka på? Vi på BliMamma ... 0

Det finns 204 kommentarer till denna artikel

  Ja nu är jag i vecka 30 och det närmar sig nu kan man ju se slutet. Och det känns skönt för dena grav. har varit jobbig ont och dom rör sig nästan ingenting längre. Det gjorde dom som riktigt små men nu är det väl för trångt för mina trllingar. skulle tro det.

  Jag får tillbringa mindre tid vid datorn för jag får så ont i ryggen av den. sitter väl inget bra fotöljen är skönare för ryggen men det är så tråkigt där men mycket vatten blir det så jag springer på toa hela dagarna tycker jag. Har lite socker men det är gravditeten tror jag så det går över sedan.

  nu sedan några dagar börgar jag känna kroppen i magen den börgar bli stor det är roligt men det gör ont och som det stog bibehålla en god hållning tjena det gör ju inte jag så jag får nog skylla mig själv lite och dålig på att vila om dagarna är jag med. det är revbenen både bak och fram som känns mäst så nu börjag jag verkligen känna mig gravid. jag behöver nog lite smärta och problem för det ska bli verklighet av det jag är konstig men jag är född ur smärta från livet start så det sitter nog bara i min natur att det är så. nu ser jag verkligen fram emot att få träffa dom två små liven det ska bli underbarn bara julen passerar fort som fanken. kram .

  Jenni

  5 Jenni

  30+0 idag!!! Äntligen, bara 10 veckor kvar!! Ul om ca 6 veckor och får då se om det kanske blir igångsättning en nån vecka före bf :)
  mim_

  5 mim_

  går in i vecka 30 idag. låg igår i nästan en timme och filmade 1-2 minuters sekvenser med mobilen när han gör volter och sparkar här inne så hela magen rör sig åt alla håll och kanter! Så jävla häftigt!! <3 

  Mira_L

  5 Mira_L

  Känns mer annorlunda i magen bebisen rör sig mer lugnare men starkare och känns som den puttas nu och grejar. Får starkare sammandragningar i bland och har som mensliknande ont ibland med kanske livmodern som växer..nu är det slutspörten kvar av graviditeten och min bebis ska få flyga nästa torsdag då jag går in i v31 hoppas det inte blir jobbigt att sitta i flygplanet bara..

  30+2

  10 veckor kvar...är så spännande....Pyret lever rövare i magen...:)

  välkommen v 30 idag längtar så himla mycke efter att få hålla i dig  famnen

  mamma & pappa längtar otroligt mycke

  är jag den enda som knappt rört mig i vikt? v 30+2

  v 31 och har börjat kunna njuta nu hela graviditeten har varit så orolig. Rädd för allt min lilla skatt

  Förra veckan blev jag bjuden på sallad med ost så gott efter en brak portion blev jag livrädd för listeria usch sån e jag

  Ska bli så underbart att se babyn lukta mysa hon va ju omöjlig, ingen ägglossning eller menstraution men här är hon snart vårt lilla mirakel

  Har skit dåliga järnvärden som vägrar gå upp e trött som ett vrak och blev sjuk skriven förra veckan

  Konstant äcklig mättnads känsla men äter ändå har gått upp 11 kilo suck

  Upotek

  4 Upotek

  V. 30 + 2 idag och dagarna tycks bara försvinna, tacksamt är väl det så vi snart får träffa får älskling. Illamåendet har kommit tillbaka lite och tröttheten är enorm redan kl nio på kvällen. Annars mår vi alla fint, ingen foglossning eller övriga komplikationer. Sambon har dessutom börjat förstå graviditetens realitet nu, klappar ständigt på magen och pratar med bebisen. 

  Har sammanlagt gått upp nio kilo men vikten lär väl öka dem närmaste veckorna. :))

  <3

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.