Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 13

Foster i graviditetsvecka 12. Fotograf: Lennart Nilsson Fostrets längd är denna veckan ungefär 50-60 mm och väger c:a 40 gram, mer än en fördubbling på bara 3 veckor!

Bebisen

Vid den här tiden börjar fostrets skelett att bildas och förkalkas så sakteliga, även om ändarna förblir mjuka och flexibla ända upp i tonåren för att kroppen ska kunna växa. Matsmältningssystemet förmår nu göra sammandragningar som för maten genom tarmarna, och det kan också tillgodogöra sig socker. Hypofysen har börjat producera hormoner och det är vanligen möjligt att höra hjärtslagen med en doppler hjärtmonitor. Bebisen har också börjat utveckla reflexer och dess hud är väldigt känslig. Hjärnan är fullt utvecklad och detta gör att den nu kan uppleva smärta. Ögonlocken har bildats och täcker ögonen men kommer att förbli stängda fram till den sjunde månaden för att skydde de ännu inte färdiga ögonen. Även om du inte kan känna bebisen röra sig ännu så kan man stimulera honom så att han öppnar munnen och rör fingrar och tår.

Du

I slutet av veckan är din livmoder för stor för att rymmas helt och hållet i ditt bäcken. Det är möjligt att du kan känna livmodern strax ovanför blygdbenet. Livmodern fortsätter att växa genom hela graviditeten, och återgår till  normal storlek inom några veckor efter förlossningen. Innan graviditeten är livmodern nästan solid och väger c:a 70 gram, men vid förlossningen väger den omkring 1.1 kg och innesluter fostret, fostervattnet och moderkakan! Det kan hända att du börjar känna dig bättre och inte lika illamående då denna hos många kvinnor brukar avta omkring vecka 12. Det är också möjligt att det börjar synas på din mage att det finns en liten bebis därinne, särskilt om det inte är din första graviditet. Rymliga och löst sittande kläder känns bäst nu. Det är inte bara magen som växer, utan också dina bröst, höfter och midja ökar i omfång.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 12

 

Frågor för vecka 13

Rekommenderat

Gravid i Corona-tider - vad är annorlunda?

Gravid i Corona-tider - vad är annorlunda?

Vi lever i annorlunda tider de senaste månaderna, där mycket av det vi är vana vid förändras. Det införs nya rutiner på allmänna platser.  Graviditet och förlossning som del av livet påverkas också av de införda restriktionerna. Men vad är annorlunda och vad ska man tänka på? Vi på BliMamma ... 0

Det finns 221 kommentarer till denna artikel

  juliet

  3 juliet

  Jag fick just veta att jag ska gå ett år med dessa pojkar vi får väl se om det blir så för det här är så mysko så ja tror ingenting förrän jag får min gubbe till mig som kan säga vad som är sant och inte annars med spådamer är jag spådd till tre år det berorju på dimmentionen också om dom är i en men det får jag veta i vecka 18 när dom tar ultra ljud.

  / Juliet

  V. 12+3 idag. Är fruktansvärt trött och mår illa. Var på kubtest förra veckan och fick se vårt lilla mirakel! Bf blev framflyttat en vecka. Så 3 maj är det nu :)
  Väntar vårt andra barn o är from idag i vecka 12+0. Var på första UL förra veckan o konstaterade då att ja var 11+2 o flyttades fram mot vad vi trodde ja var i. Trodde ja var 12+4. Men bebis mådde kanonbra där inne magen och lekte rövare. Längtar man ännu mer till det riktiga UL som jag kommer ha i början av december. Mår fortfarande illa och kräks minst 1 gång varje kväll. Är även trött konstant. Hoppas det släpper snart så man kan njuta av graviditeten.

  Ida

  Är jätteledsen. Det är 3 i min omgivning som väntar barn pluss mig. Jag är den enda det inte syns på. Jag är omföderska och då brukar det ju gå lite snabbare. Att jag dessutom fick börja använda mjuka kläder redan V 8 förra gången men inte märket ett piss än gör mig ledsen. Jag vill också ha en fin liten plutande mage nu, om är inte så stor. Vågen står stadigt på samma kilo som i V 4+5 då jag plussade. Iof en hel del illamående så jag har inte ätit som "normalt". Då jag dessutom haft magsmärtor misstänker jag ett eventuellt missed abortion. Men barnmorska tycke bara jag skulle avvakta. Är det MA så kommer det ut av sig självt förr eller senare var hennes ord.

  Ännu en vecka avklarad!! Skönt! Idag ska jag in och lämna blodprov inför KUB test nästa vecka, börjar bli lite nervös inför det, precis som med första. Hade super lågt förra gången så det är säkert ingen fara men jag nojjar upp mig ändå :P

  Längtar redan tills graviditeten är över, för mig är det bara en jobbig fas tills man får sin lilla älskling!

  Kram

  v13 (12+3) med BF 19e juli. Var på KUB ul idag och allt såg jätte bra ut och sannorlikheten för kromosonavikelse är låg. :D 
  Nu kan jag slappna av, njuta och längta. <3

  Är i v 12+5  har klarat mig ganska bra mot illa mående  bara kanske var 3:dje dag och det började inte förrän v 10. men sen jag gick in i v12 har jag kräkts precis varje dag... helt tvärt om vad man läser överallt...

  Från vårdguiden för vecka 13

  Risken för missfall minskar betydligt. Mycket är färdigt och fostret koncentrerar sig nu på att växa. Huvudet växer däremot lite långsammare nu. Få missbildningar tillkommer efter vecka 13. Fortsätt vara försiktig med vad du äter och dricker. Det påverkar fostret under hela graviditeten.

  Nu börjar de mänskliga dragen träda fram allt tydligare.

  Längd huvud till stjärt 74 mm vilket man också kan läsa på fler ställen utom här...

  Är i v 13 oxh har varit konstant illamående sedan v 7. Kräks var oxh varannan morgon, vissa dagar håller det i sig ända till kvällen. Tränar normalt mkt men kan/orkar knappt röra mig längre. Får ont i ryggen, hjärtklappning oxh skyhög puls bara av att promenera. När är denna period slut?! Jag vill att den där mysiga tiden ska komma nu.
  Rambo

  5 Rambo

  Äter mina små mål med mycket färsk frukt m.m kröks ibland men mer van på nå vis. Ja magen den e där liten med bullig hahaha. Känns Chill detta!

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.