Mer i kategorin Gravid

GBS och gravid

GBS under graviditeten kan medföra risker för fostretGBS står för grupp-B streptokocker, vilket är en bakterie som finns naturligt i tarmfloran hos människor.  Ibland kan dock bakterien överföras från  tarm till urinvägar eller vagina. Dette leder oftast inte till några problem, men ibland kan man utveckla urinvägsinfektion eller infektion i livmodern efter förlossningen och i värsta fall blodförgiftning (sepsis).

Smittan kan spridas till fostret eller till det nyfödda barnet. Risken att barnet skall bli allvarligt sjukt är större om man föder för tidigt då immunförsvaret är mindre utvecklat hos för tidigt födda, och därför får alla som föder barn före graviditetsvecka 37 antibiotika. Antibiotika behöver däremot inte ges till kvinnor som föder med planerat kejsarsnitt eftersom de flesta bebisar smittas när de passerar genom förlossningskanalen.

Symptom

I de fall som GBS ger symptom hos den gravida kvinnan yttrar det sig oftast som urinvägsinfektion med frekvent urinering och sveda vid urineringen. Om du misstänker urinvägsinfektion bör du kontakta din barnmorska. I handeln finns även hemtester som kan hjälpa dig avgöra om du har en urinvägsinfektion eller inte.

Bland de svårare sjukdomsbilderna som kan uppstå hos bebsien ingår lunginflamation, blodförgiftning och hjärnhinneinflamation.

Antibiotika ges i följande fall:

  • om du under graviditeten haft urinvägsinfektion orsakad av GBS
  • om tidigare barn drabbats av GBS-infektioner
  • om förlossningen sker innan vecka 37
  • om vattenavgång sker mer än 18 timmar innan förlossning
  • om man har feber under förlossning

Det finns 12 kommentarer till denna artikel