Mer i kategorin Gravid |

GBS och gravid

GBS under graviditeten kan medföra risker för fostretGBS står för grupp-B streptokocker, vilket är en bakterie som finns naturligt i tarmfloran hos människor.  Ibland kan dock bakterien överföras från  tarm till urinvägar eller vagina. Dette leder oftast inte till några problem, men ibland kan man utveckla urinvägsinfektion eller infektion i livmodern efter förlossningen och i värsta fall blodförgiftning (sepsis).

Smittan kan spridas till fostret eller till det nyfödda barnet. Risken att barnet skall bli allvarligt sjukt är större om man föder för tidigt då immunförsvaret är mindre utvecklat hos för tidigt födda, och därför får alla som föder barn före graviditetsvecka 37 antibiotika. Antibiotika behöver däremot inte ges till kvinnor som föder med planerat kejsarsnitt eftersom de flesta bebisar smittas när de passerar genom förlossningskanalen.

Symptom

I de fall som GBS ger symptom hos den gravida kvinnan yttrar det sig oftast som urinvägsinfektion med frekvent urinering och sveda vid urineringen. Om du misstänker urinvägsinfektion bör du kontakta din barnmorska. I handeln finns även hemtester som kan hjälpa dig avgöra om du har en urinvägsinfektion eller inte.

Bland de svårare sjukdomsbilderna som kan uppstå hos bebsien ingår lunginflamation, blodförgiftning och hjärnhinneinflamation.

Antibiotika ges i följande fall:

Rekommenderat

Coronaviruset från Wuhan och graviditet

Coronaviruset från Wuhan och graviditet

Uppdatering 200206: Fram till idag har 28350 fall av 2019-nCoV och 525 dödsfall konstaterats runt om i världen. De allra flesta fall i Kina och Hebeiprovinsen. Inga fler fall har upptäcks i Sverige och risken för okontrollerad spridning här bedöms som låg. Man håller också på att utveckla ett vaccin, ... 0

Det finns 12 kommentarer till denna artikel

  1. Postades 2012-03-06 10:04:44
    missemojse:s avatar
    Min dotter hade den infektionen när hon föddes, jag själv är frisk, men hon föddes med ett urakut snitt... Så hon hade redan den bakterien i blodet innan hon var ute.. Förstår inte varför hon fick det... Hon är 15 mån idag och ingen läkare kan förklara varför hon fick det.... Jag är gravid igen och hoppas på en vaginal förlossning, kommer få antibiotika under förlossningen så hoppas verkligen bebisen föds frisk!!
  2. Postades 2012-03-05 22:03:14
    AmelieM:s avatar
    Jag hade det i två dagar utan symptom. Konstigt att det bara försvann!

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.