Angel.L

5 Angel.L

2352 visningar

våga följa sitt hjärta?

Hej alla glada mammor och blivande mammor. vet att jag säkert kommer få olika svar på denna frågan men jag behöver råd. Detta blir en lång tråd och jag hoppas att någon orkar läsa och vill hjälpa mig.

Jag bor i en 2a med min sambo och våran dotter som blir 8 månader den 7 januari. den 13 februari fyller jag 19 år och jag och min sambo har då varit förlovade i 1 år. Vi blev tillsammans när jag var 13 år. ( har haft ett uppehåll ). Jag har sista året kvai i gymnasiet och ska börja skolan igen efter sommaren. Jag blev gravid när jag var 17 år och ångrar ingenting. snarare tvärt om. Jag vill ha ett barn till. jag har ingen utbildnig, inget jobb. MIn sambo är inte utbildad, han hoppade skolan när vi fick beskeded och började jobba hos sin pappa där han tjänar en normal lön. Jag vill ju gärna gå klart skolan, men jag dras åt 2 håll! jag vill så gärna ha ett litet barn till! men vill ju göra klart skolan. Mina föräldrar har alltid sagt att jag ska följa mitt hjärta. Och om jag ska göra dt så blir jag gravid innom en snar framtid. men hyur ska jag göra med skolan? innan när jag blev gravid började jag jobba lite så min mammapenning ligger någonstans mellan 7 och 8. och min sambo drar in mellan 12 och 14. Efter gymnasiet vill jag utbilda mig till förlossningsbarnmorska. Jag vet inte hur jag ska göra! mår så dåligt av att inte följa mitt hjärta!Jagvet att jag är "ung" ennu och har tid att skaffa barn, men det är så komplicerat. Om jag blir gravid nu så kommer jag inte få fortsätta i skolan. hur gör jag då? kan ingen hjälpa mig? Vill ha en bebis till nu! mår jätte dåligt! min dotter är det bästa som har hänt mig!

tacksam för svar! <3

15 Svar (äldsta svaret först)
 • 1

  louijse

  0 louijse

  Hade jag varit dig så hade jag gått klart skolan sedan skaffat ett barn till, skolan är viktigt.. både för dig och dina barns framtider! du vill ju kunna ge dina barn allt vilket kanske blir lite svårt när man inte har någon utbildning eller jobb. Många kan fixa jobb även om de inte gått ut skolan men då måste man ha bra kontakter.. Förstår att du är i en svår sits, men tänk på att du redan har ett litet barn :) du har hela ditt liv på dig att få barn, hur många du vill.. Själv ska jag föda i juli, och jag tar studenten i juni, så jag hinner precis ta studenten ;) hehe! förstår dig även om jag tycker som jag gör. 

  Hoppas det löser sig, kram :)

 • 2

  San87

  0 San87

  Det är aldrig försent att läsa efter andra barnet heller.

  Du är ju så pass ung, du kanske kan till och med läsa på distans?

  Följ ditt hjärta..

 • har du tt år kvar iskolan?? gå sista året o bli gravid om ett halv år!! så har du både bebis o utbildning. är kanske inte så kul att va hur gammal som helst om du ska gå sista åter sen...

  Sen kan du ju plugga vidare till förslossningsbarnmorska, de kanske finns nått på distans så du kan va hemme me barnen, du kan ju kolla upp de.

  Lycka till me ditt beslut!

 • Det är svårt sådant här! Kan du inte läsa in det sista året på distans ? Om jag var du skulle jag kolla det, försöka plugga klart det mesta innan en ny bebis. Du kan ju givetvis plugga även om du är gravid, men försök att tenta av alltihopa tills den andra kommer isådanna fall..

  Det är viktigt med en utbildning.

 • 5

  KimB

  0 KimB

  Har du pratat med din sambo, vad tycker han?

 • 6

  keeya

  5 keeya

  Du kan gott och väl plugga efter andra barnet. Kan bli tuffare men det verkar som att du verkligen vill. Jag började själv plugga till sjuksköterska när jag var 23. Och nu så pluggar jag för andra gången på högskolan. Fast nu är jag såklart föräldraledig med min dotter. Bara man vill så går allt. Lita bara på dig själv och sätt upp en plan för hur du ska nå dina mål. Den planen kan man ibland behöva göra om men det gör heller inget. Lycka till!

 • 7

  Studenten

  4 Studenten

  En kompis till mig är gravid med sitt första barn och skall ha till sommaren. Hon har ett år kvar på gymnasiet också ungefär. Hon har sökt "korrespondentgymnasiet" i Torsås. Därifrån läser hon på distans. Där lägger man dessutom upp kurserna så efter att barnet har kommit kanske hon läser på 25 % och bara en kurs åt gången. Men det gör ändå att hon kan läsa samtidigt som hon är mammaledig (dock inte mammaledig fullt ut då hon pluggar utan bara en viss procent, hennes procent kommer motsvara ca 1-1,5 dag per vecka). 

 • håller nog med jasminasalem! :) plugga sista året och planera graviditeten! så skulle jag och min sambo också gjort egentligen eftersom jag så gärna ville ha barn.. :p Att jag skulle bli med barn så att jag skulle hinna ta studenten, men det "sket" sig med ca 2månader, haha! lycka till :)

 • 9

  _anni_

  4 _anni_

  Jag tycker absolut du ska plugga klart, ifall du endast har 1 år kvar. Ni kan du försöka skaffa barn under tiden. kanske efter ett halvår och då hinner du gå klart innan barnet kommer.

  Ditt barn är ju fortfarande så liten så det finns ingen bråtska. Det är skillnad ifall du hade haft 3-5 år kvar på nån utbildning.

  På högskola eller universitet kan du ju läsa efter barnet kommit:)

  För det är ju viktigt med utbildning/jobb så man har en stadig ekonomi och inte behöver kämpa med den.Det blir ju jobbigt.

  Lycka till med ditt beslut!

 • 10

  ciilia

  3 ciilia

  tycker du ska gå klar skolan om du bara har en år kvar o försöka under tiden att skaffa barn, det går ju att plugga o vara gravid samtidigt. det är jag nu. visst det är lite tufft ibland mest för att man är så trött. skolan är viktigt att göra klart...

  lycka till med ditt val iaf!

 • 11

  MinBaby

  5 MinBaby

  jag tycker faktist också att du skall göra skolan klar.. främst för att du kommer att kunna ge dina barn ett bättre liv om du har utbildning. och det vill man ju alltid.. ge sitt barn de bästa man kan..

  vårt barn som skall komma om några veckor var inte planerad men jag hann gå klart skolan men inte min sambo.. han har ännu ett år kvar och de kommer ju såklart att gå bra även om han studerar men han har själv sagt att han har dåligt samvete över att inte kunna jobba och ge sitt barn allt..  han var till och med påväg att sluta skolan.och börja jobba. men då sa jag stopp!!! gå den klart så vi sedan kan börja vårt liv tillsammans utan massa pluggandes.. babysen kräver mera pengar när den blir lite äldre har vi fått höra av alla våra bekanta som har smått så.. skolan är nog otroligt viktig för framtiden.. det skall man komma ihåg.. det kommer nog att lösa sig vad du/ni bestämmer er för =) lycka till

 • 12

  Utopija

  4 Utopija

  Finns det någon möjlighet plugga på distans???? I alla fall yrke kan du plugga på distans Eller du kan ju börja skolan och avsluta skolan när du är till expl redan 3 mån gravid. Först du ska inte stressa, kolla upp alla möjligheter. HUr när och vad kan du göra för att få båda gjort. Finns ingenting omöjligt. Prata med någon från komvux kanske. Lycka till!!!

 • 13

  Mille87

  5 Mille87

  Jag är gravid med mitt andra barn, fick mitt första när jag var 19. Har ingen utbildning, men läser nu på distans till undersköterska. Innan bebisen kommer i maj, så hinner jag inte bli färdig. Men jag tar det sen när jag kan.

  Följ ditt hjärta, för annars kommer du inte må bra. Du kan läsa till vad du vill sen också! Man har den chansen hela livet. Jag tycker att du ska planera det lite...Nu är din dotter 8 mån, skulle du bli gravid nu så skulle hon vara ca 1,5 år när den andra bebisen kommer. Det blir ganska mycket med en 1,5 åring och en nyfödd, så om du ska plugga kanske det dröjer. Man kan ju t ex läsa på 50% och din sambo kan vara pappaledig på 50%. Annars kan man ju vänta tills bebisen kan börja på dagis. Ta det lugnt! Allting ordnas sej alltid! Jag tycker att huvudsaken är att du lever ett liv som gör dej lycklig! Lycka till! :)

 • 14

  kwitchy

  0 kwitchy

  Du är bara 19Och hinner med en utbildning sedan.Man kan göra båda.Visst det är super bra att ha en bra gymnasie utbildning i ryggen.Och ha en anna utbildning oxå i ryggen.

  Men jag tycker att du ska dock sattsa på ett barn till.Dess att det är bra att ha korta år i mella barnen.Och dels att det är bra för dig att ha dom tätt.

  Men det är inget som jag eller någon annan kan säga vad du ska göra.Eller ni.Men jag tycker att du ska sattsa på ett nytt barn.Eller om du hoppar på en utbildning blir med barn ta ett år break från skolan och åter upptar resten av utbildningen.

  Lycka till.

 • 15

  carolajni

  0 carolajni

  ja, jag tycker att bli gravid i september någon gång. då får du ditt andra barn när ditt nuvarande är två år.. och du hinner gå klart sista året på gymnasiet och ta studenten.

  det är jättejobbigt att studera med två barn. så kan ju vara skönt om du har åtminstone gymnasiet klart o sen kan du vidareutbilda dig :)

  kan du ändå inte vänta så länge. så gör precis som du vill. det ordnar sig alltid, man ska ju ändå lära sig av sina egna misstag o inte andras :)

  lycka till