Memmin

Memmin

2516 visningar

vad ska man undvika äta när man är gravid? vecka 6

Jag har kollat runder på flera olika ställen men hittar inte typ nån lista på saker man bör undvika att äta/dricka när man är gravid. Jag kan har letat dåligt, men jag hittar verkligen inte de. Eller man får nån lista av bm? 

Jag vet typ bara att man inte får dricka energidricka och att man ska äta så nyttigt, mycket grönt. Men de gör jag redan.

Någon som han hjälpa mig?

14 Svar (äldsta svaret först)
 • Gå in på livsmedelsverkets hemsida o sök på gravid så får du massa information
 • 2

  anneli_g

  5 anneli_g

  man blir ju oftast rekommenderad att äta lightprodukter och nyckelhålsmärkt som gravid. min bm säger precis tvärt om, det är inte fett man ska va rädd för utan socker/kolhydrater. fett är jättebra för bebis. men annars tycker jag också livsmedelsverkets hemsida ger bra information :) glöm inte kolla under rubriken för listeria och toxoplasma, där listar de lite olika saker som man bör undvika.

 • 3

  jiet.a

  3 jiet.a

  jag äter typ det mesta...men är lite försiktig med viss fisk och ost

 • Røtt køtt (ofærdigt), opastoriserade mjølkprodukter och vissa fiskar..

 • 5

  mrs Boyle

  5 mrs Boyle

  Haller med: Livsmedelsverket har bra lista. http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Gravida/

  Men du far aven information av BM. Kanner du dig valdigt osaker tycker jag du ringer till BM och fragar. :-)

  Lycka till och grattis!

  ps Las dig inte blind pa vad du INTE far ata. Koncentrera dig pa vad du FAR ata.

 • Min bm sa till mig att jag skulle äta allt jag kände för att äta. Ofta när man blir sugen på något så är det för att kroppen saknar något. Så jag äter allt jag blir sugen på. Är dock lite försiktig med viss fisk :)

 • 7

  MissT

  3 MissT

  Jag sköljer all frukt lite extra noga. Köper inte längre salami utan tar kokt skinka istället. Ost är så lätt att det blir gammalt, så jag skippar det (ska vara försiktig med skivad pålägg i slutet av hållbarheten).

  Jag har löst allt med att skaffa rutin. Köp allt bredbart (istället för skivat). Tvättar alltid händerna innan jag fixar maten, extra viktigt om man har katt/djur hemma. Handsprit är min bäste vänn just nu. :)

  Te och dricka (med koffein) har jag dragit ner på/slutat med helt.

 • Jag äter som vanligt, herregud, fatta inte att folk bli så nojiga av att va gravida, man ska tänka förnuftigt, men jag tro inte direkt man behöver dränka sej i handsprit och inte äta vanlig ost?

  Jag har dragit ner på kaffet (inget de första veckorna) sitter inte o äter massor av opastoroserad ost, försöker äta fisk och mer nyttig mat.

  Men för ett tag sen skulle man inte äta skaldjur, nu är de bra. jag menar? ja ta allt med en nypa salt :)

 • 9

  reistad

  4 reistad

  Jag är gravid med barn nr2 och under min första graviditet va jag noga med vad jag åt. Dock nu äter jag vad som faller i smaken. Tycker inte man ska tänka så mycket på det. :)

 • 10

  NPeters

  3 NPeters

  Opastöriserade produkter såsom mögelost ska man inte äta pga listeria, vissa fiskar kan ha kvicksilver i sig, så dessa ska man inte äta för mycket av, lever ska man inte äta, men leverpastej fungerar. Och där jag skrivit ska, läs bör. Har själv ätit massor med fisk, inte brytt mig om vilken, ätit mögelost(dock visste jag inte att maten innehöll detta), och jag och bebis mår bra. Så stirra dig inte blind på vad man inte "får" äta.

 • 11

  MissT

  3 MissT

  Vad jag menar med att jag använder handsprit är att vi har endel katter och de är väldigt keliga. Som gravid "ska" man inte göra rent kattoan pga katten kan ha bakterier i avföringen som kan medföra till ett ev missfall.

  Handspriten använder jag endast när jag har klappat katterna eller varit på stan och ska äta. Använder inte kopiöst med sprit/dränker inte mig i det, som kanske vissa tolkade det som.

  Jag bär på enligt mig ett mirakelbarn, läkarna säger att jag ska inte kunna bli gravid och då är jag lite mer nojig än vanligt... kanske. Detta funkar för mig! :)

 • 12

  gravidnr2

  2 gravidnr2

  livsmedelsverkets hemsida är bra :) detta är min andra graviditet och jag följer även denna gång deras råd ang vad man inte får/bör. Finns ingen anledning för mig att inte göra det. det enda jag saknar är att få dricka obehindrat med kaffe men om jag blir sugen på mer än rek har jag kofeinfritt :) Skulle kunna sluta med vad som helst för det lilla livet i magens skull!

 • 13

  Mysan89

  5 Mysan89

  Jag äter som och dricker som vanligt. Det enda jag självkart slutat med är alkohol, cigaretter och andra dumheter. Jag är också försiktig med rött kött. Energidryck tycker jag inte om, men hade inte druckit det under graviditeten även om det fallit mig i smaken. Insjöfisk och annat rekomenderas att man inte äter så ofta, men nån gång ibland är ingen fara! Angående kattlådan så är det ingen fara att göra rent den sålänge man tvättar händerna nogrant efteråt, men det gör man väl oavsett om man är gravid eller inte!?
 • 14

  Memmin

  Memmin

  Tack så jätte mycket för era svar =)
  Jag äter redan bra p.g.a jag varit sjuk större delen av mitt liv. Så jag äter inte gris, gluten och äter knappt några kemikalier (ibland är de svårt att undvika, väljer de med minst i). Äter jag inte rätt blir jag jätte sjuk. 
  Så nu när min syster har gått igenom 2 graviditeter så har hon varit väldigt noga med de hon ätit. Så de jag mesta undra om de var något speciellt som man bör undvika. Och ville mest veta vad som rekomenderas.