catja

5 catja

2637 visningar

Söker kvinnor som upplevt en jobbig förlossning.

Hej. Jag var med om en stor skada i år 21 mars o har setts i media lite här o var sen dess. Nu tänkte jag starta en blogg. Den ska ej handla om mig. Utan er förlossningsberättelse. Så ni kan få berätta er historia. Vi kvinnor måste nå ut så att politiker m.m ser oss så att förlossningsvården kan tas på allvar i framtiden! De e redan på gång men vi behöver va fler. På denna bloggen kan den som vill gå in o läsa just in historia då. Vill man vara anonym så e detta okej, berättelsen når ut ändå o kanske just din berättelse gör att en annan kvinna vågar berätta sin :) Intresserad? Maila mig på [email protected] märk ditt mail med "förlossningsberättelse" så kommer du inom sin tid få ett mail tillbaka med punkter du ska följa för att få hjälp med hur du ska skriva. Om vi blir tillräckligt många så aktiveras bloggen o resan börjar :)
8 Svar (äldsta svaret först)
 • Intressant idé! Men borde inte kvinnor med en positiv upplevelse också välkommas att dela med sig? Jag tänker att det för gravida kvinnor kan öka på oron att bara läsa om svåra förlossningar, och kanske ge en skev bild, då de flesta förlossningar faktiskt går väldigt bra? Jag har en svår förlossning (kejsarsnitt visserligen) och två bra t.ex. Bara en tanke :)
 • 2

  catja

  5 catja

  Denna blogg ska ej skrämma någon då de handlar om att många skadade kvinnor fått leva i tabu. De behöver ej en kvinna som haft en bra förlossning. Berättelserna ska framhäva de som händer i förlossningsvården idag som mörkläggs. På så sätt måste vården agera till sist. Alla kvinnor har rätt till en bra förlossning!
 • Jag menar mer att gravida kommer läsa bloggen och bli skrämda. Jag jobbar själv som barnmorska och vet att gravida läser allt och oroar sig över sånt de har läst. Ingen ska behöva känna att de lever i tabu såklart, och jag tycker det är viktigt att alla får rätt info vad gäller allt :)
 • 4

  catja

  5 catja

  Precis. Hade jag vetat vad för skador man kunde få när dom gjorde som dom gjorde med mig under min förlossning hade jag stoppat dom innan min skada skedde! De felet många gör mot gravida nu e o mörklägga vad man har rätt till. Önskar att någon berättat för mig innan jag skadades om vad jag skulle godkänna På min förlossning eller ej. O du som barnmorska borde veta att ni behöver mer stöd när de gäller förlossningsskador. Jag e ingen barnmorska men forskar i detta o e även med i granskningen som pågår nu i sociala medior.
 • Alla borde veta om att all vård är frivillig. Ibland, i sällsynta fall, måste man agera utan medgivande för att rädda barnets eller mammans liv men i alla andra fall ska vården ske i samråd med kvinnan och hennes partner (inom rimliga gränser). De flesta av oss behöver inte stöd, men det finns de som behöver mer utbildning. Det är mycket fokus på och utbildning inom förlossningsskador och det finns riktlinjer att följa som grundar sig i vetenskap och beprövad erfarenhet. Mer forskning och uppföljning behövs, och även mvc har en viktig funktion iom återbesöket (i alla fall för de få som dyker upp på det. Väldigt många som inte kommer). Sen är det inte bara upp till barnmorskan om en skada uppstår eller ej, men vi kan jobba på ett sätt så att risken minskar. Jag är väldigt uppdaterad och intresserad. Däremot ligger det på politikernivå att lösa arbetsvilkoren och lönerna. En barnmorska per födande kvinna skulle få ner frekvensen skador av många anledningar. Det råder ingen brist på barnmorskor. Däremot råder det brist på barnmorskor som är villiga att jobba inom förlossningvården på de villkor som är idag. Det gör att de som jobbar har svårare att utföra sitt arbete så som de skulle vilja då det ofta inte är en barnmorska per födande. Superbra att du vill göra bloggen, det kritiserar jag inte. Fokus ska ligga mer på förlossningsskador. Men man vill heller inte skapa en bild av att detta är något som drabbar var och varannan. Ju fler rädda, skrämda, spända kvinnor vi får desto svårare är det att motverka att hon får skador av sin förlossning. Stöd, saklig information, trygghet och kunskap tror jag är saker som ändrar det.
 • 6

  catja

  5 catja

  De flesta kvinnor vet redan om att de oftast gåt bra! O tack vare min skada har jag fått kontakt med olika överläkare inom förlossningen o dessa erkänner själv att de e brist i utbilldningen! Att man fortfarande kör på som förr o att de e fel! Jag jobbar just nu med detta varje dag! Vi kvinnor som blivit skadade i förlossningssvården blir inte tagna på allvar! Politikerna vet redan om det o de granskas nu. O du ska veta en sak hade de ej varit för alla modiga kvinnor som blottat sog i media nu om all orättvisa så hade de ej varit detta tempot på frågan som de blivit nu! O läser man mellan rederna så ser man att granskningen handlar om att dom som jobbar inom förlossningvården behöver att vi skadade kvinnor nåt ut så stt politikerna kan ta personal inom förlossningen på allvar o ge dom de dom e värda! Har pratat/intervjuat många som förlöser kvinnor o dom säger att dom hinner ej med o stt dom ej mår bra o att skador sker pga detta! Dessa modiga människor vågar stå upp o erkänna! Om vi som skadats fortsätter att vara tysta o gömmer oss så kommer de ej tas på allvar o kampen om att få rätt vård o få rätt arbetsmiljö kommer bli lång. Så alla som jobbar inom förlossningsvården ska vara tacksams över att skadade kvinnor vågat träda fram pga de kan nu leda till att dom som jobbar kan få de bättre som dom e värda!!
 • Jag hoppas du inte är upprörd. Jag håller ju med dig. Så klart att det ska fram. Det är ingen som vill något annat. Vid vilken högskola forskar du? Och var kommer studien publiceras? Vore intressant att ta del av den :) Vi vill samma sak, barnmorskor och födande. Sen är det också väldigt viktigt att kvinnorna kommer på sina återbesök som sagt. Sthlm har lägst frekvens kvinnor som kommer på återbesök i hela landet. Och där SKA barnmorskan erbjuda undersökning av bäckenbotten. Det är det inte alla som gör heller. Så det finns mycket att förbättra. Men även om alla kvinnor vet att de flesta förlossningar går bra så finns det en tendens att haka upp sig på de historier man hör om när det inte gör det. Det är synd. Dels för att det blir svårt att se fram emot sin förlossning och dels för att rädsla och oro ökar risken för skador, som du säkert känner till. Hade vi barnmorskor fått bestämma mer hade det varit fler barnmorskeledda enheter i anslutning till stora sjukhus där man har mvc, förlossning och eftervård på samma ställe med samma barnmorskor. De flesta av oss gör allt vi kan för att minimera skaderisken. I alla fall det vi kan råda över. När/om vi får jobba på det sätt vi vill kan vi säga att vi gjort allt.
 • Kan väl inte riktigt påstå att jag själv råkat ut för något vid förlossningen, utan var dottern som fick bestående men istället tyvärr.. Tycker det är en rätt bra idé att starta en blogg som du säger, och visst.. En del gravida kanske läser det men då kan du ju även skriva till under "om bloggen" att dessa händelser är sådant som inte händer precis alla, om du förstår hur jag menar :)