Vickan72

4 Vickan72

2407 visningar

Potentiell svartsjuk hund? vecka 20

Vi har en hund som är rejält bortskämd när det gäller vår uppmärksamhet. Eftersom vi inte har haft några barn tidigare så är han van vid 100% från matte och husse, och nu är han en gammal "gubbe" på snart 11 år. Han är van vid barn och har aldrig visat några tendenser till aggressivitet trots vilda lekar och höga skrik. Men det har ju varit andras barn.... tänk om det blir annorlunda när vår flicka föds? Någon som har några erfarenheter och/eller tips på hur man kan hantera en eventuell "syskonsvartsjuka"? Jag målar kanske fan på vägen i onödan, men men...

5 Svar (äldsta svaret först)
 • Ni behöver med största sannolikhet inte vara rädda för bebisens skull :) Om det är en pålitlig hund som inte är aggressiv så kommer han inte föra någonting. Det som många gör fel dock är att avskärma bebisen från hunden. Att hunden inte får nosa på bebisen eller pussa på den etc. Det kan få hunden att känna sig utanför och degraderad i flocken. Visst att det ska finnas gränser och så, men det är onte farligt att låta hunden vara nära bebisen. Låt honom vara med och se till att introducera honom för den nya lilla flockmedlemmen så kommer allt gå bra, och han kommer skydda henne med sitt liv :)) Lycka till!
 • På vår föräldrar kurs nu sa dom att man ska ta med en filt till förlossnngen. Sen lägga den intill bebisen så doften går on i filten och sen innan man kommer hem med den lille så ska man gå on och låta hunden dofta på den. Så att man som "ledare" berättar att detta är en i familjen :)
 • 3

  anneli_g

  5 anneli_g

  när ni kommer hem från bb ska ni båda hälsa på hunden innan ni låter den och bebisen hälsa på varandra, visa tydligt att han fortfarande är er stora håriga älskling så har han ju ingen anledning att va svartsjuk ;) och när han inte är svartsjuk lär han ju bli världens bästa barnvakt! Min första hund vaktade mig som om det gällde liv och död har min mamma berättat , älskade verkligen den hunden så hoppas din hund och din bebis kan få en lika bra relation som den jag hade till henne :)

 • 4

  mrs Boyle

  5 mrs Boyle

  Jag såg ett avsnitt av "The dog whisperer" som behandlade detta ämne (finns säker på internet nånstans). Där sa han att man tydligt skulle visa att även bäbis var ledare också. Alltså att hunden var under bäbis i flocken. Han sa också att man (tror det var den första tiden framför allt) skulle vara tydlig med att markera hur nära hunden fick komma. Så att det alltid skulle vara klart för hunden vad som är "säkert"/tillåtet avstånd.

  Men jag tror som de andra skrivit också. Sunt förnuft och ett vaksamt öga.

  När jag var bäbis ville inte mamma att jag skulle vara i närheten av vår hund (basiller, bett, smuts you name it), men när mamma inte såg lyft pappa upp vår håriga medlem och lät henne hälsa. Vi var bästisar tills hon dog när jag var 10.

  Lycka till!!!

 • 5

  Vickan72

  4 Vickan72

  Tack för alla tips!