Missz

2 Missz

1679 visningar

Plugga distans och ha bäbis?

Som rubriken lyder, jag undrar alltså om det finns någon som pluggar, överhuvudtaget och har barn? Jag ska börja en distans utbildning på 75% nu till hösten och jag och min sambo pratar om att bli gravida. Därför undrar jag hur det känns/går för er som faktiskt gjort både och. Min tanke är att gå denna utbildning på 5 år och inte avbryta alls varken när jag är gravid eller får barnet. När barnet är så stort så det börjar dagis har min sambo gått klart sin utbildning och förmodligen fått jobb. Hur känner ni pengamässigt? Får man tillräckligt med stöd när man pluggar? Som jag fattar det får man CSN bidrag + lån. Sen finns där ett tillägg om man har barn, vet ej hur mkt det är på. Och sen föräldrapenningen, baserad på inkomsten? Antar jag? Har alltså noll koll som ni förstår, försökt läsa mig till allt men behöver någon med erfarenhet som kan berätta hur dom haft det! Tack på förhand, Ha en underbar dag! / MissZ
9 Svar (äldsta svaret först)
 • Nej för mig funka det inte. För det första mådde jag så dåligt så kunde inte göra något de 12 första veckorna sen kol o gick illamåendet. Hade hemska foglossningar o distans kräver alltid att man medverkar på träffar ca engång i månaden o de gick/ går inte nu eller är gravid med tredje o pluggar min tredje termin på distans men kommer ta ett studieuppehåll. Vad gäller pengar så får du absolut inte ta föräldrarpeng när du har CSN o vise versa då får man skäll ;) antingen eller är det som gäller! Och pengar har man väl aldrig tillräckligt av vad jag erfarar som svar på den frågan :p tänk igenom. Men om du nu inte är gravid så är de ju bar börja plugga o se hur Du mår/funkar under grav. Sen ta studieuppehåll om du vill lägga din tid på att va hemma med bebis (krävs om man får dåligt med sömn osv )
 • Ring FK för inkomst. Den baseras på din senaste årsinkomst. Dvs när jag plugga o bara jobba sommar då vart det min sommarinkomst utslaget på 12 månader. Idiotiskt ologiskt då jag hade CSN de andra månaderna :/
 • 3

  Missz

  2 Missz

  Oj vad tråkigt. Inte alls vad jag ville höra! ;) men jag ville ju ha historier om verkligheten. Jag får tänka igenom det igen, för är som sagt inte gravid än. Men vill väldigt gärna, men ska ju som sagt börja min utbildning nu så känns som en krock att skaffa barn nu direkt om man inte kan fortsätta med skolan då.
 • Det är jättesvårt att säga hur man mår under graviditet, och för mig klarade jag mig med nöd och näppe att vara gravid och gå färdigt denna vårterminen. Vi hade en termin med mycket fritt (uppsatsskrivande) men hade det varit en "normal" termin med läsande och tentor så hade jag inte klarat det. Under sommaren har jag dock inte klarat av att sommarjobba som jag tidigare gjort...
  Tidigare tänkte jag att jag skulle plugga direkt när bebis kommit, inte ta något uppehåll, och att min man skulle vara pappaledig. Det känner jag absolut inte för längre och tar därför ett uppehåll då det känns viktigare att vara där för mitt barn och komma in i mammarollen än att snabbt bli färdig med plugget - men där har ju alla olika motivation så det finns såklart inget rätt eller fel :) Det jag menar är att när graviditeten väl kommer, så kan motivation och prioritering förändras.
  Hur det är att plugga med barn vet jag inte än, men i alla fall min skola rekommenderar att man skaffar barn under studietiden istället för att skjuta på det om man ändå vill ha barn. Och många i min klass har både ett och två barn och de trivs hur bra som helst med att plugga under tiden, det är dock inte på distans. Alla jag vet har tagit uppehåll i samband med födseln.

 • Jag börjar andra året på universitetet om två veckor och sitter just nu med min lilla trea som nu är två veckor i famnen :) mådde skit under graviditeten men tog mig ändå igenom första året med hjälp av envishet och mycket kämpande :) har läst på halvfart innan men det va mitt första år på helfart. Det har varit tufft, men det gick absolut (för mig) :) ang CSN. Enligt både CSN och fk får jag ta ut både föräldrapenning och studiestöd FÖRUTSATT  att jag sköter båda. Med andra ord att jag tar mina poäng och inte lämnar lilltjejen till någon annan om dagarna :) Med fullt lån, bidrag och barntillägg (barntillägget är typ ett par hundralappar per barn, max) så får jag strax över 11000 i månaden. Sen barnbidrag på det och föräldrapenning, om jag skulle vilja ta ut det :)

  Så för mig funkade det bra när jag hade två barn (hos dagmamma ca 20 h i veckan dom mest). Men räkna med att det kan bli tufft bara. :)

 • 6

  pygmepuff

  5 pygmepuff

  Jag hade 1 månad kvar i plugget när min första son föddes. Och visst gick det, med vetskapen om att jag snart var klar. Det var ingen planerad graviditet och jag skulle nog inte planera in en graviditet medans man går i skolan. Man kanske får en kolikbebis som skriker 3 månader i sträck? Eller man är allmänt slut av sömbrist och att aldrig mer få egentid. Första 3 månaderna av en graviditet är man (oftast) så trött att man kan somna ståendes, samma de tre sista.

  Så nej, inget jag rekomenderar

 • 7

  Missz

  2 Missz

  Jag förstår ju självklart att det är helt individuellt hur man mår under graviditet och att man aldrig kan förutspå hur barnet kommer va. Jag har bara gett mig fan på att detta kan fungera. Har läst andras historier, bloggar mm om folk som har fått det att fungera. Ja visst stämmer det (isechoklara) att man kan ta ut allt om man bara gör allt också. Vilket jag faktiskt planerar ju. Blev dock lite osäker när sun69shine skrev att man inte fick. Jag uppskattar er som lagt tiden och skrivit vad ni gått genom med plugg och bäbbä.
 • Gäller heltidsstudier på distans som jag läser. Du får nog kolla med FK vad som gäller om du löser mindre än 100% då borde man logiskt få ta ut för de övriga procenten.?
 • 9

  Missz

  2 Missz

  Ja jag uppfattar det så. Som den andra tjejen skrev, att är du hemma och tar hand om ditt barn på heltid och pluggar parallellt så ska man få ta ut. Jag menar det känns ju ganska logiskt. För visst kan man göra båda? Förutsatt att man inte får en kolikbäbis. Antar att det kan bli tufft men har sambon som också pluggar, som är hemma ganska mkt. Och man får passa på att ta fram skolboken när bäbisen sover.