NovemberMaj

4 NovemberMaj

18181 visningar

Ni som har/haft bebisen liggandes i säte.. vecka 32

Hej tjejer! Är de några här som har eller har haft bebisen i säte? Hur tidigt fick ni reda på de och va hände sen? Va hos bm idag och bebisen ligger i säte ( huvudet upp och rumpan ner) och verkade lite bekymrad över detta. Så nästa gång jag ska dit så skulle hon göra en mer noggrann koll med ul för att se hur den verkligen ligger. Är det något jag bör oroa mig över? Bör man redan nu ställa in sig psykiskt på vändnings försök och kejsarsnitt eller nått? När jag väntade sonen så va han helt fixerad i vecka 34-35 så jag har inte en aning om hur de ska vara... Skulle vara tacksam för lite lugnande ord :) just de är i vecka 31+5 idag.
13 Svar (äldsta svaret först)
 • Dom kan vända sig ända fram till v.37 så än så länge finns de hopp :) Min lilla hade fixerat sig i säte så hon rubbade sig inget alls. Fick inte vända henne då jag hade för lite fostervatten så då blev det i slutändan ett planerat snitt. Att bli snittad är inget du behöver oroa dig för, jag och bebisen mådde superbra efter snittet och det gick hur lugnt och fint till som helst. gör nog mer ont att vända än bli snittad tror jag ;) *Skämt åsido* I v.35 fick jag göra ultraljud för att fastställa att hon låg i säte, fram tills dess sa de att hon har gott om plats att vända sig. Vet även flera som haft inbokade vändningsförsök och sen dagen innan eller samma dag har barnet vänt på sig, detta då det varit i v.37, så som sagt, allt kan hända :) Men nej, det är ingenting du ska börja oroa dig för varken nu eller sen, gör inte saken bättre för de :)

 • 2

  nilamis

  4 nilamis

  Min bebis låg med huvudet ner ända fram till vecka 30, då hon fick för sig att det var roligare att ligga med rumpan ner. Vi väntade fram till vecka 35 för att se om hon vände sig av sig själv men det gjorde hon inte. Jag gjorde två vändningsförsök och kan säga att det inte alls är så hemskt. Det är lite obehagligt men slappnar du av så går det fint. För mig fungerade inte vändningsförsöket då hon hade kilat fast sin rumpa i förlossningskanalen - så det blev kejsarsnitt. Det var heller inte farligt. Det gick superbra och jag hade inte ont alls efteråt. Jag kan nu två månader efter träna som innan.

  Vill du föda vaginalt så rekomenderar jag dig att testa ett vändningsförsök. Det är värt det! Jag hoppas din lille får för sig att vända sig innan :)

  Lycka till!

 • 3

  JSL

  2 JSL

  Hej!

  Min dotter låg i säte, detta såg de på tillväxtul som jag gick på från vecka 30. I vecka 36 fick jag en tid för vändningsförsök. Det gjorde så fruktansvärt ont och jag gick där ifrån med ett "blåmärke i magen" så kändes det iaf. Jag var alldeles öm i magen flera dagar efteråt. Läkaren sa att det var 50 % chans att bebisen vände sig. Min gjorde inte det och jag snittades i v 38. Nu vet jag inte hur en normal förlossning känns men jag har hört att man har mycket ondare efteråt när man gör snitt (vilket jag kan tänka mig, det gjorde ont!). Men att föda normalt tror jag ändå är en helt annan känsla. Jag tycker inte att du ska ta ut något i förskott för allt kan hända innan dess. Bebisar kan vända sig över en natt ;) Lycka till.

 • Snälla ni är som berättar hur de va för er! Ja de är ju ett par veckor kvar så mycket kan ju hända, men man vill ändå vara "förberädd" på vad som kan hända. Vi får se va den lill* bestämmer sig för att göra :) men tack för eran erfarenhet :)
 • 5

  olivian

  3 olivian

  Min andra vände sig i v 35, vi gjorde tillväxtul veckan innan och då låg han fortfarande fel. Barnmorskan kände efter det vid nästa besök men hon kunde inte känns hur han låg då, sen kände jag ju själv när han vände sig för få låg han på tvären nån dag... Men vi slapp ju vändningsförsök i alla fall. Men hur det än blir för dig, så blir det bra även om tankar på snitt och vändningsförsök är skrämmande.. Vi har en fantastisk mödravård här. Lycka till!
 • I vecka 32 kan de fortfarande vända sig själva, och de allra flesta gör det. Men läs på om vändningsförsök, det kan aldrig skada. Min tjej låg i tvärläge, vilket är superovanligt. Hon ville inte vända sig, inte ens under vändningsförsöket, så det blev ks. Varken vändningsförsöket eller ks var någon fara alls och absolut ingenting att vara rädd för. När bebisen är ute struntar man i hur han/hon kom ut. Men vi håller tummarna för att liten vänder sig själv :)
 • Man har ju hört att vändningsförsök är inte att leka med, vissa säger ju att de är värre än själv förlossningen, Så då vill man ju vara lite "förberedd" isåfall.. 

 • Jag var livrädd inför mitt vändningsförsök, och hade hört samma skräckhistorier som du. En väninna varnade mig och sa att jag ABSOLUT inte skulle gå med på det. Så under hela graviditeten så var det det jag var mest rädd för. Och naturligtvis låg bebisen fel. Men jag måste erkänna att det inte var farligt alls! Jag berättade hur jag kände, och läkaren försäkrade mig om att hon skulle sluta om jag kände minsta lilla obehag. Vilket hon också gjorde! Det gjorde absolut inte ont, men min lungor trycktes ihop lite så det blev svårare att andas, och det i kombination med Inj Bricanyl (som man får innan och som her darrningar och hjärtklappning) gjorde att jag bad henne sluta efter ett tag. Hade jag behövt ett vändniningsförsök igen så hade jag inte varit det minsta nervös :)
 • 9

  Elvine

  2 Elvine

  Det dom försöker göra är att vända bebisen med huvudet neråt, jag har inte varit med om detta men min mamma födde min äldsta brorsa i sätesliggande ställning. Han vände på sig till det strax innan förlossningen vilket var väldigt kämpigt och dom såg det inte först hon krystade. Det kan vara farligt då det är en svår ställning. Så om dom inte kan vända bebisen så kan det ju ev. bli kejsar snitt av säkerhetsskäl. Men din bebisen har ju en chans att vända sig själv fortfarande :) Så stressa inte upp dig i onödan först när det verkligen behövs i såna fall :)

   

 • Min dotter föddes i sätes! Men hon låg rätt fram till de satte EDAn, då ska hon ha vänt på sig.. Och när de upptäckte det så var det för riskabetl att göra KS så jag hde inget annat val än och föda henne i säte!! Men det gick bara bra.. Väntar nu mitt andra barn och denna gång ha de extra koll på hur bebis ligger!!

 • 11

  jojje79

  2 jojje79

  Jag födde min dotter i sätesläge, jag fick reda på det dagen innan jag födde henne. Hon kom v38+0! De gjorde ultraljud och kollade storleken på bebisen och röntgade höften på mig för att se om hon fick plats att födas normalt eller om man måste göra kejsarsnitt. Jag hade 3 cm till godo så hon föddes normalt med rumpan före, fast hon fastna lite med huvudet så de drog lite i henne. men allt gick bra!

 • 12

  gici54395

  0 gici54395

  Ett sätesläge behöver inte betyda ett snitt. Många vågar inte föda i säte trots att kriterierna är uppfyllda, då man inte hör så mycket om dessa förlossningar. Med undantag för skräckhistorierna. 
  Vill ni läsa positiva förlossningsberättelser och mer om säteslägen så rekommenderar jag Sätesbokens hemsida www,satesboken.se

   

  Lycka till!!

 • 13

  메이저사이트

  0 메이저사이트 (gäst)

  I'm jealous that you can think that it's amazing. Many people will be inspired by this article. I'm sure I did, too. I hope we can continue to share these good articles. Please visit my blog and read the article. 메이저사이트