Lindalindus

5 Lindalindus

1436 visningar

Napp eller inte napp?

Min lillis blir 10v i morgon och hon hel ammas. Jag har vid några enstaka tillfällen försökt få henne att ta napp, så som idag då hon varit tuttig hela dagen men ätit så hon kräks mer än vanligt. Jag upplever det som att hon vill tutta inte bara äta, vi har inga problem med amning hon har nästan gått upp 500 gram i veckan så hon väger bra också. Födelsevikt i v 37+2 3650 och 9v (korr ålder 6v 6140 gram. Nu till mitt problem ska jag envisas och lära henne ta napp eller låta henne snutta på sin hand som hon gör nu. Tänker att det kan bli jobbigt på nätterna om de har napp som tappas om och om igen. Men när de ska sluta snutta går ju en napp att ta bort men inte tumme/hand. Mina andra åt ersättning och tog napp men båda slutade tvärt själva vid ca 1 års ålder. Svårt hur jag ska göra, hon har heller inte fattat tekniken att tutta på napp.
7 Svar (äldsta svaret först)
 • Jag har ju ingen erfarenhet alls, men tänker ändå svara... Min mamma lät min bror snutta på handen och han hade riktiga sårskorpor när han blev större- han slutade liksom inte. Han började bita på handen och fick broskknölar. Nu säger jag inte att det kommer hända er alls, men jag vet att själv hade haft min bror i tankarna.
 • 2

  Micho

  4 Micho

  Vi valde att inte ha napp till dottern och vill inte att nästa barn ska ha det heller... Jag stod ut med snuttandet på tutten... det höll inte på så länge hon va nog 3,5 månader när det började bli bättre och hon blev intresserad av andra saker (leksaker)..

  Har jobbat på förskola och sett hur svårt barnen har det när dom slutar, eller att föräldrarna inte kan stå emot och låter barnen ha napp högt upp i åldrarna...

  Dotterns kusiner har tagit napp och flickan är 6 år och har fortfarande napp och pojken är 4 och han har oxå napp fortfarande...

  Hoppas att det går bra för er, lycka till ;-)

 • Enligt olika vetenskapliga studier minskar risken för plötslig spädbarnsdöd om barnet använder napp när han/hon sover. Så napp rekommenderas faktiskt av barnläkare under barnets första levnadsår, men man ska börja först när amningen kommit igång ordentligt. Men visst finns det nackdelar också, som tex att få barnet att sluta sen, så man får väga fördelar mot nackdelar. Vi ska ha napp när vår tjej sover har vi bestämt :)
 • Jag har jobbat på förskola i 7 år och min erfarenhet är att omman bestämmer sig för att barnet ska sluta med napp så är det bara det som gäller. Är man alltid konsekvent så lär sig barnet att det inte är någon ide att tjaffsa emot. Har haft en vän som sög på tummen ända upp till tonåren.. Jag är för napp men självlart ska inte barnet springa runt med napp i tid och otid utan jag anser att napp har man när man sover å kan även vara bra för lite tröst men när man leker vill jag inte se napp i munnen. det kan hämma bla. Språkutvecklingen om man har napp hela tiden. Å det fiffiga är att man som vuxen bestämmer å kan ta bort den :-) oj. Vilken svammel haha. Borde skriva i annan ordning men sitter med mobilen så jag orkar inte hehe
 • 5

  ida_bebis

  3 ida_bebis

  Vi använder napp men det är bara om han e ledsen eller ska sova. Och på natten spottar han ut den men vaknar inte så de funkar för oss. och min  son tog nappen med det samma

 • 6

  Nykaria

  0 Nykaria

  Vill hon inte ha nappen, så tycker jag inte att hon skall tvingas till det.
  Däremot tycker jag inte att hon skall lära sig att suga på tummen - eftersom det kan missbilda både tummen och gommen. 
  Visst, napp är inte så bra för tänderna (men man har ju inte tänkt att låta barnet ha napp i all evighet heller?). 

  Har du testat alla sorters nappar? För vissa har ju olika former och olika material de är gjorda av.
  Min dotter tar t.ex inte de "runda" napparna, inte heller de "rundplatta" som är oranga. Enbart de genomskinliga "rundplatta". 

  Hoppas du hittar en lösning som passar både dig och din lilla tös :) 

 • 7

  Empa89

  3 Empa89

  Våran prins ville också ligga o snutta helst hela kvällarna  . Pratade med BVC och hon tyckte vi skulle ge napp för att avlasta .Men han tog inte mams silikon nappar , men esskas latex nappar funkade perfekt! . Prova dig fram , vissa bebisar kan vara väldigt kräsna har jag hört . Lycka till!