Hej!
Min son är 5 månader nu, coh har ätit smakportioner i ett par veckor. Han älskade det från första början, och har glatt slukat allt. han har testat potatis, morot, majs, banan, päron, katrinplommon och aprikos samt mild havregröt.
När jag har ätit nektarin har han fått "äta" på den också, han suger glatt på den och vill verkligen ha
I dagsläget äter han en hel portion gröt till frukost (nestlés mild havregröt från 4 månader) med lite fruktmos, och en halv portion gröt till kvällen, resten får han ersättning.
nu funderar jag på vad vi mer kan ge honom? Och kan man låta honom försöka äta lite själv, och vad isf? När vi sitter och äter vill han också äta, och blir väldigt gnällig eftersom han inte får. Funderar på om man kan ge honom några majskrokar att tugga på? Är det för tidigt att ge honom en liten "bebissmörgås" (mjukt bröd utan kanter med lite osaltat smör på tex)
Ge mig gärna tips! Hur har ni gjort?
Tar gärna emot barnmatsrecept för 4-5 månader också. Funderar på att göra eget fruktris (så som Ellas kitchen har) koka ris tillsammans med frukt, tex äpple och torkade aprikoser. Nån som har gjort det?
tacksam för svar! :)
är det inte salt och andra tillsatser i smörgåsrån? majskrokarna vet jag innehåller endast majs, men smörgåsrån känner jag mig lite mera tveksam till. Kanske jag som är nojjig dock ><
Vet ju att det finns en del barnmat på burk som man kan ge från 4-5 månader. Men efter de senaste årens forksning (och uppföljningen på detta) vill jag absolut inte ge barnmat på burk, tänkte göra själv och frysa in i den mån jag kan :)
Men en bebissmörgås på ljust rostbröd, när kan man ge det tro? Man kan ju ha lite osaltat smör på, elle rhemmagjort smör, eller lite avokado? Frågan är då med brödet.... hmmm.. För leverpastej känns lite tidigt att ge kanske?
Här är tips på en köttfärssås ur häftet "Barnmat-råd och recept: av Carina Trägårdh Lunneryd". Dock är denna tänkt för 6-8 månader, men du kanske vill spara och prova, här blev den väldigt populär :)
Många barns favoriträtt är köttfärssås. För att undvika att den blir för hård vid stekning är det fiffigare att "koka" den klar i tomatsåsen till de små. Du kan servera med mosad potatis eller pasta till.
Räcker till 10 barnportioner:
1 liten gul lök
1 liten finriver morot
2 msk flytande margarin
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
200 g köttfärs
1 vitlöksklyfta
3 tsk oregano
Gör så här:
1. Skala lök och morot. Hacka löken mycket fint. Grovriv moroten.
2. Smält margariner i en stekpanna och mjukstek lök och morot på låg värme ett par minuter.
3. Tillsätt de krossade tomaterna, tomatpurén och köttfärsen.
4. Rör om ordentligt och låt småputtra 10 min.
5. Smaksätt till slut med pressad vitlök och söndersmulad oregano.
Måste passa på och länka till ett klipp på hur min son reagerade när han fick smaka den för allra första gången, men de gick ner ;D http://www.youtube.com/watch?v=hNBsSMHGZyQ
Inget med bitar i ännu, utan börja med purér någon månad, mixa det ni äter och ge honom smakprov, utan salt, mjölk, honung osv som de ej ska äta före året. :)