malinka

0 malinka

10610 visningar

Listeria Histeria!!! vecka 15

 Guud, nu blir jag lite paranoid. Igår åt jag två smörgåsar med Chevre ost som var pastöriserad...det var en chevre till matlagning som inte hade någon mögel kant och smakar lite halvfabrikat...jag tänkte bättre det än inget alls..det var såå gott (fast det inte är som den riktiga chevren.) Gick in efteråt på nätet och började läsa och såg att det står att chevren ska man inte FAST den är pastöriserad!!! fan fan fan!!! ok tänkte jag...jag år inte tänka på det nu, bara inte äta av den mer.....men så idag blir jag hungrig och går in med min man i en liten italiensk delikatess affär och köper små färska pizzor (färska pålägg) som bara micras någon minut (så osten blir bara värmd men inte smält ) och jag tar en med ricotta och ruccola....tänker inte något mer på det tills min man frågar om jag verkligen får äta ricotta!! PANIK IGEN!!! DET VET JAG INTE!! och när jag läser på nätet så känns det VÄLDIGT OKLART, hälften av alla sidor säger JA och resten NEJ!!! FAN, nu kan jag inte släppa tanken på att jag kommer att få LISTERIA och att  det kan leda till missfall..Jag tror inte jag kommer att våga röra en endaste ost hädanefter..jag är helt paranoid nu...inkubationstiden kan ju vara några månader, så jag kan inte vara säker på flera månader...GUD DET VAR DET VERKLIGEN INTE VÄRT!!!! Det verkar ju nästan värre med ost än med droger...GUD har ni någonsin ätit något som man INTE BÖR ÄTA under graviditeten och ändå är ok. JAG känner mig såå oansvarig.

HJÄLP

LISTERIA HYSTERIA

6 Svar (äldsta svaret först)
  • 1

    brudeny

    0 brudeny

    ja, shit ja. fuskar lite då och då. Har ätit gravad lax. Fast inte mkt då, utan smakat.. Fetaost har jag lyckats få i mig, utan att tänka efter. Sen är det nog mer. Att man äter ngt litet spelar nog inte så stor roll. Inget att vara orolig för... Men var lite försiktigare i framtiden.. Man vet ju aldrig liksom.. Men känn dig inte dålig eller oansvarig för du är verkligen inte ensam..

  • Ät saker bara det är pastöriserat, tex fetaost får du äta, om den nu är pastöriserad, så läs alltid innan :)

  • Jag råkade äta egenfångad aborre under min graviditet...men om det händer någon gång gör kanske inte så mycket. Men tänk på det till nästa gång bara. Fast det är kanske lite för mycket rädslor kring vad man får och inte...inte bara gällande mat...utan tex hårfärgning, massage osv...Det går lätt till överdrift.

  • Det viktigaste är ju att man tar avstånd från alkohol, droger, cigg...och tabletter som man ej får ta...

  • 5

    poureki

    0 poureki

    Med fisk så har de gjort upp meterlånga listor på vilka man får äta och vilka som man inte ska äta, men detta har gjort att kvinnor blir förvirrade och avstår hellre från fisk. Specialisterna säger att det är mycket bättre att äta fisk och att det blir "fel" nån gång än att inte äta alls. Så nåt enstaka "felätande" verkar inte vara så farligt.

  • 6

    Baraemma

    3 Baraemma

    som sagt, bara man inte äter ofta så är det INGEN fara. Som nu i ditt fall har du ätit det vid ett tillfälle så du kan vara lugn. Och man går ju efter att man kan äta om det är pastöriserat men i det här fallet rekomenderade dom inte att man skulle äta den ens så. Men det är en rekomendation ! Hade det varit så faligt hade dom gett dig en lapp med en stor varningsruta att, ät absolut INTE vid ditt första BM besök. Jag är också så att jag kan bli hysterisk om jag har råkat få i mig nåt, tex råkade jag äta opastöriserad fetaost på en pizzeria, inte spec skoj, men jag lugnade mig med att det bara var EN gång, bara att vara nogrannare i framtiden, så om du är "oansvarig" så är jag och många andra också det, eller så är man bara människa :) lycka till och ta ett djupt andetag och så kan då glömma det här. Mvh Emma