ninaaw

0 ninaaw

967 visningar

Kan någon förklara för mig? vecka 28

Jag är 19 år. Jag har inget jobb. Går inte skola, gör ingenting för tillfället. Jag gick ut min utbildning 30 april, så nu har jag sommarlov kan man väl kalla det. Eftersom att jag får barn i augusti nångång så är det inte lönt för mig att börja söka jobb. Så därför är jag hemma tills barnet kommer, vilar upp mig , fixar och donar..

Nu har jag fått hem ett brev från försäkringskassan, och jag fattar inte ett skit av sånna där papper. Det står att jag ska få föräldrapenning enligt grundnivå, 180 kr per dag de 180 första dagarna. Men hallå, 180 dagar är ju bara ett halvår? Inte kan jag skicka iväg mitt barn på dagis efter ett halvår. Jag hade ju tänkt vara hemma tills han är 2 år, och då tänkte jag att han skulle få börja på dagis, och då hade jag tänkt börja plugga igen. Jag fattar ingenting av det här. Blir förvirrad av alla papper från myndigheter m.m..

Hur gör man nu då? Jag vill ju inte skicka iväg barnet på dagis för tidigt, vill vara hemma med han tills han är åtminstonde 2år..

Tacksam för svar.

4 Svar (äldsta svaret först)
 • 1

  kids

  0 kids

  Man har 190 dagar var, mamman och pappan. Pappan kan skriva över 130 dagar av sina på mamman så hon får 320 dagar. 60 dagar är dock låst på pappan, likaså på mamman. Längden på din föräldrarledighet avgörs med hur många dagar du tar ut per vecka. Ju färre dagar per vecka du tar ut, ju längre kan du vara hemma. Jag tar ut 5 dagar i veckan och då räcker mina 320 dagar ca 1 år och 3 månader. Det är väl lite din ekonomi som styr. Hur mycket pengar behöver du varje månad? Du kan lägga ut dagarna som du själv vill, men endast detta antal. Har man SGI (sjukpenning grundad inkomst) så sänks föräldrarpenningen i dagbelopp när barnet fyllt 1 år. Om man inte tar ut minst 5 dagar i veckan.

  För mig låter det orimligt att ta färre dagar än 7 dagar i veckan när du går på lägstanivå, 180kr/dag före skatt. Barnet kostar bra med pengar. Tar du ut 7 dagar i veckan räcker dagarna ca 1 år.

  Hoppas jag har lyckats förklara för dig eller så fråga igen. Ha det gott.

 • 2

  Corona

  0 Corona

  Man får inte ha barnet på dagis förens det fyllt 1år i allafall.. så det är ganska omöjligt..

 • 3

  ninaaw

  0 ninaaw

  Jag kommer nog måsta ta ut 7 dagar i veckan, eftersom vi har dåligt med pengar. Men måste pappan vara hemma 60 dagar för att kunna skriva över resten på mig? För om han ska gå skola är det lite svårt att ta ledigt 60 dar..

  Tack för svaret. Men vi måste gå till försäkringskassan endå och få råd om hur vi ska lägga upp allting m.m.