enliten

4 enliten

1184 visningar

Hur orka trotsen? vecka 14

Min dotter är 2,5 år och i världens trotsperiod. ALLT är ett krig och mitt tålamod är som bortblåst. Jag är gravid i vecka 14, snart 15, och jag är så himla trött och mår ofta illa och det bidrar ju till att jag inte orkar på samma sätt som förut. Hon är världens bästa lilla människa men jag vill bara slita mitt hår just nu. Vi är lediga båda två större delen av sommaren så det blir ju inte samma break som när hon är på dagis. Barnvakt är inget alternativ. Sambon hjälper till men han jobbar ju heltid. Hur har ni gjort och orkat med alla fighter om precis allting (tandborstning, kläder, mat, you name it)? Vet att det blir bättre men det är så tufft just nu.
5 Svar (äldsta svaret först)
 • Mitt tips är att sluta använda ordet trots. Det är en viktig utvecklingsperiod hon går igenom, och hennes beteende är viktigt för hennes utveckling. Läs på om ämnet och skapa dig förståelse för vad HON går igenom och varför hon gör som hon gör. Då blir det lättare att behålla tålamodet. Jag kan rekommendera boken "Det lyhörda föräldraskapet". Så se det som något positivt, vilket det faktiskt är. Men jag vet hur det är, och det är inte lätt. Men det går över :)
 • 2

  enliten

  4 enliten

  Jo jag vet, gillar inte heller ordet trots egentligen eftersom det är något vi vuxna hittat på som ett namn för fasen. Dock lättare att använda det i allmänhet eftersom det är det som folk känner till. Tack för svaret, ska kolla på den boken!
 • 3

  pygmepuff

  5 pygmepuff

  Njut av tvåårstrotsen, jag har en snart fyraåring, en tvååring är som en lätt bris i jämförelse :P
  Men hursom, oftast är de ganska pratbara i den åldern, de vill vara stora och "kan själv". Låt henne få hjälpa till med att diska eller dammsuga tex, de tycker det är roligt att få hjälpa till (sen att man får göra om allting efter är en annan sak :P )
  Om det tjafsas om tex påklädning brukar jag fråga, vill du ha den gröna eller den blåa tröjan? Ska du klä på dig själv eller ska jag hjälpa dig? Barnet tror alltså att den får välja själv och känner sig stor och duktig.

  Tex, När min son var 2,5 så blåvägrade han att hålla mig i handen, men han ville hellre gå än åka vagn. Vilket var ok men när vi skulle gå över gatan så ville jag att han höll mig i handen och han blåvägrade. Så jag sa att antingen håller du mig i handen, eller så får du åka i vagnen. Han såg väldigt sur ut, funderade en lång stund, sen tog han min hand och gick över gatan med mig.

  Men försök att få lite egentid när din partner är hemma om det finns tid, gå ut och ta en promenad eller sitt på en parkbänk och glo eller vad som helst. Det är skönt att få vila öronen ibland :)
   

 • 4

  enliten

  4 enliten

  Haha då vet jag vad som väntar! Ja hon är väldigt "med", pratar mycket och förstår i princip allt man säger. Hon älskar att hjälpa till. Mitt värsta problem är tandborstningen, ibland vägrar hon öppna munnen och jag vet inte vad jag ska göra. Har försökt att låta henne hjälpa till samt att hon ska borsta på sitt gosedjur men det funkade bara kortvarigt. Att borsta längst bak och insida vid tungan är näst intill omöjligt. Har även försökt med "lekar", typ" låt som en tiger" och att låtsas att hon har små troll/blommor/vad som helst i munnen, men funkar inte heller i längden. Tack för ditt svar pygmepuff!
 • Har själv en som är 2,5 o en 4,5.... 2 åringen har varit inne i en riktigt jobbig period o med hormonerna är de svårt att bemästra ibland! Jag blir kokande arg ibland när han retas o fortsätter bara för att de är kul när mamma böir arg. Säger o gör tvärtom Hela tiden och har blivit bäbis igen ( pga bebis i magen? Är gravid i v 25) nu har allt lugnat sig o jag har påvägen lyckta blivit rädd för hormonstinna jaget! Har funnit en balans där han ger med sig o blir glad när han får göra saker han giller så ser till att ha han aktiverad genom att plocka bär, rida, åka traktor o när jag behöver vila har jag tom gett honom paddan, han sitter då som ett ljus o blir imponerad att en sån liten grabb kan hantera o spela olika spel, klicka fröna filmer på youtube såsom bamse o Kalle anka.. Har alltid varit emot paddor till barn men har varit min räddning den timmen på dagen Jah behöver ligga ner utan att ha en hoppande skrikande 2,5 åring på mig ;)