myrmamman

3 myrmamman

1223 visningar

hur gör ni med tider för mat och sömn?

Liam är 4 månader och på BVC säger dem att jag måste får in rutiner nu för mat och sömn. Jag föröker och försöker men lyckas inte så bra. Ena dagen går det bra på ett sätt men nästa dag så fun kar inte det alls. Det är främst sömn och matning på dagarna. Har försökt ge honom mat var 4 timme och har han sovit har jag väckt honom av rädsla för att det dröjer för länge mellan matningarna. Är det fel av mig?

Får inte honom att sova exakt samma tider på dagarna utan han sover lite hipp som happ. Ibland korta stunder och i bland långa. Hur gör ni?

Natten är också kass. Har laggt honom 20.30 och då har han vaknat 02.00 och krånglat. om han inte har somnat om vilket han inte brukar tar jag upphonom och lägger honom på mitt bröst och då somnar han om men det är ohållbart för han börjar bli så tung nu.  Vi sover tillsammans, brukar kunna få honom att fortsätta sova vid sidan om mig på min arm men han sover oroligt och vaknar flera gånger fram till 5.30 då matarjag honom. Har funderat på om det är mat han vill ha vid 2 men BVC säger att jag inte ska gehonom på natten. Vill bara hans bästa men det känns som att jag gör fel i alla fall. 

Så snälla ni hjälp mig!

11 Svar (äldsta svaret först)
 • 1

  pygmepuff

  5 pygmepuff

  Tror inte vi hade några rutiner när våran bara var 4 månader, enda rutinen vi hade var läggningsrutinen vid 8 på kvällen, annars fick han ammas när han ville och sov när han var trött. Först vid 6 mån som vi hade rutin på att sova 2 ggr per dag och mer fasta mattider iomed att han började äta fast föda. Är han bara 4 månader så kan han väl visst äta på natten? Men väck honom inte för det, utan han vaknar när han själv är hungrig.
  Lyssna på hans signaler och ditt eget mammahjärta. Ibland tycker jag bvc bara kan hålla tyst.

 • 2

  HannaA

  5 HannaA

  Det där låter precis som min lilla kille :/ dock har han börjat somna tidigare en kort stunder för att sen vara vaken till ca 23 och då sova för natten. Eller ja, fram till ca 01 :/ vi har inte heller några direkta rutiner. På kvällen har vi det, och även med smakportionerna/fast mat.
 • 3

  elvan91

  5 elvan91

  Har nästan prickat med maten på tider men han får sova närsom på dagarna och jag lägger honom runt 8 på kvällen. Han är snart 5 månader
 • 4

  myrmamman

  3 myrmamman

  Elvan väcker du honom när han ska äta då? vet inte hur jag ska göra. han verkar så trött. 

 • 5

  elvan91

  5 elvan91

  Nä det gör jag inte varken dag eller natt. Han brukar somna efter maten oftast men väcker aldrig honom. På natten väcker jag honom inte heller. Vaknar han mitt i natten hungrig (kan hända) så ger jag mat annars inte förrän på morgonen när han vaknat. Brukar ge gröt och ersättning på kvällen innan läggdags så håller han sig mätt
 • 6

  catja

  5 catja

  Du lyssna ej på dom då, ditt barn kommer hitta sina rutiner, de kommer ta tid dom e små ju, min dotter e snart 7 månader, jag har aldrig lagt henne förän hon somnat själv, aldrig matat henne färän hon blivit hungrig själv, dom måste ju lära sig själva att jaha nu e ja trött o inte blir tvingad till att va de o jahaa nu e ja nog hungrig, ja du förstår, låt ditt barn va liksom, de kommer gå super bra, nu vilar ella ungefär samma tid om dagarna, sommnar för natten ungefär samma, maten rätt så lika tider oxå. o detta har hon fixat själv, o de tror ja att alla små barn kan =) du e mamma ledig så bara låt de gå som de går, dom mår nog bäst då. man kan ju inte sova eller vila om de växen en massa i kroppen en speciel dag, då vill man ju sitta uppe o göra annat så man ej känner av det, det är ju självklart. ditt barn somnar när de vill de o vilar när de vill de oxå, sen ska du få se att rutinerna faller på plats till sist.

 • Vi hade inga rutiner när dottern var så liten. De har kommit successivt, och först när hon var 10-11 månader hade vi befästa rutiner som har funkat sedan dess. Innan dess har hon fått äta när hon är hungrig och sova när hon är trött på dagarna. Vi har alltod lagt henne vid 20 på kvällen, det är den enda rutinen vi haft. Nu sover hon hela nätter, sover 1 1/2 h på förmiddagen och 1 1/2 h på eftermiddgen. Hon äter frukost, lunch, middag, kvällsgröt och 1-2 mellanmål däremellan. Hon är 13 månader :)
 • Det är absolut inte fel att väcka honom när han måste äta, tvärtom det är precis vad han behöver då bebisar från början har svårt att skilja på natten och dagen, och ha rutiner från början är en helt konst tycker jag, det blir så olika och personlig från barn till barn, men kan rekomendera dig en bok jag läste som jag fick bra tips av (ex att mörklägga sovrummet vid läggdags så att hans hjärna förberedder sig, etc) Boken heter "somna utan gråt" av elisabeth pantley. 

  http://www.bokus.com/bok/9789151848211/somna-utan-grat-hjalp-din-bebis-till-trygg-och-god-nattsomn/ 

 • hej, när min var 1-3mån satte hon sj rutinerna som hölls väldigt duktigt av henne men nu tycker jag du ska skapa ett "schema" bara för att ha d som bas o inget som måste följas punkt o prick. ersättning+gröt, lunch, sova, ersättning+fruktpure, sova, gröt, bada, ersättning läggning, så ser min dotters bas rutiner ut men sjklart e d ungefärliga tider, min dotter vaknar vid 5-6 kvisten på natten o vill ha mjölk men hon har nu blivit 5mån så ska så småningom byta ut d till vatten bara som säkert till slut blir att hon inte vaknar den tiden mera. människor mår bra av ungefärliga rutiner, små som vuxna, det e en trygghet, speciellt för dom små. numera badar jag min dotter bara varannan kväll men d bestämmer vart o en hur ofta man gör. d magiska med att skapa dom här basrutinerna e att man många ggr bara kan lägga barnet i sin säng tex vid läggning o barnet somnar självmant, mitt på dagen när man vet att d e dags för henne att sova lite vänder jag henne tätt intill mig i famnen ngt över ögonen o så somnar hon vips för hennes kropp/psyke vant sig.. eller så råkar jag bara ha tur med mitt första barn, man vet aldrig men en sak e säker, barn mår väldigt bra av rutiner o e oftast otrygga om dom inte har åtminstone ungefärliga basrutiner. man ska inte väcka barn för mat, e dom hungriga så vaknar dom. jag brukar låta min dotter sova Max 1 o halvtimme på dagarna o bara ngn gång 2h för jag har märkt att hon e svårare att lägga om hon får sova för mycke på dagen. lycka till, d kommer bli bra :)
 • 10

  Sihana1985

  3 Sihana1985

  förresten, när han vaknar på natten, ge vatten, vägrar han somna om ta upp o rapa kanske, vänd på honom försök göra det bekvämt, kanske en nalle el ngt under benen? min dotter tycker om d o jag tycker nt om att sova på rygg, nt skönt för magen.. eller så vill han helt enkelt äta, jag personligen tycker nt d e fel att dom får äta på natten om dom vill d fram till dom blir 5mån iaf sen kan dom börja avvänjas o borde nt göra d längre när dom blivit 6mån för efter d e dom nog svåra att vänja av, lycka till
 • 11

  Asa74

  2 Asa74

  Vi har inte vart så noga med rutiner här. Vår lille kille är 7 månader och hungrig av sig. Han brukar somna en timme vid 11 på förmiddagen. Sen ibland en stund på em. Sen har han sin sovtid när han nästan alltid blir trött och somnar mellan 19 och 22. På natten vaknar han ofta 04 och är hungrig. Hn får då ersättning. Svårt att vänja honom av vid det. Han är hungrig så det känns konstigt att bara ge honom vatten. Jag vet att många säger att de inte behöver äta på natten när de är så gamla..men år kille är iallefall vrålhungrig! Jag skulle däremot ine väckt honom för mat, även om han bara va 4 månader. De brukar ju vakna när de är hungriga. Inatt vaknade han för mat 01.30 och sen 06. Jag är trött. Tar tacksamt emot tips för bättre sömn. Han får GodnattVälling på kvällen. Är det bättre att ge gröt kanske? Nån som vet? Ja, man känner sig lite vilsen. Önskar så att min sov bättre, jag förstår hur du känner dig