Hannis

5 Hannis

2847 visningar

Fortsätta med föräldrapenning!!?? vecka 22

Hej alla.

Är hemma nu på föräldrapenning med dottern. Jag hade tänkt att vara mammaledig till bebisen kommer. Är det någon som vet om man måste skicka in en massa papper denna gång också för att vara hemma med bebis nr.2.

Har läst att man får samma mammapenning om man blir gravid innan barn nr1 är 1år & 9månader vilket vi har blivit. Är arbetslös annars.

Mvh Hanna

13 Svar (äldsta svaret först)
 • 4

  Maria90

  5 Maria90

  Haha såg inte att jag hade skrivit typ samma fråga som du :p då kan jag ju läsa dina svar :)
 • 5

  Micho

  4 Micho

  Du kommer att få blanketter att fylla i efter att du skickat in moderskapsintyget men du behöver inte skicka in dem! Ring/maila fk och säg som det är så skriver de in det! Har gjort det 2 gånger och inte behövt skicka in något extra utan det har bara flutit på!! Lycka till :-)
 • 6

  Hannis

  5 Hannis

  Okey, har försökt att läsa mig till och har förstått att man får samma ersättning. Har inte fått mitt moderskapsintyg än så får fråga om de nästa gång. Låter ju lite smidigare med barn nr 2. Tack för svar. :)
 • 7

  jenny88

  5 jenny88

  Jag säger också tack för svaren ;) bra fråga Hannis :)
 • 8

  SK_Lopez

  5 SK_Lopez

  En fråga till: LindaMaria, hur blir det då om man arbetslös, ska man gå till sin gamla arbetsgivare igen? Om du vet.. Tack för svar!
 • 9

  SK_Lopez

  5 SK_Lopez

  Skönt om man bara kan ringa som ni andra skriver. Hoppas själv på nummer 2 snart :)
 • 10

  LindaMaria

  5 LindaMaria

  SK_Lopez: Det vet jag inte tyvärr. Bara att fk måste få in papper på att en ny graviditet är bekräftad av en bm. Jag fick mina barn tätt och fick fylla i alla papper på nytt eftersom det är ett nytt ärende som gäller ett annat barn.
 • 11

  Micho

  4 Micho

  Som LindaMaria skriver så blir det ett nytt ärende självklart då ett nytt barn kommer! Men när jag ringde FK sa hon i tele att varje gång de får in ett moderskapsintyg så skickas det per automatik ut blanketter att fylla i! De vet inte om du fått barn tätt eller inte!! Så ring eller Maila och förklara läget så tar de tag i ärendet och ser om du blivit gravid inom ramen 1 år och 9månader för att behålla samma föräldrapenning! Lycka till nu!
 • 12

  hanab2

  5 hanab2

  Ja, du behåller samma föräldrarpenning. Tänk bara på att göra skillnad på föräldrarpenning och SGI. On du inte skyddat din SGI from barnet blev 1 kan den vara sänkt (påverkas vid tex sjukskrivning och VAB).
 • 13

  Maj2014

  3 Maj2014

  Du har rätt till sk FGI när du blir gravid med nr 2 innan 1 år och nio månader har gått. Dett innebär att du kan ha gått ner i arbets tid innan eller arbetslös och inte skyddat SGI. Som nån nämde tidigare är det två olika saker. FGI = samma SGI som med första barnet.

   

  Är man arbeslös och har varit sökande på arbetsförmedlingen eller tagit ut föräldrapenning 5 dagar i veckan har du också skyddat din SGI och får gå efter den inkomst du hade senast som varade mer än sex månader. Spelar ingen roll om du varit arbetslös i ett år eller flera om du har skyddat den.  Man har även rätt till att gå ner i tid sex månader innan BF och ändå på SGI efter 100 % fast du jobbat tex 50 %. Det krävs dock att du jobbade 100% innan. Är du arbetslös mer än ett år har du även rätt att KPI omräknas vilket innebär att du får en viss höjning av din årsinkomst varje år fast du inte har jobbat.

  När det gäller fler barn så vet inte systemet om hur många barn man har så det kommer automatiskt inkomstblanketter när FK får in moderskapsintyg. Det räcker med att ringa in och säga att man har samma inkomst eller bara maila.

   

  Man ska vara tacksam och glad att man bor i sverige för det är det enda landet i hela världen som har denna socialförsäkring i totalt 480 dagar... i englad har man 2 veckor och dagis kostar 10.000 kr i månaden =/