elvan91

5 elvan91

1046 visningar

Förskola.

Nu är ju mitt barn bara 7 v men jag är en planeringsmänniska och vill hålla koll på det mesta. Jag kollade runt info om förskola och dylikt. Nu har jag frågor som jag inte hittade svar på :) 1: betalar man avgift för att barnet ska gå i förskola? :O eller betalar man bara för att stå i kö till en plats till förskola? 2: finns det endast augusti som man skolar in ett barn eller finns det för våren också? 3: jag hade tänkt att fortsätta studierna när vi ska skola in honom, vilken ålder är bäst att skola in ett barn på? 1 år eller 2 år? 3: är 2 år för gammalt att skola in barnet? Hört både för och nackdelar. 4: kan man plugga när barnet är hemma? Vill läsa upp ett enda ämne och klarar nog det distans hemma med lillgrabben :) tack på förhand! Om ni har helt random tips så tveka inte och skriva det! Sista fråga! Hur vet man vilken förskola som passar en bäst? Går man till olika och kollar hur de ter sig eller kollar man fakta via andra eller internet?
2 Svar (äldsta svaret först)
 • 1

  knas

  2 knas

  Hej Elvan,

   

  Du börjar inte betala förrän ditt barn börjar på förskola, att bara stå i kö kostar inget.

  Att börja vid ett eller två års ålder är upp till föräldrarna att bestämma. Det är ju en fråga om barnets mognad, men också om familjens ekonomi. Alla har inte råd att vara föräldralediga länge, och i många fall kanske man hellre sparar lite dagar för att ta ut senare, till exempel ha lite längre sommarledighet.
  Om jag vore du hade jag ställt mig i kommunens kö redan nu, för vissa kommuner har lång kö.
  Ring gärna runt till de olika förskolorna också, och fråga om du får komma på besök. De flesta välkomnar en! Jag var på besök på någon förskola, men önskar i efterhand att jag varit på fler faktiskt. En del föräldrar är väldigt pålästa om olika pedagogiska inriktningar och vet säkert vad de tycker är bäst för sitt barn. Jag var inte påläst, utan gick på magkänsla. Kolla in hur personalen är med barnen, om det är mysigt, hur utemiljön är, etc.

  Kolla även om det finns privata förskolor, för de har separat kö.

   

  Vänliga hälsningar, och lycka till!

   

 • 2

  marieposa

  4 marieposa

  Hej, Jag är förskollärare å svarar gärna om du undrar nåt speciellt. Har ni möjlighet skulle jag absolut råda er att skola in lite senare å passa på ta tillvara på tiden då barnet är litet. Det bäst tycker jag är om du ringer till de förskolor du kan tänka dej och ber att få komma på besök! Brukar aldrig vara nåt problem, roligt med engagerade föräldrar! Tänk igenom vad bi tycker är viktigast för er och ställ frågor så att ni får en inblick om förskolan lever upp till det. Ex hur ofta de går ut och vad de gör ute, hur de ser på sin verksmhet, vad de har fokus på just nu, hur de arbetar... Jag tycker personligen det är viktigare vilket förhållningssätt de har (ex hur de talar till barnen, om de verkar genuint intresserade och engagerade i dem) än hur lokalerna ser ut.. Augusti brukar de flesta inskolnigar vara eftersom det är de "naturliga" - 5åringarna flyttar vidare till föeskoleklss ä platser blir lediga, men det är olika. Ibland flyttar någon osv så det finns plats mitt i terminen med kanske.. Även kön är olika, här i gbg exempelvis får man inte ställa sej i kö tidigare än 6månader innan man behöver den. Lycka till jätte och tänk på att det är viktigt att ni känner er trygga med förskolan, då känner sej barnet tryggt också. Det äe ju trots allt ett stort förtroende ni ger någon annan att ta hand om Ert barn så det är viktigt ni känner att det är bra!!!