JSL

2 JSL

19966 visningar

farligt att snusa? vecka 7

Är det  någon som vet hur farligt det är att snusa under graviditeten? Jag har snusat i två år och har så himmla svårt att sluta. Måste ta en om dagen. Hur kan detta påverka fostret?

8 Svar (äldsta svaret först)
 • 1

  mindis

  0 mindis

  En snus om dagen borde inte göra jätteskada kan man tycka, men min BM ansåg att totalt förbud  av snus var det bästa.

  Jag vet hur svårt det är att sluta, men jag lyckades sluta under v. 5, att jag sedan klarade av det berodde på att jag hade bekymmer med tidigt och långvarigt illamående, suget kommer och går nu v16+3, så jag tuggar vanligt tuggummi, funkar för mig.

 • 2

  Sillen

  0 Sillen

  Hej

  Först och främst, tycker man borde kunna ge det ett helhjärtat försök att sluta när man som du endast snusat i två år. Det är inte speciellt lång tid. Visst abstinensbesvär får man, det hör till, men de försvinner ändå rätt fort. Jag slutade röka när jag blev gravid. Det var inte alls lätt. Har rökt i 17 år men slutade. Faktist, det gäller bara att bestämma sig. Sen är det ju bra nog så äckligt både med snusare och med rökare. Det stinker av båda delar (tyckte det även när jag rökte och inte var gravid, så det är inget som kommit nu).
  Sen finns ju många av de ämnen som är skadliga för fostret även i snus (inte bara cigaretter) och flera av dem i högre koncentrationer än i cigaretter.

  Hittade en artikel som du kan kolla på.

  http://www.vardguiden.se/Tema/Gravid/Livsstilsfragor/Tobak/

  Lycka till med att sluta snusa och med din graviditet.

  Hälsningar Cecilia

 • jag rökte innan jag blev gravid, och jag slutade direkt jag fick reda på att jag va gravid.
  Vill du verkligen ha barnet så kan du sluta, annars tkr jag att man är egoistisk och att man tänker på sig själv. sen har jag hört att barnet kan bli beroende av det , och blir helt galen å bara gråter, så du kan sluta om du verkligen tänker på barnet, för du har ett till liv att tänka på . det är min mening.
  skulle aldrig ta en cigg nu när jag är gravid . aldrig. ska inte utsätta mitt barn för det.sen får man göra som man vill .

 • 4

  Vanja

  Vanja

  Jag har snusat i 5 år, gjorde ett helhjärtat försök att sluta snusa, men jag klarade inte av det. Nu är jag i vecka 26, snusar fortfarande. Skäms över det och vet att det är fel, men jag klarade helt enkelt inte av det. Har lyckas skära ner till 4 priller om dan. Men det är allt.

  Den "enda" vetenskapligt bevisade bieffekten av att snusa under graviditeten är att barnet får sämre syretillförsel, blir mindre än normal storleken och att det kan födas för tidigt.

  Allt annat dom säger är bara spekuleringar. Gör ett försök att sluta i din egen takt, och klarar du inte av det så gör det dig INTE till en dålig mamma på något vis, som vissa andra försöker få det att låta.

  Kram Vanja

 • 5

  Sillen

  0 Sillen

  Vet inte om jag tycker att det är en speciellt liten bieffekt av snusning att syretillförseln till barnet minskar. Det kan ge hjärnskador. Inte sagt att det blir så för att man snusar, men det låter så dumt att förminska de skadliga effekterna det ger för att motivera sig själv att det är ok att fortsätta.
  Sen är det ju så att den typ av forskning som görs på denna typ av preparat, oavsett det gäller snusning, rökning eller alkoholkonsumption under graviditeten inte är etiskt försvarbara, vilket gör att man inte gjort speciellt mycket studier. Men det säger sig väl nästan självt att det inte är vidarns bra, vare sig för mamman eller barnet.
   

  Sen så är man inte en dålig förälder eller människa för att man inte kan klara av att sluta. Det kan ju vara jättesvårt att göra det.

 • 6

  Gonee

  4 Gonee

  Det är farligt att snusa under graviditeten. Och om du verkligen ska klara av att sluta snusa så måste det vara DITT beslut och låt dej inte påvärkas av andra.

 • 7

  JSL

  2 JSL

  Vanja och Sillen, era inlägg värmde. Jag ska jobba stenhårt  :)

 • En snus är som 7 cigg på en gång sa min barnmorska så de rekomendera jag verkligen inte! Försökt att sluta de är bäst både för dig och din bebis :)