Emelisan

4 Emelisan

2499 visningar

Diabetes vecka 5

Hej!

Jag är 18 år och är gravid i vecka 5+2, min andra graviditet efter en abort. Har jätte mycket tankar nu om Missfall osv som jag skrivit i ett tidigare inlägg, det blir bara jobbigare och jobbigare för var dag som går. Jag vet att jag ALDRIG skulle klara av ett missfall psykiskt, och det gör inte saken bättre att jag har Diabetes. Har hört så mycket om att man har större risk att få missbildningar/missfall vid Diabetes, så jag kollar mitt blodsocker maniskt hela tiden. Har bokat mitt första besök hos en Barnmorska som är specialist inom Diabetes och graviditet den 17:e maj, men jag tycker att det är så lång tid dit, och så mycket som kan hända under den tiden. Finns det några fler unga Diabetiker som har barn/väntar barn som har lite erfarenheter?

Har inte haft några blödningar alls hittills, bara rikligt med flytningar vissa dagar. Mår inte heller illa, men är trött ständigt och har galet ömma bröst. Lätt för att börja gråta, lite överkänslig. Känner även hur det spänner och drar i magen :)

Min mage är jätte svullen och hård efter att jag har ätit, är det normalt?

Lycka till allihopa!

5 Svar (äldsta svaret först)
 • 1

  Flizan

  0 Flizan

  hejsan!

  jag har diabetes och väntar mitt tredje barn!!

  jag har också varit jätteorolig för missbildningar....men sanningen är den att om du har diabetes har du ca 2% större risk att barnet får missbildningar än någon som inte har det!! Efter ca v 21 får du en ordentlig hjärtundersökning av barnet och du kommer slappna av mer!!

  Kolla ditt socker innan  och efter måltid så ska du se att allt går fint!!

  Mina barn har varit lite större men friska och inga problem!

  Är nu i v 26 och får se om ca en månad om denna bebisen ökar mer än vanligt!!!

  Lycka till och slappna så ska du se att allt ordnar sig!!!

 • 2

  Flizan

  0 Flizan

  kan tillägga att i början är det inte mycket kontroller...utan de börjar efter rul och mot slutet känns det som man inte gör något annat än går på kontroller, men det är mysigt och man får en väldigt fin relation till sin barnmorska!

 • 3

  Emelisan

  4 Emelisan

  Tack för alla svar!

  Till Flizan: vet du något om missfallsrisken? Missfall är ju inte speciellt ovanligt rent allmänt, men tänkte om det fanns någon statistik om hur stor risken är när man har Diabetes? Det är ju det man är mest orolig över.

  Kram

 • 4

  Flizan

  0 Flizan

  Jag visste faktiskt inte att risken för missfall var högre vid diabetes...men jag googlade det nu. Som jag fatta det, är det om du har en dåligt reglerad diabetes ökar missfallsrisken något under de första 12 veckorna. Men jag hittade tyvärr ingen statistik! Jag ska till min bm imorgon, ska försöka komma ihåg att fråga henne! Kan tyvärr inte lova att jag kommer ihåg då mitt minne är likt en guldfisks! Som gravid har man mycket sjuka tankar....det kommer lugna ner sig men dock kommer där nya hela tiden! Du ska se att allt ordnar sig!
  Jag kan ju tillägga att jag har haft dåliga värden fram tills v 11 när jag fick reda på att jag var gravid och även de tidigare graviditeterna har jag inte heller legat super!!
 • 5

  Sheena

  2 Sheena

  Konstigt att du inte blivit kallad till specialistmödravården/antenatal.. blev kallad dit så fort jag ringt till mvc o hört mig för hur allt går till vid grav. (är oxå diab. såklart)
  Är i v10 bara men har redan varit där flera gånger o de vill ha stenkoll på sockret och förklarar jättebra vad som kan hända och vad det isf betyder för dig o fostret.
  Ring mvc igen o säg tydligt att du är diabetiker o fråga om du inte borde bli kallad tidigare till nån diab.barnmorska!!!
  Lycka till du, och oroa dig inte så mycket. Har man iaf någorlunda koll på sitt socker så är missfallsrisken knappt nämnvärt större än för andra.