Nani

5 Nani

2225 visningar

Bebis som inte växer? (SF mått) vecka 34

Hej! Har någon vart med om att SF måttet inte följer kurvan som det ska? Jag är i v 33+ (34) och SF måttet låg under medel för en månad sedan. Vid senaste undersökningen hade knappt något hänt och nu ligger min lille på gränsen till vad som inte är normalt längre, så jag måste gå på extra kontroller nu. Är jätte orolig :(  Dessutom var hans hjärtfrekvens hög och han har flyttat sig o ligger på tvären (då borde SF måttet visa större ändå eftersom innan dess låg han med huvudet neråt)

8 Svar (äldsta svaret först)
 • Kräv ett ul om du känner dig orolig, för stress och oro är varken bra för dig eller kondens i magen.
 • Knodden*
 • 3

  Cissii13

  7 Cissii13

  Min svägerska var med om detta, hon låg långt under gränsen och fick gå på extra UL och extra BM- besök typ 2 gånger i veckan mot slutet. Bebisen växte inte alls som han skulle och de blev tvungna att ta ut honom 1 månad tidigare och då vägde han bara 1,6 kg eftersom han ju också låg under kurvan redan innan.

  De fick aldrig 100 % svar på vad som exakt hade hänt, men de misstänkte blodproppar i moderkakan som hämmade blodflödet och därmed näringstillförseln.

  Men som de allra, allra flesta gånger så gick allt jättebra och lillkillen är idag världens friskaste och goaste 1,5- åring, som visserligen förmodligen alltid kommer vara lite mindre än sina jämnåriga, men frisk som en nötkärna ändå :-)

  Min svägerska är dessutom gravid igen och får i denna graviditet äta blodförtunnande i förebyggande syfte.

 • Om de inte redan bokat in ett tillväxtultraljud på dig, så be dem att göra det på en gång. Framförallt så att du ska slippa vara orolig. Lycka till! Och kom ihåg, du är inte besvärlig, du ser till ditt och ditt barns bästa.
 • Om bebisen ligger på tvären blir sf-måttet mindre. Min första låg i tvärläge och bm slutade mäta sf-måttet på slutet då det ändå var missvisande. Ligger bebisen rätt blir ju livmodern "längre" än när bebisen ligger på tvären. Då blir livmodern bredare istället. Men du borde bli bokad för ett vändningsförsök om bebisen inte vänder sig!
 • 6

  Nani

  5 Nani

  Tack så mycket för era svar! Jag ska ringa och kolla om jag kan få kolla ett ultraljud idag. Det hade vart det bästa, så man kan lugna sig.

 • Hej, Hur har det gått för er? Hoppas ni mår bra.
 • 8

  Nani

  5 Nani

  Tack tjejer! Jag gick och kollade med UL och det visade att min lilla pojk inte växer som han ska. Hans kurva håller på att avstanna och han var 16% mindre än vad han borde vara jämfört med innan då han låg precis på medelkurvan. Däremot verkar han frisk och "i hälsa". Han andningstränade då, vilket var ett väldigt gott tecken enligt läkaren... Jag ska dit igen nästa vecka för att göra ett jämförande UL och kanske blir det så att de sätter igång det hela. Men jag kommer vara i 35+6 då, så utvecklingen har gått långt tack och lov. Så det är väldigt nervöst/spännande vad som händer nästa vecka. Det gäller att vara förberedd på det värsta =/