madde70

5 madde70

11572 visningar

Ångest som tusan:( vecka 25

Fan vad den här kvällen slutade illa.Ängest ,huvudvärk och ovän med killen pga av min oro:(Vad kan man vända sig för att få reda på om ett visst kött skall vara rosa även när det är genomgrillat??Ingen kock här;)skämt åt sido.men jag är så rädd så rädd att det kanske inehållit någon bakterie som skadat barnet..snyft!!!Köttet såg ut som kassle i färgen inuti(lite rosa)Kan det vara så tror ni att den sorten vi ätit skall vara lätt rosa.gourmet mörad ytterfile.

Den har inte varit fryst heller..

vAD GÖR JAG KÄNNER MIG JÄTTEENSAM MED MIN ORO OCH TANKAR NU..

9 Svar (äldsta svaret först)
 • Såg det ut som kassler är det ingen fara - då är det tillagat, och köttet har hållit en temperatur över 70 grader. Det dödar både listeria och toxoplasma väldigt effektivt. Man ska inte äta rått eller blodigt kött, och man brukar väl rekommendera genomstekt, men köttet du åt låter som att det var alldeles tillräckligt tillagat. Listeria och toxoplasma är väldigt sällsynt i Sverige dessutom! Du behöver inte vara orolig!
 • 2

  izza706

  3 izza706

  Jag kan LOVA dig att INGET har hänt!!Hade köttet vart dåligt på något sätt hade din mage sagt till med en gång i princip, iallafall vid detta laget..Du kan sluta oroa dig:) . Gå och mys med pojkvännen nu!

   

  Ps: jag åt nästan ALLT jag ville under grav även blodigt kött och min lilla tös på 3 månade mår JÄTTEBRA och är som vilken unge som helst.

   

  Kram

 • 3

  marieposa

  4 marieposa

  Ta ett djupt andetag - från det attman börjar försöka skaffa barn (eller råkar bli med för den delen) är det konstant saker att oroa sej för. Jag tycker för det första att fläskytterfile ofta kan se lite rosaaktig ut även när den är klar. För det andra så är det så pytteliten risk att det skulle vara farliga bakterier i just din köttbit, och ÄVEN om du haft den minimala oturen är det bara en pytteliten risk att det skulle skada bebisen på nåt sätt. Jag förstår din oro men om du tänker på detta helt logiskt å inte med mamma hjärtat i ser du nog att du inte behöver vara orolig mer.
 • 4

  madde70

  5 madde70

  Tack snälla LindaMaria!Så många gånger jag varit glad att du funnits på denna sidan:)Hjälpt mig med många frågar.Dom flesta har väl kanske ätit eller gjort något dumt under graviditeten som satt igång oro.Är bara så rädd att man skall fastna iden oron att man ätit rosa kött och gå så i femton veckor till:(Ger inte toxoplasma missbildningar mer på barnet i tidig graviditet som allt annat??Så du tror det inte är någon fara då?Var ju ändå ett slags fläskkött.

  Kram och tack!

 • 5

  madde70

  5 madde70

  Tack ni andra med!Fick huvudvärk direkt efter och det sitter i en.Men smitta av toxoplasma kommer väl inte direkt som värk i huvudet typ innan jag knappt ätit upp??Vet ju att det ger huvudvärk men inte att det kommer så snabbt.

   

  Kram 

 • Asså, jag tror det är värre för er bebis att du är så orolig av dig än om du äter lite rosa kött! Man ska inte överdriva med saker och ting. Bebisen behöver få lite bakterier också så att den kommer klara sig i världen utan att få världens allergi för ingenting! 

  Det har ju gjorts undersökningar på just detta och det finns fler bebisar som mått sämre av att mamman överdrivit under graviditeten än dom bebisar där mamman gjort vad samvetet krävt! 

  Tagga ner lite och ät och må bra! :) du ska se att er bebis kommer vara frisk när ni får de henne/honom!

   

  Kraam

 • Vad kul att jag kan hjälpa :)) Toxoplasma och listeria ger inte symtom sådär på en gång. Bakterien måste ju föröka sig först så pass att de blir tillräckligt många för att orsaka besvär :) Och de flesta bebisar som fötts av en mamma med toxoplasmos/listeriainfektion har det inte varit något fel på :) Så, summa summarum - det är väldigt sällsynta bakterier i Sverige. Vid en eventuell smitta är det sällsynt att barnet blir smittat eller på annat sätt drabbat. Ditt kött var dessutom bra, efter vad du beskriver, så att någon av dessa sällsynta bakterier skulle ha överlevt finns inte :) Alla dessa rekommendationer beror ju ofta på att risken finns - hur liten och obefintlig den än må vara. Visst ska man följa rekommendationerna, men det är inte så att det dräller av dessa bakterier där ute. Att din huvudvärk beror på koffeinbrist, trötthet, graviditet, väderomslag, oro eller lite vätskebrist är 100% mer troligt :) Njut av lördagkvällen nu!
 • 8

  Emmeliz

  3 Emmeliz

  Förstår din oro. Känner lika jag ikväll efter mitt fiasko med kycklingen!
  Nu sitter man å känner efter minsta lilla man känner i magen. Risken e liten men jag slutar inte tänka att jag är väl den % som får de.
  Jag tror vi klarar oss och att vi är nog bara oroliga i onödan. Men som sagt, ja förstår hur du känner!!

 • man brukar prata om bakteriers förökningstid. Alltså tiden det tar för bakterien att föröka sig så pass mycket och bli tillräckligt många för att ge någon symptom.

  Kan säga att det finns ingen känd bakterie som skulle föröka sig så fort så att man skulle märka av det nästa direkt.

  Man brukar prata dagar i bland veckor innan bakterierna skulle vara tillräckliga.

  Så att du fick huvudvärk skulle jag gissa på att du anstränger dig och stressar. 

  Lugna ner dig så ska du nog slippa det :) Jag är gravid nu och har min dotter sen innan och har ätit rött/rosa kött och här är det inga problem! 

  När man grillar mat så ligger det så pass länge att mikroorganismerna som finns dör. Det är ingen fara. Orsaken att man säger att man inte ska äta rosa kött är för när man steker kött går det mycket fortare.