Mer i kategorin Gravid |

Flytningar under graviditeten

Kort efter beskedet om att du är gravid så kommer oron över flytningarna. Är de inte för rikliga? Det kanske är fostervatten? Och färgen? Är det en blödning som kan skada barnet? Hur ska man veta vilka flytningar som man verkligen ska vara uppmärksam på och när det bara är till att köpa trosskydd och försöka ignorera dem? Det är vad vi på Bli mamma försökte komma fram till och sammanfatta i den här artikeln.

En riklig, slemmig flytning som är ofärgad/vit och inte luktar illa är helt normal

Vit/Ofärgad flytning

Generellt sett så gäller det att en riklig, slemmig flytning som är ofärgad/vit och inte luktar illa är helt normal, även om den ökar i mängd med antalet graviditetsveckor. Sådan flytning beror på att graviditeten påverkar surhetsgraden i slidslemmet samtidigt som vävnaderna i slidan blir blodrikare och lättare avger vätska.

Mot slutet av graviditeten kan rikligare och tjockare flytningar kan vara en av de tecken på att förlossningen närmar sig. Strax innan förlossningen börjar en jätteriklig slemflytning ofta betecknad som slempropp.

En viktig indikation är pH-värdet i slidan, vilket normalt skall ligga mellan 4-4,5. Om pH-värdet är högre än så ökar chansen/risken för infektioner och man bör konsultera sin barnmorska.

I handeln finns tester som gör att man själv enkelt kan bestämma sitt vaginala pH-värde.

Blodblandad flytning

Det känns läskigt och man hamnar lätt i jättepanik när man upptäcker någon droppe blod eller en blodblandad flytning (rosa- eller brunaktig) i trosan. Även det är helt normalt och beror på att något av de pyttesmå blodkärlen i slidan har gått sönder, kanske av ren ansträngning eller under samlag, eller bara av det ökade blodtrycket.

Det är inte heller ovanligt att man får små brunaktiga blödningar när det är dags för mens. Det beror på hormonerna som inte än har kommit igång med graviditeten och kroppen ännu inte riktigt förstått att du är gravid.

Använd inte vagitoriekräm eller vaginaldusch under graviditeten!!!

Vad ska man vara uppmärksam på?

Var uppmärksam på ofärgade flytningar som börjar lukta illa och blir missfärgade, samtidigt som de ger klåda och slidan blir röd och öm. I sådana fall kan det röra sig om svampinfektion som är inte alls ovanligt under graviditeten.

Är det svampinfektion som du misstänker så ska du sluta äta socker och vitt mjöl. Ät mycket fullkornsbröd, frukt, grönsaker och protein. Svamp kan behandlas med preparat som finns att köpa receptfritt på apoteket. Ingen behandling rekomenderas under de första tolv veckorna av graviditeten. Från andra trimestern av graviditeten rekomenderas Pevaryl och Canesten i form av vagitorier. Vagitoriekräm eller vaginaldusch skall inte användas alls!!! Rådgör med din barnmorska om du tänker påbörja en kur.

Vid blodblandade flytningar som gör ont skall man alltid söka läkare
Vid ofärgade flytningar i slutet av graviditeten skall man aldrig utesluta fostervatten. Fostervatten som regel kommer i stora mängder. Läcker det fostervatten så rinner det hela tiden. I enstaka fall kan dock fostervatten läcka i små mängder. Misstänker du att det rör sig om vattenavgång skall du alltid kontakta MVC eller Gynakuten för en komplett undersökning.

Vid blodblandade flytningar är det mängden blod samt färgen som avgör. Rör det sig om en droppe blod, rosafärgad flytning eller brunare flytning vid enstaka tilfälle och graviditetsymptomen inte avtar så är det sannolikt en ofarlig blödning. Men om blödningen består av färskt blod eller är brunfärgad och inte avtar då skall man direkt söka hjälp på närmaste gynakut! För stor mängd blod används som tumregel 5 kronors mynt – är fläcken större än så, så skall man uppsöka hjälp. Vid blodblandade flytningar som gör ont skall man alltid söka läkare oavsett utseendet på blödningen. Tänk på att det är bättre att söka läkare en gång för mycket än en gång för lite!

Rekommenderat

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016. För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna ... 12

Det finns 22 kommentarer till denna artikel

    jag skrev på fel sida !
    jag undrar bara jag e ofta och kissar på toa , och sen när jag har kissat gör det lite små ont , kan det påverka graviditeten ?

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.