Mer i kategorin Gravid |

Flytningar under graviditeten

Kort efter beskedet om att du är gravid så kommer oron över flytningarna. Är de inte för rikliga? Det kanske är fostervatten? Och färgen? Är det en blödning som kan skada barnet? Hur ska man veta vilka flytningar som man verkligen ska vara uppmärksam på och när det bara är till att köpa trosskydd och försöka ignorera dem? Det är vad vi på Bli mamma försökte komma fram till och sammanfatta i den här artikeln.

En riklig, slemmig flytning som är ofärgad/vit och inte luktar illa är helt normal

Vit/Ofärgad flytning

Generellt sett så gäller det att en riklig, slemmig flytning som är ofärgad/vit och inte luktar illa är helt normal, även om den ökar i mängd med antalet graviditetsveckor. Sådan flytning beror på att graviditeten påverkar surhetsgraden i slidslemmet samtidigt som vävnaderna i slidan blir blodrikare och lättare avger vätska.

Mot slutet av graviditeten kan rikligare och tjockare flytningar kan vara en av de tecken på att förlossningen närmar sig. Strax innan förlossningen börjar en jätteriklig slemflytning ofta betecknad som slempropp.

En viktig indikation är pH-värdet i slidan, vilket normalt skall ligga mellan 4-4,5. Om pH-värdet är högre än så ökar chansen/risken för infektioner och man bör konsultera sin barnmorska.

I handeln finns tester som gör att man själv enkelt kan bestämma sitt vaginala pH-värde.

Blodblandad flytning

Det känns läskigt och man hamnar lätt i jättepanik när man upptäcker någon droppe blod eller en blodblandad flytning (rosa- eller brunaktig) i trosan. Även det är helt normalt och beror på att något av de pyttesmå blodkärlen i slidan har gått sönder, kanske av ren ansträngning eller under samlag, eller bara av det ökade blodtrycket.

Det är inte heller ovanligt att man får små brunaktiga blödningar när det är dags för mens. Det beror på hormonerna som inte än har kommit igång med graviditeten och kroppen ännu inte riktigt förstått att du är gravid.

Använd inte vagitoriekräm eller vaginaldusch under graviditeten!!!

Vad ska man vara uppmärksam på?

Var uppmärksam på ofärgade flytningar som börjar lukta illa och blir missfärgade, samtidigt som de ger klåda och slidan blir röd och öm. I sådana fall kan det röra sig om svampinfektion som är inte alls ovanligt under graviditeten.

Är det svampinfektion som du misstänker så ska du sluta äta socker och vitt mjöl. Ät mycket fullkornsbröd, frukt, grönsaker och protein. Svamp kan behandlas med preparat som finns att köpa receptfritt på apoteket. Ingen behandling rekomenderas under de första tolv veckorna av graviditeten. Från andra trimestern av graviditeten rekomenderas Pevaryl och Canesten i form av vagitorier. Vagitoriekräm eller vaginaldusch skall inte användas alls!!! Rådgör med din barnmorska om du tänker påbörja en kur.

Vid blodblandade flytningar som gör ont skall man alltid söka läkare
Vid ofärgade flytningar i slutet av graviditeten skall man aldrig utesluta fostervatten. Fostervatten som regel kommer i stora mängder. Läcker det fostervatten så rinner det hela tiden. I enstaka fall kan dock fostervatten läcka i små mängder. Misstänker du att det rör sig om vattenavgång skall du alltid kontakta MVC eller Gynakuten för en komplett undersökning.

Vid blodblandade flytningar är det mängden blod samt färgen som avgör. Rör det sig om en droppe blod, rosafärgad flytning eller brunare flytning vid enstaka tilfälle och graviditetsymptomen inte avtar så är det sannolikt en ofarlig blödning. Men om blödningen består av färskt blod eller är brunfärgad och inte avtar då skall man direkt söka hjälp på närmaste gynakut! För stor mängd blod används som tumregel 5 kronors mynt – är fläcken större än så, så skall man uppsöka hjälp. Vid blodblandade flytningar som gör ont skall man alltid söka läkare oavsett utseendet på blödningen. Tänk på att det är bättre att söka läkare en gång för mycket än en gång för lite!

Rekommenderat

Så farligt är coronoaviruset för gravida

Så farligt är coronoaviruset för gravida

För mer info och senaste nytt om Corona-viruset, besök vår temasajt om COVID-19. Uppdatering 200227: Epedemin orsakad av det nya coronaviruset (SARS-CoV-19) fortsätter och smitta har bekräftats i ett stort antal länder, men omfattande utbrott har hittills konstaterats endast i Kina, Sydkorea och Italien. Situationen i Kina verkar ha stabiliserats med en ... 19

Det finns 22 kommentarer till denna artikel

  Toradol Online Without Prescription Us
  Hej ! Jag har en liten fråga om flytningar har en dotter på 15 månader Jag åt niovletta 28 med P-pillerna tog slut och jag gömde fixa mer Och mensen kom som vanligt i 2 månader sen slutade den komma har intr fått mens på2 månade Som sagt jag har fått en väldigt konstiga flytningar på dom 2 senaste veckorna tror inte de är ägglossning heller För har aldrig varit med om detta tidigare i alla fall Jätte tjocka och vit/genomskinliga flytningar dom är riktigt tjocka gjorde grav test för en vecka sedan men de visade negativt har inte haft några Gravidilitets symtomer förutom illamående men de hade jag inte med Dottern heller. Och som sagt jag vill ha fler barn. Någon som kan hjälpa mig att få Reda på vad de kan vara ?
  Hej idag fick jag en ljus rosa blödning men har inte haft värkar alla . Haft missfall tidigare och då värkte det mycket värre en mensvärk och har alltid haft värkar När mensen ska komma och har jag men så brukar det forsa och är mörk rött men aldrig haft denna färg, jag är i vecka 5 nu och är otroligt orolig Behöver verkligen hjälp inte kul att vara panikslagen :(
  Jag är tidigt gravid ca v 4-6 och har fått en rejäl svampinfektion ringde igår till bm eftersom de står i pevaryls bruksanvisning att ej använda det under graviditet utan att kontakta läkare. De sa att de bara står så för att de ska ha "ryggen fri" och att de är hundra procent säkert att använda. Har nu ganska ont i magen och en pytteliten rosa flyttning som bara syns när man torkar inget i trosan. Kan detta ha varit skadligt för bebis? Känns som man inte vet vem man ska tro på och känner mig sjukt orolig för missfall:s
  Pevaryl rekommenderas inte längre till gravida utan att först haft läkarkontakt . Canesten går bra att använda.

  HeeJ !

  Istället för mensen denna månad så har jag haft blodblandade flytningar from. en dag innan BIM tills idag, dvs. 10 dagar !? min mens brukar vara i 4 dagar och riklig, kraftig värk och ömma bröst och inget av dessa har jag haft denna månad. Hittils neg. grav.test men senaste tog jag mitt på dagen igår.. Varför blir det såhär ?

  Hej!

  Jag har hittat en flytning i min trosa som är vit o genomfärgad. Jag har gjort gravtest, men den har visat minus. Och ska kolla på måndag om det visar ett plus. Jag har ätit p-piller tidigare, men jag har glömt bort dem helt och hållet. Jag o min sambo hade oskyddat samlad dagarna innan ägglossningen. Och jag har varit illamående till o från. 

  Och vi har en son som är född den 5 juni 2010. Kan det vara så att jag är gravid igen, och om jag inte jag gör abort finns risken att jag kommer bli lämnad för gott. 

  Jag bestämmer väl över mig själv om jag vill behålla nästa också eller måste jag göra som han säger?  Det är ju det som är frågan  över hur jag ska göra. Det syns ingenting utanpå mig än, men jag har blandade känslor .om att jag vill kanske göra abort ändå för att inte bli lämnad, men samtidigt så vill jag behålla han/hon om bebisen finns. 

   

  Är jag gravid eller inte?

  Hejsan! Jag har under tre års tid använt mig av cerazette minipiller, och dom har funkat jättebra. Min mens har försvunnit helt, men igår började jag känna mig illamående på förmiddagen (satt i nästan hela dagen) samt fick liknande mensvärk. Jag hade även en riktigt tjock och riklig och vit/genomskinlig flytning (nu menar jag verkligen jätteriklig!!!). Den luktade ingenting, och det kliar inte eller någonting. Kan jag vara gravid? Observera att jag tagit minipiller varenda dag i tre år samt inte haft mens på 1½ år. Snälla, jag behöver hjälp! Kram

  Hej allihop! Jag vet inte om vi väntar barn än men börjar känna av vissa förändringar i kroppen. Bland annat har jag fått flytningar nu de två sista dagarna, de är klara och inte klibbiga utan genomskinlig men jag tycker de luktar mycket mycket mer än vanligt...är det normalt? Kanske ska nämna att jag är i vecka 4.
  Igår när jag gick på toa kom det någon droppe blod och en rosa flytning när jag torkade. Är nu väldigt orolig över missfall, någon som kan lugna mig eller ska ja uppsöka gyn?

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.