Mer i kategorin Gravid |

Fem Åtta smarta sätt att förbättra er ekonomi när ni väntar barn

När man väntar barn och familjen växer kan det ibland påverka ekonomin, för oavsett hur man vänder och vrider på saken så tillkommer det nya utgifter med en ny familjemedlem. Det börjar redan innan bebisen är född med och mer tillkommer efter förlossningen, t.ex. blöjor, barnmat, kläder, säng, barnvagn, babyskydd och så vidare. När du eller din partner går på föräldraledighet får ni också en något lägre disponibel inkomst, vilket kan innebära ytterligare påfrestningar på er ekonomi.

 1. Börja investera. Det kanske låter konstigt när man kanske har ont om pengar, men det finns en anledning att vi skriver om detta. Genom att t.ex. börja månadsspara i aktier eller fonder kan man på några års sikt förbättra sin ekonomi då dessa sparformer historiskt sett över tid gett bra ränta på insatt belopp, typiskt kanske 15-20% per år. Genom att investera dina pengar låter du dina pengar arbeta åt dig - du blir delägare i ett företag och får vara med och ta del företagets vinst! Har man dessutom kanske ett sparkapital redan så ska man absolut inte låta dessa stå på ett bankkonto - det förlorar man pengar på genom avgifter och inflation. Då kan aktier och fonder vara ett alternativ. Tänk på att sprida riskerna  genom att investera i flera olika aktier, fonder och marknader (minst 10-20 olika). På kort sikt kan aktier även gå ner i värde, så pengar man behöver för dagliga utgifter ska man inte placera här! Att investera kan även bli en riktigt rolig hobby, och på riktigt lång sikt kan det faktiskt bli stora belopp på ert investeringskonto, även med ganska blygsamt månadssparande. Det viktigt med en bra investeringsplattform och vi kan rekommendera prisvinnande Avanza.
 2. Köp och sälj begagnat. Förutom att det är bra för miljön, så är det otroligt mycket billigare att köpa begagnade baby- och barnprylar på t.ex. Tradera eller Blocket, eller varför inte gå på loppis? En begagnad barnvagn i bra skick kan du enkelt spara mer än 50% på att köpa begagnad. I en jämförelse såg man att under barnets första år kan man utan vidare spara över 30 000 kr på att köpa de produkter och kläder man behöver i andra hand.
 3. Samla dina lån och sänk räntan. Beroende på vad ni har för lån så kan ni genom att samla era små högräntelån hos en långivare med lägre ränta spara hundra- eller till och med tusenlappar i månaden! T.ex. s.k. SMS-lån kan ha skyhöga räntor och sådana kan man med fördel lösa genom att ansöka om lån med bättre villkor hos en annan kreditgivare. Vi själva sparade över tvåtusen kronor i månaden genom att se över våra olika kortkrediter och smålån och samla dem i ett enda lån med 4.5% ränta, istället för 15-20% som vi hade på vissa av lånen. Det finns flera bra tjänster som hjälper dig att kunna få ner dina lånekostnader, t.ex. Comboloan eller Compari.
 4. Hyr ut era saker. Genom att hyra ut t.ex. er bil via t.ex. SnappCar eller GoMore, er sommarstuga via Stugnet eller verktyg, takbox eller TV-spelkonsoll via Hygglo så kan ni tjäna extra tusenlappar varje månad. Genom dessa tjänster är det dessutom tryggt och för det mesta helt problemfritt.
 5. Storhandla och håll koll på erbjudanden och rabatter. Genom att skriva en inköpslista som man följer till 100% när man handlar sparar mycket pengar. Likaså att försöka storhandla om man  kör bil till affären. Varje tur med bilen kostar, ofta mer än vad man tror. Genom att köpa på sig lager (när utrymmet tillåter) när det finns erbjudanden och rabatter kan också snabbt spara sköna hundralappar. Tänk bara på att inte lockas köpa sån ni egentligen inte behöver eller använder.
 6. Använd betal- eller kreditkort som ger pengar tillbaka på era köp. Varför inte betala med ett kort som ger en slant tillbaka när du ändå handlar? Det finns faktiskt kort som ger dig upp till 4% bonus på vissa köp, pengar som du får tillbaka rakt in på ditt konto! Vanligast är dock bonusnivåer på 0.5-1%, men det kan ändå bli tusenlappar tillbaka på ett år; inte helt fel, eller hur? Enligt våra undersökningar så har Komplett Bank ett av de absolut bästa korten just nu, med bonusnivåer på 1-4%, 50 dagars räntefri betalning och en årsavgift på 0 kr. Även Coop Bank har ett betalkort med bonuspoäng på alla köp att använda i deras poängshop. Hitta ett kort som passar just dig via Kortio.se.
 7. Använd en cashback-tjänst. Detta sätt att spara pengar liknar ovanstående, men du behöver inte skaffa ett betalkort eller kreditkort för att få pengar tillbaka. Istället kan du registrera dig på en s.k. cash-backsajt och direkt börja få pengar tillbaka på dina köp i anslutna online-butiker. Cash-backnivån varierar, men 1-10%bonus är vanligt förekommande. Vi gillar Cash-backsajten Refunder, som har c:a 1000 anslutna butiker, och du får din bonus utbetald direkt till ditt bankkonto. Handlar du mycket online kan det snabbt bli extra hundralappar tillbaka på kontot.
 8.  Handla mat med kort datum. Genom att köpa mat med kortutgångsdatum kan du inte bara spara pengar, du kan också göra miljön och klimatet en tjänst genom att minska matsvinnet. Matsmart är ett exempel på butik som säljer mat till reducerade priser som annars skulle slängas.

Genom att följa dessa tips och råd så kan varje familj få mer pengar över på kontot varje månad, från några hundralappar upp till flera tusen kronor beroende på utgångläge. Och om några år kanske ni rentav har sparat ihop en nätt summa som ni kan använda för ert nästa bostadsköp, långresan eller för att ge ert barn en bra start i vuxenlivet.

Vad är dina egna bästa tips vad gäller extra inkomster och minskade utgifter. Skriv en kommentar här nedanför.

Rekommenderat

Fostrets hjärtfrekvens - när kan man höra bebisens hjärta?

Fostrets hjärtfrekvens - när kan man höra bebisens hjärta?

Fostrets hjärta börjar slå under den femte graviditetsveckan. I början slår hjärtat med 80-85 slag i minuten, men fram till gravititetsvecka nio så ökar hjärtfrekvensen med c:a tre per dag, och i den nionde graviditetsveckan kommer fostrets hjärtfrekvens ligga mellan 155-195 slag i minuten. Många som hör fostrets hjärtljud tycker ... 38

Det finns 3 kommentarer till denna artikel

  Det är faktiskt jättebra tips. Vi har börjat hyra ut vår lilla bil nu i sommar och tjänat över tre tusen, och vi handrar mycket på Matsmart som de skriver om. Senast köpte vi bland annat 10 kg spagetti och en massa konserver, klart billigare än vår icabutik och samma kvalietet. Sen är det ju bra för miljön oxå.

  Jag har egentligen inte sparat något seriöst sedan jag bodde hemma, men jag och min gubbe pratade om att vi nog ska se över våra lån så vi testade en av sidorna ni skriver om. När vi räknade efter så betalar vi c:a 1500-2000 kr mer per månad än vad vi gör om vi kan sänka räntan till mer "normal" (vilket inte borde vara svårt, vi har skitdyra  smålån). Ni väntar vi bara på alla offerter! 

  Jag sparar själv i aktier och vi hoppas kunna på detta vis kunna köpa drömhuset om några år. Sedan sparade vi över 3000 per månad genom att omförhandla våra lån för ett par år sedan...o det är ju inte fel, gratis pengar som vi brukar säga.

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.