Mer i kategorin Bebis |

Får min bebis tillräckligt med bröstmjölk?

tillräckligt med mjölkVid flaskmatning finns det tydliga bevis på att bebisen får i sig tillräckligt med mat; en tom flaska, men när det gäller amning så är det inte lika lätt att veta. Lyckligtvis finns det ett antal tecken som du kan titta efter för att försäkra dig om att din bebis får vad han behöver.

Han har åtminstånde fem stora senapsliknande avföringar per dag

Färre än fem avföringar per dag under de första veckorna kan tyda på att din bebis inte får i sig tillräckligt med mat. Senare, efter sex veckor till tre månader kan antalet minska till en till två per dag, eller till och med en gång varannan till var tredje dag.

Blöjan är fuktig vid byte innan varje måltid

En bebis som kissar åtta till tio gånger per dygn får i sig tillräckligt med vätska (mat).

Urinen är färglös

Om han får i sig tillräckligt med vätska så kommer urinen att vara vit. Om inte så är urinen gul och kan dofta unket, innehålla rödaktiga kristaller som lämnar ett rosarött spår i blöjan (normal efter förlossningen innan amningen kommit igång, men inte senare).

Du hör sug- och sväljljud när han ammar

Om inte så kan det vara så att han inte får i sig så mycket att svälja. Oroa dig dock inte för att din bebis är tyst under måltiden om han ändå går upp i vikt som han ska.

Han verkar glad och nöjd efter de flesta måltiderna

Gråt, gnäll och sugande på fingrar efter måltiderna kan tyda på att han fortfarande är hungrig. Allt gnäll beror givietvis inte på att bebisen är hungrig, utan kan också tyda på gas eller att han vill ha uppmärksamhet.

Du känner utdrivningsreflexen och har mjölkläckage

Utdrivningsreflexen är ett bra tecken på att du producerar mjölk, och bröst som känns spända och fyllda på morgonen när det gått några timmar sedan senaste amningen så är det ett tecken på att du producerar mjölk - och på att bebisen regelbundet tömmer dem.

Din mens återkommer inte de tre första månaderna efter förlossningen

Menstruationen återkommer vanligtvis inte hos kvinnor som uteslutande ammar sitt barn, och särskilt inte de tre första månaderna. Om den återkommer tidigare än så kan det vara ett tecken förndringar i hormonerna,vilket kan indikera på otillräcklig bröstmjölkproduktion.

Rekommenderat

Så hittar du den billigaste och bekvämaste flygresan

Så hittar du den billigaste och bekvämaste flygresan

Sommaren närmar sig alltmer och det börjar bli dags att planera resan till lite mer solsäkra destinationer. Det finns en del funderingar som man alltid har innan man bokar resa och är man gravid är de här funderingar extra aktuella då det är egentligen inte en utan två personer ... 1

Det finns 1 kommentarer till denna artikel

    Hej! Läste ert inlägg: "Får min bebis tillräckligt med bröstmjölk?". Och ser nu att allt stämmer in på min 2 veckors bebis förutom en sak, urinen är inte färglös (vit), den är gul och luktar ibland lite unket. Får han då i sig för lite mjölk? Hur mycket ska jag ge honom? Han väger idag 3250 gram och är 2 veckor gammal. Han får 100 ml mjölk var 3 timma, ibland efter 2 till 2 och en halv timma. Är ofta nöjd efter 80-90 ml. Tacksam för svar! Med vänlig hälsning Emelie

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.