Mer i kategorin Gravid

Bristningar under graviditeten

Bristningar under graviditeten ses som streck eller ränder i huden av varierande tjocklek och färg. De kan vara allt från ljust rosa märken som knappt syns, till djupt röda väl framträdande.

Bristningar kan uppstå tidigt eller sent i graviditeten, vanligt är att de uppkommer mellan vecka 13-37, ett väldigt stort intervall alltså.

Varför får man bristningar?

Så kallade bristningar uppstår främst på magen, men även på höfter, lår, rumpa och bröst, genom att det undre hudlagret (subcutis) inte hinner med när huden expanderar, och bristningar uppstår. Att vissa får bristningar medan andra helt klarar sig beror på hormonella och ärftliga egenskaper i hudens elasticitet.

Kommer jag få bristningar?

Huruvida man får bristningar eller ej är till stor del vara ärftligt. Hör med din mamma och andra släktningar om de fått bristningar för att få veta om du är i riskzonen.

Vad kan man göra?

Tyvärr är det inte mycket man kan göra för att undvika bristningar, hur gärna man än vill att det skall vara så. De krämer och oljor som marknadsförs mot bristningar under graviditeten är verkningslösa i detta avseende. Vårt råd blir därför att inte köpa dyra krämer och salvor i tron att de ska hjälpa dig att undvika att få bristningar - det gör de inte! Därmed inte sagt att det inte kan vara trevligt att smörja in sig ändå, för att hålla huden smidig och len, och för att det är mysigt, om man nu tycker det.

När försvinner bristningarna?

Bristningar läker som alla andra sår och ärr. Med tiden smalnar och bleknar bristningarna, en process som kan ta flera år. Tyvärr är det ganska vanligt att de inte försvinner helt, utan finns kvar som ljusa, knappt synliga streck. Den goda nyheten är att för de flesta så blir de kvarvarande märkena väldigt diskreta, nästan osynliga, och för vissa försvinner de helt.

En medlem berättar

När jag först fick bristningar tyckte jag hela världen rasade, kände mig jätteful men nu i efterhand är jag stolt över dom för jag har burit ett barn i min mage som skapade dessa bristningar. Jag fick inte mina första bristningar förrän rätt sent i graviditeten (ca v. 39 . Jag smörjde in mig dagligen från vecka 20 med bodylotion kokossmör som jag hade fått tips om, men upplever att detta varken gjorde nytta eller skada. Skickar med bilder på gravidmagen innan jag fick bristningar, när jag fick bristningar och hur dom ser ut i dagens läge efter graviditet.

emmamio (emmamios blogg)

38+5 framifrån41+4 framifrån025

Mer läsning

Det finns 25 kommentarer till denna artikel