Mer i kategorin Gravid |

Besvär under graviditeten

Denna artikel tar upp några av de vanligaste besvären som kan dyka upp under graviditeten, och enkla saker du kan göra för att försöka lindra symptomen. Det är viktigt att påpeka att denna guide inte är tänkt att ersätta kontakt eller rådgivning med din läkare eller barnmorska. Kontakta alltid din vårdgivare om du misstänker ett allvarligt tillstånd.

 1. Bristningar i hud på mage, lår och bak
 2. Flytningar från underlivet
 3. Foglossning
 4. Orolig mage och förstoppning
 5. Halsbränna och sura uppstötningar
 6. Illamående

Bristningar i hud på mage, lår och bak

Bristningar i huden under graviditeten är mycket vanliga och drabbar 50-90% av alla gravida. Bristningarna ser ut som röda streck i huden om du är ljushyad, eller blekljusa streck om du har en mörkare hudtyp. De uppstår på grund av att de undre hudlagren inte riktigt hänger med i kroppens expansion och små sprickor och bristningar uppstår. Ofta försvinner bristningarna nästan helt efter graviditeten, men ibland kan de bestå. Det bästa sättet att bekämpa dem är att försöka hindra dem från att uppstå överhuvudtaget. Första åtgärden man kan vidta är att dricka mycket vatten för att hjälpa till att hålla huden hydrerad och elastisk. Man kan också använda en hudlotion att smörja på de utsatta områdena. Det finns massor av specialiserade produkter; titta efter de som innehåller vitamin E och kakaofett, eller t.ex. Bio-oil, en mycket populär produkt mot just bristningar och ärr. Se vad som finns mer skrivit om bristningar på BliMamma.

Flytningar från underlivet

Under graviditeten förändras balansen i kroppens system och det är normalt och oftast helt ofarligt med ökade flytningar. Den normala flytningen är oftast vit, tunn och nästan doftfri. När pH-värdet förändras i slidan kan det lätt uppstå svampinfektioner och det är inte ovanligt att en svampinfektion återkommer upprepade gånger under graviditeten. Vanliga symptom på en svampinfektion kan vara klåda och en vit flytning med klumpar. Den kan behandlas med t.ex. Pevaryl eller Canesten som finns receptfritt på apoteket. Rådgör dock alltid med din barnmorska innan du påbörjar behandling.

Om flytningarna ändrar färg och blir t.ex. gula, röda eller brunaktiga kan det tyda på en bakteriell infektion och då bör du alltid konsultera läkare. Din barnmorska kan hjälpa dig att boka tid hos gynekolog. I handeln finns tester som gör att man själv enkelt kan bestämma sitt vaginala pH-värde.

Foglossning

Foglossning kallas den process som mjukar upp ledbrosk och muskler inför förlossningen, vilket för en del kvinnor leda till smärtor i bäcken, ben och rygg. Denna process är helt normal och inget man kan behandla, och besvären avtar i regel snabbt efter förlossnignen. Det finns dock en del saker man kan göra för att lindra besvären, här är några tips:

Tänk på att du också kan få hjälp av sjukgymnast och behandling med akupunktur. Prata med din BM. Se vad som finns mer skrivit om foglossning på BliMamma.

Orolig mage och förstoppning

Det är mycket vanligt att drabbas av orolig mage och förstoppning är en naturlig följd av graviditeten då musklerna i kroppen mjukas upp och detta påverkar även tarmsystemet. Att maten går långsammare genom matsmältningssystemet gör också att du bättre kan tillgodogöra dig alla näringsämnen som fostret behöver. Det betyder dock inte att man kan strunta i sin mage. Ta hand om den och lyssna på dess signaler. Om du känner dig förstoppad eller uppblåst kan du prova följande:

Se vad som finns mer skrivit om förstoppning påBliMamma.

Halsbränna och sura uppstötningar

Allteftersom din livmoder och fostret växer så blir det mindre plats över för mage och övriga organ. Detta kan göra att du lättare drabbas av halsbränna och sura uppstötningar då din ihopträngda magsäck snabbt blir överfull! Det bästa sättet att undvika detta är att äta mindre portioner och undvika starkt kryddad mat. Halvsittande position när man ska sova kan också hjälpa något. Det finns även vissa receptfria tabletter mot hög syraproduktion i magen. Fråga din barnmorska.

Illamående

Redan från början av graviditeten kan man drabbas av illamående med kräkningar som följd. Detta beror till stor del på de förändringar i hormonbalansen som sker i kroppen. Nedbrytningen av överflödiga hormoner sker i levern och är beroende av blodflödet i kroppen, vilket i sin tur påverkas när du äter. Om du är hungrig och inte har ätit på ett tag ökar risken för att du ska må illa, vilket förklarar varför många mår extra illa på morgonen. Här följer några saker du kan prova om du mår illa:

Rekommenderat

Lista på gratis baby- och gravidboxar

Lista på gratis baby- och gravidboxar

Uppdaterad 2018/06/28. Det finns numera ett antal olika gratisboxar eller goodiebags för gravida och nyfödda och här gör vi ett försök att lista dem allihop. Tipsa oss gärna om de vi missat. Apotek Hjärtats startbox Apotek Hjärtat/ICA har ett erbjudande om en startbox som är kostnadsfri för klubbmedlemmar (ord.pris 199 kr). Innehåller produkter ... 95

Det finns 42 kommentarer till denna artikel

  Jag är gravid 7+4 och jag har börjat blöda väldigt lite är det normalt eller kan det vara början till ettt missfall? Jag har haft lite ont i magen mer som mensvärk. är det någon som har haft något liknande?
  ej! Jag behöver lite hjälp! Jag tror att jag är gravid.. och att jag i sådana fall blir mamma i mars. Dock är jag så feg så än vågar jag inte göra ett test, för jag är rädd att det ska visa negativt. Jag misstänker att jag är i 4e veckan. I ca 2½ vecka har jag haft jätteont i brösten (får hålla i dem när jag går i trappor och att springa är uteslutet), jag har huvudvärk och mår illa (jag kräks dock inte..utan det molar mest och mat hjälper). Jag känner mig svullen om magen, är lättirriterad och har lättare till gråt än innan. Anledningen till att jag är osäker är jag ätit minipiller i 4 år, men har sedan i maj slarvat väldigt med dem, kom ihåg ca 3 tabletter i veckan, och har däremellan haft sex ett antal gånger utan extra skydd (som cerazette rekommenderar om det gått mer än 12 timmar från man skulle tagit tabletten). vad tror ni blivande mammor? är detta syptom som ni själva haft? jag hoppas på lite råd från er :) Stor kram och tack på förhand!
  bananer tycker ja hjälper lite:)
  miac

  0 miac

  Hej jag är gravid i vecka 31 och besväras av halsbränna hela tiden =( ÄR det någon som har några bra förslag till hur jag kan lindra den förutom att dricka min gaviscon?? Tacksam för svar =) / Mia
  [...] du under tidigare veckor lidit av illamående så finns det en god chans att det har gått över vid det här [...]
  Heejsan Carrolajna! Läst ditt inlägg & det är väldigt likt min egen graviditets början! Om du skulle ha haft din mens redan, även om det är på dagen eller för några dagar sen..... Kan du ta ett test nu om du vill! Konstigt att din BM sa att du ska vänta en vecka.....:S Om du passerat ditt beräknande mens datum, var det ju mellan 10-14 dagar sedan du hade ÄL & kan då se på ett test om du är gravid. jag gjorde mitt test (clear blue digitalt test, vilket jag REKOMENDERAR!! :) )var det 4 dagar FÖRE mitt beräknande mens datum. Fick ett tydligt GRAVID på testet redan då, samma dag! Så köp ett test & prova, så får du veta :) Låter som du kan vara gravid. Lycka till & skriv gärna & berätta om du har nått knyte där inne :D
  hej. Jag och min kille vill såå gärna ha ett litet barn och har försökt i drygt 1 år nu. jag skulle haft min mens nu.. den brukar vara Äckligt riklig (usäkta djupförklaringen) och den har alltid kommit i tid och varit så. Denna gång kom det bara lite blod , knappt nåt 1 a dan som va lite brunfärgat...andra dan lite blod och tredje dagen ingenting... Istället fick jag en "molande värk", stickninngar och väldigt uppblåst mage som har hållit i sig i 3 dagar nu. Är det vanligt? Jag mår illa varje morgon och kan börja spy bara av att hosta. Är det också vanligt? jag hoppas och hoppas.. men har inte vågat göra grav test än, barnmorskan sa att vid niditationsblödning ska man vänta en vecka. Nån som varit med om det och kan ge några råd. Ps: måste jag verkligen vänta en hel vecka... det är ju en heeel evighet när man längtar så... ds
  Hur tidigt kan man känna av illamående vid ev graviditet?
  jag är i vecka 8 och hade sex med min sambo då jag började blöda :(, det var som ljus ljus rött och kom när jag torkat mig. kan det vara tecken på missfall eller är det vanligt att man kan få det? Det var liksom ingen blödning direkt.. Tacksam för svar...
  Jag blir anfådd för ingenting. Vad beror det på? Ja graviditeten förstår jag, men vad är det som händer? Vet någon?

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.