Mer i kategorin Babyns första år |

Bebisen är 5 månader gammal

1022194_baby_maximus_2Din bebis har utvecklats snabbt under sina första månader och eftersom att han/hon nu börjar kunna röra sig en hel del börjar det bli dags att göra ditt hem barnsäkert, om du inte redan har gjort det. Det är viktigt att du ser till att alla farliga föremål är utom räckhåll för din bebis. Grindar kan monteras i dörrposter och vid trappor för att förhindra att bebisen under ett obevakat ögonblick ger sig iväg på en farlig upptäcksfärd. Lådor och skåp skall ha lås. Om bebisen ändå får tag på något olämpligt/farligt föremål är det viktigt att du inte slår honom på händerna eller tillrättavisar honom - han är fortfarande för liten för att förstå vad han har gjort för fel.

Rädsla för främmande

Ungefär vid den här tiden kan din bebis börja bli reserverad mot främmande människor. Låt henne vänja sig vid dem på hennes villkor och tvinga henne inte vara hos någon om hon visar att hon inte känner sig bekväm med personen ifråga. Hon kan också visa tecken på separationsångest. Detta är normalt. När du lämnar rummet tala om för henne att du går och att du snart kommer tillbaka. Försök inte smyga ut, det bara minskar hennes förtroende för dig.

Vid den här åldern uppskattar bebisen leksaker som låter. Eftersom vissa bebisar börjar kunna dra sig upp på händer och knän bör du ta bort leksaker som tidigare varit utom räckhåll för honom, som till exempel mobilen över spjälsängen. Leksaker som han kan slå mot varandra, suga på, tugga på, sätta ihop och röra kommer bli mycket intressanta för honom. Lek hjälper honom att utvecklas - njut av din dagliga lekstund med honom och beröm och beundra honom när han lär sig något nytt. Han kan nu enkelt greppa tag i förmål som han vill ha, men allt som han får tag i hamnar i munnen då den är hans bästa sätt att utforska och lära känna saker.

Prova att leka tittut och gömma saker med din bebis. Hon börjar förstå att föremål existerar även om hon inte kan se dem, och kommer att uppskatta dessa lekar med förtjusta skratt.

Prata och sjung

Bebisen tycker om att suga på sina händer, och möjligen på sina fötter. Han tycker om när du läser och sjunger för honom, och även om han ännu inte förstår allt som du säger så tycker han om att lyssna på din röst och titta på din mun när du pratar. Imitera honom när han gör ett ljud eller en min - det hjälper honom att utveckla hans kommunikativa färdigheter och en trygghet i att han kan göra sig förstådd. Upprepa ljuden som han gör och vänta på hans svar som om ni hade ett vanligt samtal.

Alla bebisar har sitt eget temperament med sympatier och antipatier. Är din bebis krävande så behöver han att du har extra mycket tålamod och lugn. Försök att inte bli upprörd för att han skriker och verkar otröstlig. Det är viktigt att veta att du räcker till som förälder och att det räcker att du är där och tröstar honom när han är upprörd.

En del bebisar är redo att äta från en mugg. Om du ammar kan du pumpa lite brösmjölk och ge henne i muggen då och då, även om det är mycket värdefullt att du fortsätter amma. När du provar ny mat så introducera dem långsamt, en per vecka, så att ni lätt kan förstå om det är något hon inte tål eller om hon utvecklar en matallergi.

Milstolpar i utvecklingen

Fysisk utveckling

Intellektuell utveckling

Känslomässig utveckling

Lämpliga leksaker

Musikleksaker, orsak och verkan-leksaker, böcker, bitringar, bollar, plastnycklar, leksaker som lyser och blinkar, kramdjur, babygym, skallror och gripleksaker

Rekommenderat

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016. För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna ... 13

Det finns 14 kommentarer till denna artikel

  Normalt sluta jämföra andras bebisar med era barn. Alla är vi olika som individer och gör olika saker tidigt eller sent .
  OMG ar det sa viktig med att det ska state Han Eller hon. Come on people
  OMG ar det sa viktig med att det ska state Han Eller hon. Come on people

  Krama och ge pussar verkar min pojk inte vara inne på, han uppskattar ju kel i hinkvis men han har inte rört armarna mot en såpass att man kan se de som en kram :P kommer la snart! mysigt!  Ärligt talat, om man tänker ur det stora hela så spelar väl det ingen roll om man skriver han/hon/hen ? Folk brusar upp sig för mycket tycker jag om könsrollerna ;D slappna av och njut av livet istället! livet är för kort för att bry sig om småsaker som vilka benämningar som ska användas eller inte, (hen/hon/han....;D ) man uppfostrar ju barnet till att alla ska behandlas lika utan att behöva använda andra ord som just hen, man blir ju bara förvirrad... ;) 

  Men vem orkar bry sig, han ,hon eller det. Lek med era ungar istället för att sitt och reta upp er på så små saker
  Varför inte skippa 'han' helt och skriva 'hen' istället så slipper vi fundera på vilket kön bebisen har?
  Min tös börja rulla vid 2 och 1/2 månad
  min kunde rulla sen hon var 4 mån
  BVC sköterskan tycker att det är konstigt och att jag borde lära honom att rullla :S???
  Fortsätter att bli duktigare på att rulla? min bebis är 5 månader och kan fortfarande inte rullla????? är det normalt??

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.