Mer i kategorin Gravid |

Är kaffe farligt när man är gravid?

Man kan läsa då och då i kvällspressen om någon ny "larmrapport" som säger att det är farligt att göra det ena eller det andra när man är gravid. På senare tid har det förekommit rapporter om att kaffe skulle vara farligt för fostret hos gravida kvinnor, men vad säger egentligen vetenskapen?

I en stor studie som omfattade 88 000 kvinnor undersökte man deltagarnas kaffekonsumtion och jämförde med missfallsfrekvensen. Man fann då att effekterna av hög kaffekonsumtion var som störst efter den 20:e graviditetsveckan, och då ökade också missfallsrisken som mest; den var dubbelt så hög för de kvinnor som drack 8 koppar kaffe per dag eller mer, jämfört med dem som inte drack något kaffe alls. Även om en konservativ uppskattning och tolkning av orsaken till missfallen användes så var risken 1.53 gånger högre.

Samtidigt skall påpekas att för de kvinnor som drack upp till 3 koppar kaffe per dag kunde ingen ökad risk observeras. Det skall också sägas att även om man i den här studien använde antal koppar kaffe som mått, så varierar innehållet av verksamma substansen koffein i hög grad mellan olika kaffedrycker beroende på beredningssätt och råvara. Även för kaffe som beretts på samma sätt av samma person kan koffeinhalten variera betydligt, så detta får man ta med i beräkningen.

Sammanfattningsvis tyder forskningen på att gravida kan fortsätta att njuta av sitt kaffe, men att det är bästa att begränsa sin konsumtion till 3 koppar per dag.

Källa: Coffee and Fetal Death: A Cohort Study with Prospective Data (Bech 2005)

Rekommenderat

Gravidyoga hemma - instruktionsvideo

Varför inte prova lite gravidyoga hemma? I den här utmärkta videon kan du få tips om hur du enkelt (och billig) kan prova på yoga under graviditeten i hemmets lugna vrå. Vi kan lova att det är avslappnande! 4

Det finns 18 kommentarer till denna artikel

  Jag drack rätt så mycket kaffe innan jag blev gravid. Både på jobbet och hemma, men när jag fick veta så slutade jag nästan omgående. Min sambo köpte koffeinfritt kaffe till mig men helt plötsligt så var det inte gott med kaffe längre. Jag har även minskat på Coca-cola drickandet eftersom det också innehåller koffein. Föresten så innehåller choklad det också! Men inga av dessa är det ju några större mängder koffein av. Det känns bara bra att låta bli helt enkelt! :)

  Jag tog ett beslut innan jag blev gravid att jag ville testa att vara utan kaffe ett tag. När det sedan visade sig att jag var gravid så började jag aldrig igen. För en månad sedan köpte vi koffeinfritt kaffe och jag har druckit några koppar av det, ingen skillnad på smaken alls faktiskt förutom att det behövs en extraskopa för att få lite mer karaktär (gillar starkare kaffe ;).
  Gonee

  4 Gonee

  Jag drack otroligt mycket kaffe när jag va gravid förra gången. Men denna gången mår jag lite dåligt på morgonen så dricker te istället. Men har jag sällskap så dricker jag gärna en kopp kaffe under dagen. Kaffe är gott
  I början kunde jag knappt dricka mitt morgonkaffe. Nu håller jag mig till max 3 koppar om inte mindre. Beroende på humör!
  Maia84

  3 Maia84

  Kaffe var så gott innan graviditeten började och jag tänkte minsann inte sluta helt utan njuta av mitt morgon kaffe. Nu klarar jag knappt av att brygga åt sambon för jag tycker lukten är vidrig. Men annars mår man ju bra:)
  hej jag kan säga att jag blev varnad att minska på mitt kaffe intag på mina graviditeter. Det kan leda till mf säger dem men ej 100% säkra. Jag e stort beroende av kaffe men lyckats minska till en kopp om dan inte mer , inga fler risker för mig . Så jag njuter verkligen av min morgon kaffe . :O) drick måtligt ;O)
  Liza

  0 Liza

  Jag va en riktig kaffe tant förut, drack 10 koppar om dagen. Sen jag blev gravid klarar jag inte av mer än max 2. Förmiddag o kväll sen är jag nöjd :)
  När jag blev gravid försvann mitt nikotin och koffeinbehov. Blev istället äcklad av det. Kan ta någon kopp när jag känner mig helt slut men annars så kan jag lika gärna hoppa över, ger ju ändå bara hjärtklappning :S
  Kaffe är ju den enda njutningen jag har kvar känns det som. Slutade röka, och dricka, och det bästa jag vet - brie- får jag inte liv att äta. Men tack och lov får jag bjud av mitt morgonkaffe i fred :)
  Hejsan!! Jag älskar kaffe, men de gör nog inte bebisen i magen. Jag håller mig till tre koppar om dagen eftersom det är rekomenderat. Men det finns ju faktiskt koffeinfritt kaffe. Kan man dricka det utan att det är farligt. mvh/ Mia

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.