Ange förlossningsdatum

Graviditetsvecka 1

Hittade ingen artikel för denna vecka.

Bilder från vecka 0

Inga bilder hittades

Faktabank

Gravid och influensa

Nu är det dags igen! Årets influensa närmar sig, och som varje år kommer många att drabbas av de klassiska symptomen, torrhosta, frysningar, hög feber, sjukdomskänsla med muskel och huvudvärk. Som gravid så känner man sig  extra utsatt i och med att man längre är ensam att insjukna. Vad innebär influensa och är det annorlunda för dig som gravid? Påverkas fostret av influensan? Vad kan man göra som gravid för att underlätta influensans gång? Det är allt frågor som vi på BliMamma var intresserade att få svar på och därför sammanställde tillgänglig information. Vad är influensa? Influensa är i regel ett i och för sig obehagligt, men i de allra flesta fall ofarligt, tillstånd. Den årliga influensan orsakas av virus (ortomyxovirus), därför hjälper inte vanliga antibiotika mot själva influensan (dock kan vissa följdsjukdomar orsakade av bakterier behandlas med antibiotika). Influensa har en inkubationstid på 1-3 dygn och börjar ofta akut med frossa, snabbt stigande feber (ofta över 40°C), allmän muskelvärk, huvudvärk och därefter tilltagande symtom från luftvägarna, främst hosta. Influensa är för  övrigt friska männsikor en relativt ofarlig sjukdom som går över efter några dagar till en vecka. Detta är fallet även för gravida. Under pandemier (globala influensaepedemier) finns en något ökad risk för gravida att utveckla svårare symptom, med undantag för slutet av graviditeten då en något ökad risk att utveckla exempelvis lunginflamation föreligger. Till exempel har en studie från Australien visat att gravida som insjuknade i den nya influensan (H1N1) under 2009 behövde sjukhusvård eller intensivård 5-6 gånger oftare än befolkningen i genomsnitt. Vad gäller vanliga säsongsinfluensan är bilden inte lika klar. I Europa är bevisen få för att friska gravida löper en högre risk än övriga befolkningen, och nyttan av en vaccination är osäker enligt en studie. Hur drabbas fostret? Det finns inga rön som tyder på att fostret löper någon risk att drabbas av influensa. Fostret anses som välskyddad av moderkakan och även  i uppskattningsvis 15% av alla fall då fostret smittas av viruset, så utvecklar det inga sjukdomssymptom. Det är också anledningen till att det  finns inga rapporter om fosterskador orsakade av influensavirus. Behandling Influensa behandlas oftast indirekt med symtomlindring i form av febernedsättande läkemedel, hostmedicin och sängliggande. Då influensa orsakas av ett virus är möjligheterna att direkt behandla sjukdomsorsaken begränsad. Det gäller att utvila kroppen och ge den möjligheten att bekämpa viruset snabbare. Under graviditeten så är det extraviktigt att frågesätta i apoteket om vad rekommenderas för gravida och anses som oskadligt för fostret. Förebygga Det finns möjlighet att vaccinera sig, och på så sätt förebyggande skaffa sig ett skydd mot smittan. I dagsläget finns det dock inga rekommendationer för gravida att vaccinera sig mot den årliga influensan, om de inte faller i någon annan riskgrupp som t.ex. hjärt- eller lungsjuka. I övrigt kan man skydda sig mot smitta genom att undvika att träffa personer med förkylnings- och influensaliknande symtom, samt att iaktta god handhygien. Man bör som gravid undvika stora shoppingcenter då risken att smittas är störst - se nedan. Störst risk för smitta Toppen för influensaepedemin inträffar vanligen omkring vecka 8-11 varje år vilket motsvarar slutet av februari-mars.

Vad kan jag som gravid äta på julbordet?

Nu är det juletid igen! Med en viktig skillnad dock. Du är gravid och kan inte obekymrat mumsa i dig av allt från julbordet. Tyvärr så står det ingen liten skylt med "lämpligt för gravida" vid varje rätt. Hur ska man göra då? Man kan väl inte fråga vad varenda rätt innehåller och kolla med listan från MVCn. Det är precis vad vi på BliMamma också tänkte och därför bestämde vi oss att ta reda på vad är säkert att äta i de flesta fall och vad man absolut bör undvika. Vid julbordet för gravida gäller egentligen samma råd som har gällt under hela graviditeten för all mat, men det är bra att vara ännu mer vaksam vid julbordet eftersom maten ofta står framme länge och det kan göra att bakterier som t.ex. listeria och parasiten toxoplasma förökar sig snabbt och kan i värsta fall orsaka missbildningar på foster och leda till missfall. Samtidigt som julbordet erbjuder en hel del mat som är "förbjuden" för gravida så innehåller den också massor av nyttigheter att njuta av när man äter för två.

Vilken mat skall man undvika?

  • rått eller gravat kött
  • rå och gravad fågel
  • syltor, pateer, pastejer och annan så kallad delikatessmat
  • gravad och rökt fisk om du inte är säker på att den är nygravad eller nyrökt
  • kalla korvar
  • fisk som abborre, gädda, gös, lake och ål
  • lever inklusive lever från lake och torsk.
  • majonnäsbaserade sallader som är inte nylagade och som har stod framme en stund
  • mögelostar och andra mjuka och halvmjuka dessertostar, t.ex Brie, Camembert, Gorgonzola, Vacherol och Livarot
  • ris a la Malta som också kan innehålla bakterierier

Vad kan man mumsa och njuta av som vanligt?

  • Sill, sillinläggningar är riskfria eftersom parasiter och bakterier inte kan överleva i den sura miljön
  • Stenbitsrom, samt kokta ägg
  • All varm mat, om den serveras rykande het (inte bara ljummen), eftersom både listeria och toxoplasma dör vid temperaturer över 70°C
  • Julskinka och annat småvarmt som prinskorvar, köttbullar och revbensspjäll, om de förvaras i rätt temperatur
  • Janssons frestelse
  • Lax, om den är odlad, regnbågslax eller kommer från Västkusten eller Stilla havet
  • Tillbehör som rödkål, grönkål och brunkål. Samma gäller alla sorters kalla grönsaker
  • Hårdost
  • Godis
Du får tänka att de här reglerna gäller inte bara julbordet på restaurangen eller jobbet utan även hemma. Det händer ofta att julmaten åker ut och in från kylskåpet i några dagar. Därför bör du som en blivande mamma vara försiktig och ha bra koll på vilken mat som skall undvikas och att det som serveras är nylagat och fräscht. Sist men inte minst, glöm inte att njuta av maten och firandet, för trots allt så är denna jul mycket mer speciell; det är din första jul med bebisen!

Vad kan jag som gravid äta på julbordet?

Nu är det juletid igen! Med en viktig skillnad dock. Du är gravid och kan inte obekymrat mumsa i dig av allt från julbordet. Tyvärr så står det ingen liten skylt med "lämpligt för gravida" vid varje rätt. Hur ska man göra då? Man kan väl inte fråga vad varenda rätt innehåller och kolla med listan från MVCn. Det är precis vad vi på BliMamma också tänkte och därför bestämde vi oss att ta reda på vad är säkert att äta i de flesta fall och vad man absolut bör undvika. Vid julbordet för gravida gäller egentligen samma råd som har gällt under hela graviditeten för all mat, men det är bra att vara ännu mer vaksam vid julbordet eftersom maten ofta står framme länge och det kan göra att bakterier som t.ex. listeria och parasiten toxoplasma förökar sig snabbt och kan i värsta fall orsaka missbildningar på foster och leda till missfall. Samtidigt som julbordet erbjuder en hel del mat som är "förbjuden" för gravida så innehåller den också massor av nyttigheter att njuta av när man äter för två.

Vilken mat skall man undvika?

  • rått eller gravat kött
  • rå och gravad fågel
  • syltor, pateer, pastejer och annan så kallad delikatessmat
  • gravad och rökt fisk om du inte är säker på att den är nygravad eller nyrökt
  • kalla korvar
  • fisk som abborre, gädda, gös, lake och ål
  • lever inklusive lever från lake och torsk.
  • majonnäsbaserade sallader som är inte nylagade och som har stod framme en stund
  • mögelostar och andra mjuka och halvmjuka dessertostar, t.ex Brie, Camembert, Gorgonzola, Vacherol och Livarot
  • ris a la Malta som också kan innehålla bakterierier

Vad kan man mumsa och njuta av som vanligt?

  • Sill, sillinläggningar är riskfria eftersom parasiter och bakterier inte kan överleva i den sura miljön
  • Stenbitsrom, samt kokta ägg
  • All varm mat, om den serveras rykande het (inte bara ljummen), eftersom både listeria och toxoplasma dör vid temperaturer över 70°C
  • Julskinka och annat småvarmt som prinskorvar, köttbullar och revbensspjäll, om de förvaras i rätt temperatur
  • Janssons frestelse
  • Lax, om den är odlad, regnbågslax eller kommer från Västkusten eller Stilla havet
  • Tillbehör som rödkål, grönkål och brunkål. Samma gäller alla sorters kalla grönsaker
  • Hårdost
  • Godis
Du får tänka att de här reglerna gäller inte bara julbordet på restaurangen eller jobbet utan även hemma. Det händer ofta att julmaten åker ut och in från kylskåpet i några dagar. Därför bör du som en blivande mamma vara försiktig och ha bra koll på vilken mat som skall undvikas och att det som serveras är nylagat och fräscht. Sist men inte minst, glöm inte att njuta av maten och firandet, för trots allt så är denna jul mycket mer speciell; det är din första jul med bebisen!
Visa fler frågor...