Mer i kategorin Gravid |

Tänder, tandläkare och graviditet

En studie, publicerad i Journal of Periodontology visar nu att vanlig enkel tandvård kraftigt minskar risken för tidig födsel. Forskarna har upptäckt att gravida kvinnor som fått tänderna rengjorda från plack, tandsten och bakterier inte har lika hög frekvens av prematur födsel som kvinnor som inte fått behandlingen.

Tandköttet

När man är gravid kan tandköttet vara extra känsligt för inflammationer på grund av hormonomställningen i kombination med maten som du äter. Det svullnar, blir lättblödande och ömmar. Det kallas graviditetsgingivit. En graviditetsgingivit känns som en helt vanlig tandköttsinflammation. Tandköttet blir rött, inflammerat och blöder. Det är då vanligt att reagera med att bli för försiktig vid rengöringen som ökar problemen ytterligare. Inflammationen försvinner oftast av sig själv om du sköter dina tänder väl. och försvinner helt när ditt barn är fött. Det är dock viktigt att ta itu med problemet efterom infektionen i munnen gör att kroppen producerar olika kemiska ämnen (bland annat prostaglandin) som i sin tur kan sätta i gång förlossningen i förtid.

Kräkningar och tandborstning

Många kvinnor mår mindre bra under framförallt första delen av graviditeten och drabbas av illamående och kräkningar. Vanliga reaktionen är att borsta tänderna direkt. Vänta en stund med att borsta tänderna efter att du har kräkts, skölj istället munnen med vatten. Magsyran luckrar upp emaljen och gör den känslig för tandborstning och det kan också vara svårt att borsta tänderna utan att få kväljningar när du mår illa. Försök borsta de tider på dagen när du mår som minst illa.

Munhygien

Det bästa rådet till kvinnor som funderar på att bli gravida är att gå till tandläkaren för att kontrollera och behandla eventuella problem med tänderna tidigt i sin graviditet eller redan innan de blir gravida.

Det har länge ansetts att blivande mammor får hål eller fler hål i tänderna under graviditeten. Man kan tro att det beror på hormoner, men det beror troligen mer på att gravida kvinnor äter och dricker oftare och kanske lite sötare. Det är därför viktigt att under graviditeten ger tänderna och tandköttet speciell uppmärksamhet med regelbunden tandborstning med fluortandkräm och rengöring av tandmellanrummen.

Tandläkarbesök

Blekning av tänderna vid graviditet eller ammning

Det finns inga kända orsaker till varför man inte skulle kunna bleka tänderna när man ammar eller är gravid. Ändå rekommenderar sjukvårdsrådgivningen att man ska inte bleka tänderna när en är gravid eller ammar eftersom det inte har gjorts några undersökningar om vilka bieffekter blekmedlet har på bebisen. Samtliga fabrikanter av blekprodukter avråder också från tandblekning under graviditet och amning.

Röntgen av tänderna

Om man har varit hos tandläkaren och därefter fått reda på att man är gravid, behöver man inte vara orolig, för sannolikheten för att sidostrålning från röntgen skall ha skadat barnet är oerhört liten. Området som utsätts för strålningen är mycket begränsat och är störst i ansiktsregionen och avtar därefter.

Även om tandläkarröntgen ger mycket låga stråldoser nu för tiden, undviker tandläkarerna att ta röntgenbilder under de första tre månaderna av graviditeten, eller så använder de ett heltäckande blyförkläde, för att det inte skall finnas någon som helst risk för fosterskada p.g.a. röntgenstrålning. Det är bra att tala om för sin tandläkare att man är gravid, så att man eventuellt kan avvakta med röntgenbilderna tills barnet är fött.

Bedövning

Det är ingen fara att få bedövning medan man väntar barn eller ammar. Bedövningen man får hos tandläkaren medför inga kända risker under graviditeten. Det är ändå viktigt att berätta alltid för tandläkaren att du är gravid eller att du ammar.

Rekommenderat

Så farligt är coronoaviruset för gravida

Så farligt är coronoaviruset för gravida

För mer info och senaste nytt om Corona-viruset, besök vår temasajt om COVID-19. Uppdatering 200227: Epedemin orsakad av det nya coronaviruset (SARS-CoV-19) fortsätter och smitta har bekräftats i ett stort antal länder, men omfattande utbrott har hittills konstaterats endast i Kina, Sydkorea och Italien. Situationen i Kina verkar ha stabiliserats med en ... 3

Det finns 6 kommentarer till denna artikel

    You there, this is really good post here. Thanks for taking the time to post such valuable information. 
     OKBet online casino

    jag är väldigt orolig för hur jag ska må under hela graviditeten med mina tänder. jag har en medfödd tandsjukdom/dommar (utreds i denna stund, jag är 22 år idag) och att allt blir värre under graviditeten skrämmer mig lite.. har lagat mina tänder ca 2 ggr per tand. ja den ni.. jag har ständing tandvärk och kan inte äta många saker (glass, knäckebröd, nötter, eller ja, något som kan göra att mina tänder bara krasar sönder) jag kan inte äta något som jag vill längre och kan inte dricka kallt överhuvud taget.. jag mår väldigt dåligt över detta, jag vet att alla får "klaga" lite här så jag tänkte passa på.. men kan säga såhär.. jag skulle så gärna byta med er som har lagat 2-5 hål i hela erat liv.. jag kommer få tandkronor och eller proteser som småningom, och det kan jag tala om.. det är inte kul att veta när man är 22 år, det kommer alltså hända så snart dom har analyserat vad jag har för sjukdommar.. hoppas bara jag inte spyr någonting så det bara blir värre för mig, det orkar jag inte :/

    Jag är en riktig godisgris. Jag har alltid druckit mycket läsk innan mitt första barn, äter en hel del glass och snacks men har aldrig haft ett hål. Har lagat en del tänder pga av 1 spricka nydligen och 4 tänder i 12 årsåldern som kom upp ihåliga. Min Tandläkare sa att mina tänder ser fortfarande jätte fina ut så hon tyckte jag kunde vänta ett år till med undersökning. Det är saliven som påverkar tänderna. Jag har antagligen en väldigt basig saliv och det är bra för tänderna. Och när man spyr mycket blir saliven syrlig och därför kanske orsakar hål. Och allt kan förändras under en graviditet har jag märkt....
    Mina tänder blev mycket sämre efter min första graviditet (vilket inte berodde på annorlunda konsumtion). Innan hade jag lagat tre hål, och det när jag var ett litet barn. Jag har alltid varit mycket noga med tandvården och ser till att äta nyttigt. Jag mådde illa i fem månader och spydde väldigt mycket. Jag var på undersökning hos tandläkaren under graviditeten, då de sa till mig att sluta äta mycket socker och surt (vilket jag inte gjorde!) annars skulle jag få hål. Jag sade att jag varken drack saft, juice eller annat sött (förutom vid speciella tillfällen) utan bara mjölk och vatten. Och att jag oftast bara åt chips en gång i veckan (och godis praktiskt taget aldrig). Jag berättade att jag (sedan jag flyttade hemifrån) valt bort frukostmat, middag och tillbehör med betydande sockerinnehåll. De såg på mig skeptiskt och sade till och med att det inte kunde stämma (vilket kändes hemskt, då jag verkligen bryr mig om mina tänder). Mina tandläkare påstod att en graviditet inte kan påverka tänderna, annat sade Barnmorskan. Dels har man sämre tandkött och dels påverkas munnen av att man mår illa/spyr/får sura uppstötningar. Cirka ett år efter graviditeten var jag hos tandläkaren igen, tre hål hittade dem. Jag mådde hemskt dåligt och kunde inte förstå varför jag (!) av alla människor skulle få så mycket hål på så kort tid. De yrkade fortfarande på att det handlade om min konsumtion, otroligt dåligt utav dem. Med andra ord: Tänderna KAN påverkas enormt under graviditeten (även om man sköter dem), så var noga med vad du äter och att borsta tänderna! :) Tack o hej!
    jag är lite orolig för att jag har tandställning, om det kan påverka tänderna under graviditeten. just det att det är svårare att komma åt att borsta ordentligt överallt
    sara84

    0 sara84

    Då jag har varit drabbad av mycket illamående, och fortfarande kräks av och till så här sent i graviditeten känns det som att det kommer att bli en dyr affär att gå till tandläkaren nästa gång. Men tänkte att jag ska boka in en tid för undersökning så snart som möjligt efter att bebisen kommit. Det är ju bäst att åtgärda problemen (om det uppstått några) i ett så tidigt stadium som möjligt. Jag brukar normalt sett aldrig ha några problem med mina tänder, lagade ett hål när jag var 12 år, men annars har jag aldrig behövt något annat än att gå på kontroll vart annat år. Så man kan ju hålla tummarna för att de stackars tänderna har klarat av kräkningarna någorlunda bra....

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.