Inloggade medlemmar: Sagasmamma , 690 gäster
Jag vill använda sajten anpassad för... laptop/dator mobil/surfplatta

Huvudmeny

Mer i kategorin Bli gravid |

Är jag gravid? Tio vanliga tidiga tecken på graviditet

vanliga tidiga tecken på graviditetOm du misstänker att du blivit gravid så är du säkert både nyfiken, ängslig och glad, och ivrig att få veta om du verkligen är det.

Eftersom många av de tidiga tecken på graviditet kan orsakas av stress, hormoner eller andra faktorer, så kan det vara svårt att veta säkert om dina symptom egentligen är tecken på graviditet. Därför har vi sammanställt en lista av de tio vanliga tidiga symptom som kan uppkomma tidigt i en graviditet; ju fler symptom som passar in på dig, desto större är chansen att du är gravid.

1. Utebliven menstruation

Försenad eller utebliven menstruation är förmodligen det vanligaste skälet till att kvinnor köper graviditetstest för att testa sig hemma. Trots detta är det för kvinnor med oregelbundna menstruation, eller för dem som helt enkelt inte för anteckningar, troligen en god ide att vara uppmärksam också på några av de andra symptomen.

2. Illamående

Illamående eller kräkningar är andra vanliga tecken på graviditet. Man pratar ofta om "morgonsjukdom", men förekomsten av illamående eller kräkningar kan uppstå när som helst under dygnet. Medan dessa symptom normalt sett inte uppkommer förrän efter en månad, så rapporterar många lyckliga kvinnor tidigare uppkomst av illamående, medan andra inte drabbas alls.

3. Ömma, svullna bröst

Ungefär två veckor efter befruktningen, så mörknar och förstoras området runt bröstvårtorna. Höjda hormonnivåer medför sannolikt också svullna eller ömma bröst. Lyckligtvis så försvinner detta besvär oftast efter den första trimestern (ungefär 12 veckor efter befruktningen)

4. Trötthet

Har du svårt att vakna även efter en god natts sömn? En av de första symptomen på graviditet är intensivt trötthet; och även om man fortfarande inte vet vad orsakar denna trötthet, så är det sannolikt fluktuerande hormoner som ligger bakom.

5. Ökad känslighet för dofter

Nej, det är inte bara ett gammalt talesätt - gravida kvinnor har faktiskt ett känsligare luktsinne, vilket förklarar varför många inte längre star ut med mat och dofter som de tidigare gillat. Likaså kan vissa plötsligt attraheras av luktar som de tidigare ogillat.

6. Svullen mage

Har dina jeans plötsligt blivit tightare? På samma sätt som precis innan menstruation kan hormonnivåerna under graviditeten orsaka uppsvullnad av magen, långt innan livmodern börjat växa.

7. Ökad urinering

Sex veckor efter befruktningen, orsakar ökningen av kroppsvätskor känslan att man oftare än vanligt behöver urinera.

8. Ökad basaltemperatur

Om du för anteckningar över din basaltemperatur för att utöka chanserna att bli gravid, så vet du säkert att om termometern under flera dagar i rad visar maximalt värde för månaden (37-38 grader), så är du sannolikt gravid.

9. Blödning

Många gravida rapporterar också om mindre blödningar en till två veckor efter befruktningen när embryot växer fast I livmodern. Den här typen av blödning är ljusare till färgen än vanliga menstruationblödningar och uppkommer bara för några dagar. Trots att det anses normalt, så bör du söka medicinsk hjälp om blödningen fortsätter, eftersom det kan röra sig om utomkvedshavandeskap.

10. Positivt graviditetstest

Även om många graviditetstest  påstås kunna påvisa graviditet till och med innan utebliven mens så bör man vara medveten om att det är en ganska osäker metod fram till dagen för utebliven mens. Bättre tillförlitlighet får man om man testar sig på dagn för utebliven mens, eller strax därefter. Om du ändå bestämmer dig för att utföra ett test innan dess så bör du välja ett extra känsligt graviditetstest, samt vara medveten att ett negativit resultat inte alltid är korrekt.

Fortfarande osäker?

Testa vårt Online-graviditetstest eller beställ ett  gravidtest.

Läs mer om tidiga graviditetstecken

Gravid?

Om du har tecken på att du är gravid, eller kanske har gjort ett positivt gravidtest så rekommenterar vi vår graviditetskalender. Där kan du hålla reda på din graviditet och läsa om vad som händer med din och bebisens utveckling vecka för vecka.

Klicka här!

Bst p test Graviditetstester

Det finns 114 kommentarer till denna artikel

 1. Postades 2013-06-17 14:19:10
  Gäst

  Hej!

  Jag har haft sex nu utan kondom men han kom inte i mig och från den dagen så har jag känt mig konstig och jag får ont i magen varje gång jag äter. en onaturlig smärta. Vad kan det bero på? Vi hade sex för 5 dagar typ. 

 2. Postades 2013-04-25 21:51:23
  Gäst

  hej jag är en tjej på 17 år och jag har haft min mens nyss men sedan var de ytterligare 2 dagar som de kom som brun flytning, är jag gravid..? 

 3. Postades 2013-04-22 23:43:54
  Gäst
  Hem jag hade sex med min Kille 2 dragar efter att min mens hade tagit slut.. Kan jag vara gravid? Jag mår illa, äter typ hela tiden.. Och jag har gått upp i vikt Alla mina kläder är mycket tajtare en vad dom var innan. Och sen så är jag otroligt Trött typ hela tiden.. Kan ban bli gravid efter att ens mena har tagit slut och ha samlag två dagar efter.. Aja jag hoppas att nån kan svara på mina fråga.. Tack!!
 4. Postades 2013-02-18 16:37:14
  Gäst

  Hejsan!

  Hej jag har tagit mina p-piller i goda tider har varit 24 timmar varje gång, men min fråga är varför har man så ömma bröst.

  Jag hoppade av min mens skulle haft föra månad i januari, och nu har jag ömma och hårda bröst, och bröstvårtorn är lite som sticker ut eller hur man säger men ni kanske förstår va jag menar, kan ni snälla svara va kan det vara ?

 5. Postades 2013-01-29 12:25:41
  Gäst

  jag har ont på sidan av mina bröst och i dag fick jag min mens och den ska komma den första februari bevisar det att jag e med barn

 6. Postades 2012-11-28 21:08:25
  Gäst

  Hej! 
  Jag är en tjej på 17 år och har gått på p-piller i snart 3 år. Förut fick jag mellan blödningar med nu har jag nog inte haft mens på säkert 4 månader. Jag har börjat må väldigt illa och haft ömma bröst. Illa måendet kommer alltid på nätterna... Så jag undrar: Borde jag göra ett grav.test försäkerhetsskull? Eller borde jag vänta?

 7. Postades 2012-10-25 19:01:16
  Gäst
  För ca en månad sen hade jag sex. Den veckan hade jag varit slarvig med mina p-piller, och nu denna vecka ska jag ha mens. Jag är orolig. Hur stor är risken/chansen att jag är gravid?
 8. Postades 2012-09-17 19:38:43
  lillT:s avatar

  Jf: Du borde inte kolla upp det då?

   

 9. Postades 2012-09-17 17:15:37
  Gäst

  PS. När jag stäcker på mig känns det sååå otroligt konstigt...

   

 10. Postades 2012-09-17 17:10:21
  Gäst

  hej jag är en tjej som undrar om jag kanske är gravid.. Jag testa mig hos en undersköterska,de visa negativt men hon sa att jag skulle komma tillbaka och vilket jag inte gjorde:/ nu har jag ont i nedre delen av magen, magen har blivit så uppblåst eller stor av något slag.. Kissar riktigt ofta, Känner sug på saker som jag nästan aldrig har tyckt om förut osv ,trött.. Har nästan alla symtom för att va gravid känns det som men jag kanske bara inbillar mig? SNÄLLA ÄR VÄLDIGT TACKSAM FÖR SVAR!:( kan ju tillägga att jag är 14 år.. 

Skriv en kommentar

Namn

Email

Kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.

Medlemmarnas bilder

Glass paus! av JohannaS86

Alla bilder

Senaste frågorna

Skriv en fråga

Nya dagboksinlägg

Nytt i forumet

Recensioner

Välkommen till världen

Välkommen till världen Faith

Ny webbis

Nytt på prylmarknaden

Kommentarer

Medlemsbloggar

Lägg till din blogg

Bast p���¥ test graviditetstester