Mer i kategorin Bebis |

Sensorisk utveckling hos barn

Sensorisk utveckling hos barnDet händer en hel del med en liten bebis i det första levnadsåret och den sensoriska utvecklingen är ett av de områden där det verkligen händer mycket. Denna artikel handlar nämligen om utvecklingen av ditt barns sinnen under de första månaderna.

Syn – fokus på det nära

En nyfödd är faktiskt ganska närsynt. Den lilla kan se skarpt tillräckligt långt för att se dig när du ammar honom eller henne. Barnet kan nämligen se 20 till 30 centimeter fram innan sakerna börjar bli suddiga. Det betyder inte att din nyfödda inte kan skilja mellan ljus och mörker och se saker som ligger utanför "det skarpa synfältet". Det betyder bara att det dröjer lite innan din bebis börjar finna saker som till exempel befinner sig en eller flera meter från honom/henne intressanta. Därför gillar små bebisar leksaker som till exempel hänger i en mobil över huvudet på dem inom bekvämt avstånd så att de verkligen kan se dem. Därför får leksakerna gärna vara i tydliga och enkla färger eller kontrastfärger som är lättare för ett otränat öga att urskilja. Helt kontrasterande färger kan användas för att stimulera barnets syn men också för att stimulera hans/hennes känsel.

När barnet blir tre-fyra månader gammalt börjar det orientera sig lite mer. Då kommer barnet att tycka att det är väldigt roligt att få "en promenad i vardagsrummet" och titta på de många olika sakerna som det inte tidigare har undersökt i detalj.

 Hörsel – spela välbekanta ljud

Barnet kan lätt höra familjens ljud innan det föds. Det innebär att det redan vid födseln är van vid mammas och pappas röst och du behöver inte vara rädd för att du måste vara väldigt tyst för att inte skrämma den lilla. Barn har dock en skarp hörsel från ett tidigt stadium så att både du och pappa kan dra nytta av att tala med barnet och låta det lyssna på musik och andra ljud för att stimulera hörseln och ge barnet olika intryck. Börja med de välbekanta ljuden av era röster eller musik ni har spelat för den lilla under graviditeten. Så småningom utvecklar barnet själv lusten att experimentera med att göra ljud för att bättre förstå vad det är för en storlek. I själva verket är det inte förrän barnet är åtta till tio månader gammalt att det blir nyfiket nog att vända sig efter ljud.

Smak - världen upplevs med munnen

Barn har ett fint utvecklat smaksinne när de kommer till världen. De kan uttrycka att de inte gillar smaken de får in i munnen genom att förvränga ansiktet men de brukar faktiskt lägga allt mellan himmel och jord i munnen. Det vet du säkert redan från väninnors och vänners barn eller barn i din familj. Barn undersöker världen med munnen - och det bör de tillåtas så länge det inte är direkt farligt för dem att lägga något i munnen.

Lukt – mammas och pappas doft är den bästa

Småbarn använder enligt undersökningar luktsinnet för att känna sin modersmjölk och mammas och pappas lukt. Därför kan det vara bra att inte överdriva med parfymen eller att byta den för ofta.

Känsel – hjälpa barnet att känna hela sin kropp

Känselsinnet hos småbarn är välutvecklat och används för att få kontakt med mamma och pappa och för att upprätta gränser. Det är bra för barnet att ligga hud mot hud med mamma och pappa och det känns tryggt. För att ge barnet en känsla av hela sin kropp kan du massera det över hela kroppen. Barnet kommer också att naturligt träna sin känsel när det leker och kommer i kontakt med saker som vatten.

FaktarutaMette Jørgensen är ägare av MammaShop.se och tvåbarnsmamma. Hon såg med egna ögon vilka behov man hade som gravid och ammande då hon först fick en liten flicka och senare blev mamma till en liten pojke. Hon blev motiverad att starta MammaShop eftersom hon tyckte att det saknades en butik som samlade smarta produkter för gravida och ammande på nätet – utan kö och väntetid men med känsla för kvalitet och design. Nu har MammaShop existerat i 8 år i Sverige och erbjuder ett stort urval av mammakläder, amningskläder, skötväskor och barnartiklar till förmånliga priser. Välkommen att kika in på MammaShop.se!

Rekommenderat

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016. För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna ... 12

Det finns 0 kommentarer till denna artikel

    Skriv en kommentar


    För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

    Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.