Mer i kategorin Prematura barn |

Nekrotiserande enterokolit

Nekrotiserande enterokolit (NEC) är en inflammation i tarmväggen, som om den inte behandlas kan leda till att det går hål på tarmväggen, vilket är ett allvarligt tillstånd som måste åtgärdas med operation.

Man vet inte så mycket om vad som orsakar NEC, men man har sett att bröstmjölk verkar minska risken att utveckla sjukdomen med 6-10 gånger.

Barn som drabbas av NEC kan få spänd och svullen mage, minskad viktuppgång ,diarre och blod i avföringen. Sjukdomen visar sig oftast c:a 3 veckor efter förlossningen, men kan även uppstå senare.

Behandling

Lindriga fall kan man behandla med antibiotika, drän i bukhålan, samt genom att se till att mag- tarmkanalen får vila. Därför avbryter man all tillförsel av näring via magen.

Vid svåra fall där det går hål på tarmen måste man operera. En operation är oftast riskfyll och en stor påfrestning på det prematura barnet, men fördelarna överväger.

Prognos

Om man kan kämpa ner sjukdomen i ett tidigt stadium så är prognosen mycket god och man förväntar sig inga bestående men. Går sjukdomen så långt som till att det går hål på tarmväggen så är den långsiktiga dödligheten så hög som 30%.

Det är därför mycket viktigt att snabbt sätta in behandling för att minska risken för allvarliga konsekvenser. NEC är lyckligtvis relativt sällsynt hos prematurer i Sverige.

Rekommenderat

Så farligt är coronoaviruset för gravida

Så farligt är coronoaviruset för gravida

För mer info och senaste nytt om Corona-viruset, besök vår temasajt om COVID-19. Uppdatering 200227: Epedemin orsakad av det nya coronaviruset (SARS-CoV-19) fortsätter och smitta har bekräftats i ett stort antal länder, men omfattande utbrott har hittills konstaterats endast i Kina, Sydkorea och Italien. Situationen i Kina verkar ha stabiliserats med en ... 3

Det finns 0 kommentarer till denna artikel

    Skriv en kommentar


    För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

    Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.