Inloggade medlemmar: Jennrong, Sandra__Tindra, Littleone, Beli88, Cissii13, 840 gäster
Jag vill anvÀnda sajten anpassad för... laptop/dator mobil/surfplatta

Huvudmeny

Mer i kategorin Bli gravid |

Öka din fertilitet - bästa tipsen

Under en graviditet stÀlls extra krav och pÄfrestningar pÄ kroppen. För att se till att kroppen Àr redo för ett foster har naturen anpassat sÄ att störningar och brister gör det svÄrare att bli gravid.

Även om det Ă€r svĂ„rt att alltid kontrollera och pĂ„verka sina vanor sĂ„ finns det enkla saker som man kan tĂ€nka pĂ„ och göra för att förbĂ€ttra sina chanser att bli mamma.

Dessa rÄd kan verka sjÀlvklara, men om du planerar att bli gravid sÄ Àr det bra att ta dem pÄ allvar.

1. Sluta helt med alkohol. Överdrivet intag av alkohol pĂ„verkar din fertilitet negativt. Exakt hur mycket man kan dricka utan att fertiliteten pĂ„verkas Ă€r inte kĂ€nt, men överkonsumtion av alkohol kan leda till tidigt missfall. Ett glas vin, en starköl eller en shot per vecka Ă€r maximala intaget om du kan inte sluta helt.

2. Sluta röka (och snusa). Gifterna i cigaretterna kan pĂ„verka mognaden av dina Ă€gg och din Ă€gglossningsfrekvens. Cigaretter kan ocksĂ„ sĂ€nka kvaliteten och antalet Ă€gg. Ägg som utsatts för nicotin löper större risk för defekter i kromosomerna. Om din partner röker sĂ„ fĂ„ honom att sluta ocksĂ„, eftersom nikotinet pĂ„verkar Ă€ven hans spermier.

3. Dra ner pÄ koffeinet. Stort intag av koffein (5-6 koppar kaffe om dagen) ökar risken för missfall eller fosterdöd och minskar definitivt dina chanser att bli gravid. Glöm inte att choklad, cola och te ocksÄ innehÄller koffein. LÀkarna rekomenderar att sluta helt med kaffet vid planerad graviditet.

4. Kontrollera din vikt. Övervikt och fetma minskar chanserna att bli gravid, eftersom Ă€gglossningarna blir glesa eller uteblir helt. Samtidigt ökar övervikt riskerna för komplikationer under graviditeten - graviditetsdiabetes, proppbildningar och högt blodtryck. MĂ„nga smĂ„ mĂ„ltider under dagen minskar risken för övervikt, samtidigt som du fĂ„r i dig alla nĂ€ringsĂ€mnen som ditt framtida barn behöver.

5. Drick massor av vatten. Vatten behövs för att göra sig av med gifter och rest produkter och för att transportera mineraler och nÀringsÀmnen i kroppen. Om du dricker Ätta glas vatten dagligen motverkar du uttorkning och muskelkramp, svullnader och urinvÀgsinfektioner.

Billiga Àgglossningstest

Goggisar lära-gć-skor

Det finns 10 kommentarer till denna artikel

 1. Postades 2011-11-19 00:40:52
  GĂ€st

  Men vad är det med er? Alla vet väl att det är farligt att röka både för ett ev. barn och för er själva, eller hur? Det är väl bara att sluta rakt av om man verkligen bryr sig om sin graviditet? Det gjorde jag iaf, och jag rökte 20 cigg om dagen innan jag bestämde mig för att jag ville bli gravid.

  Nej sluta med bortförklaringar och substitut, det är bara att lägga ner. Visa lite självdisiplin så kommer både ni och bebis må bättre.

 2. Postades 2011-04-14 17:36:25
  GĂ€st

  Jag har vänner som både rökte och snusade under sina graviditeter, det hände ingenting. Jag har vänner som har varit pinnsmala, men ändå blivit gravida. Och jag har vänner som dricker kaffe innan, under tiden och efter.. Inte heller varit något problem. Nu vet jag inte om dom kanske var ett undantag, att det inte hände just dem, men det är faktiskt många av mina vänner som håller på med det där och har fått friska och fina barn!

  Vill man veta vad man inte ska göra, så skall man nog inte läsa på nätet. Här skriver dem flesta vad som helst, tex vad dom har hört!

  Fast jag undrar en sak, ska man verkligen sluta helt med snusandet och rökandet när man blir gravid? Tar inte kroppen skada av att man slutar med något, som man verkligen är beroende av? Att det blir som en chock för kroppen?

 3. Postades 2011-02-24 21:21:03
  GĂ€st

  Förtydliga gärna vilka läkare det är som rekommenderar att sluta helt med kaffet vid en planerad graviditet. Skulle öht gärna se lite referenser och även resultat från vetenskapliga studier som styrker de punkter om tas upp. På viket sätt motverkas svullnader av att dricka massa vatten? Svullnad brukar väl vara ansamling av vatten? Håller med kommentar nr 1 och 5 om det här med undervikt.

 4. Postades 2010-11-30 23:15:06
  GĂ€st

  Hej, jag är en tjej som försöker bli gravid men röker.. Jag undrar då om jag lägger av med ciggen, hur mycket mina chanser ökar? och hur lång tid det tar tills "allt återställs" och jag blir med bebis?

 5. Postades 2010-05-21 16:49:17
  GĂ€st
  Nikotinet pÄverkar ocksÄ ev bebis tex blir "nikotinbebisar" ofta underviktiga dÀrför Àr det viktigt att inta anvÀnda snus cigaretter eller nikotintuggummin under graviditeten. Man kan Àven se att fostretshjÀrtrytm ökar.
 6. Postades 2010-02-20 19:23:22
  GĂ€st
  Hej! Jag har slutat röka men just för att kunna göra det börjat snusa, blir lite nervös nÀr det stÄr att man inte ska snusa heller. Vore hjÀlpsamt med lite mer info kring exakt hur skadligt det Àr (och varför) och hur mycket som Àr okej att snusa (om det kan tÀnkas vara okej...) om man inte kan vara helt utan nikotin. Sen tycker jag ocksÄ att ni ska nÀmna undervikt, och Àven om undervikt minskar chanserna för graviditet Àven om man har regelbunden mens.
 7. Postades 2009-04-16 20:22:40
  Snow09:s avatar
  Det dÀr med kaffet kan nog stÀmma ... jag drog ner pÄ kaffet sen slutade jag helt och nu har min mens kommit igÄng ordentligt efter p-piller stopp men jag har lite svÄrare att lÄta bli chokladen ;)
 8. Postades 2009-04-16 15:56:17
  GĂ€st
  GĂ€ller samma för mannen? Är det bra om han ocksĂ„ drar ner pĂ„ kaffe, alkohol osv?
 9. Postades 2008-11-01 15:05:08
  GĂ€st
  Hade varit intressant att veta vad som gÀller vid passiv rökning, dvs nÀr man sitter i busskuren tex och nÄgon bolmar pÄ som bara den jÀmte en utan att frÄga om det Àr okej... tex..
 10. Postades 2008-10-09 13:41:45
  GĂ€st
  Hej! Varför nÀmner ni inte undervikt som ett potentiellt fertilitetsproblem under punkt fyra!?

Skriv en kommentar

Namn

Email

Kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstÀver som visas

GÄr det inte att lÀsa? Klicka hÀr för att byta.

Medlemmarnas bilder

Lilla hjĂ€rtat ♡♡ av Richter93

Alla bilder

Senaste frÄgorna

Skriv en frÄga

Nya dagboksinlÀgg

Nytt i forumet

Recensioner

VÀlkommen till vÀrlden

VÀlkommen till vÀrlden Collin

Ny webbis

Nytt pÄ prylmarknaden

Kommentarer

Medlemsbloggar

LĂ€gg till din blogg

Bmom produkter för mammor Bast pÄ test graviditetstester