När du använder och besöker BliMamma.se godkänner du vår Cookie och sekretesspolicy. Ok, jag förstår
Inloggade medlemmar: Vampiremamii, 738 gäster
Jag vill använda sajten anpassad för... laptop/dator mobil/surfplatta

Huvudmeny

Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 8

Under vecka 8 växer din bebis med en otrolig hastighet. I början av veckan är bebisen 7-8 mm och i slutet har den nästan fördubblats i storlek och ökat till 9-15 mm! Fostret väger ungefär 1 gram.

Bebisen

Din bebis armar och ben är längre nu och har bildat leder. Händer och fötter kommer att bildas, och fingar och tår har redan börjat anläggas. Hjärtat är oproportionerligt stort och ser ut att sitta delvis utanför bebisens kropp, och har nu bildat en höger och en vänsterkammare. Hjärnan fortsätter att växa och luftrörskanalerna till lungorna är synliga. Ögonen börjar utveckla pigment, näsan mognar och början till ett ansikte kan urskiljas. Blindtarmen och mjälten är redan på plats tillsammans med de första anlagen till magsäcken.

Du

De flesta kvinnor vet i det här stadiet att de är gravida. Även om din kropp inte har förändrats så mycket ännu så kan du vara säker på att det kommer. Du kan ha gått upp något kilo i vikt, men det är inte ovanligt att förbli på samma vikt eller till och med gå ned något. Internt så tjocknar slemhinnorna i livmoderhalsen och en slempropp bildas som skyddar fostret mot omvärlden under graviditeten. Denna kommer att lösas upp och försvinna när det senare är dags för förlossning.

Även gravida kvinnor blir sjuka ibland, men det är viktigt att du inte tar någon medicin utan att konsultera din läkare först. Vissa läkemedel kan påverka fostrets utveckling negativt, eller rent av vara livshotande. Ta god hand om dig genom att äta näringsriktig mat, dricka mycket vatten, motionera lätt och se till att du vilar mycket.

Det finns 394 kommentarer till denna artikel

 1. Postades 2016-12-20 00:55:26
  Lilla Bus:s avatar

  Jag har fått börjaom med början av grav för nu har jag ett förlossningsdatum. Det blir min gubbe från förr som ska förlösa mig med snitt för jag ska bli sydd i livmodern. Eller så ska den ut och jag dö det vet vi i augusti. Idag vill jag leva så vi får se utväcklingen med dessa barn, för när jag var barn ville man att jag skulle bryta naturlagarna vilket jag gjorde när jag gick bakåt i utväcklingen. Så det var så häftigt tyckte oroväckande många att jag skulle göra något som inte går. Så mor och liv har verkligen fått gnuga geniknölarna med denna graviditet, och för att jag inte skulle gå i 15 år så sa jag tio för att stoppa dom på 4, men tänkte 14 så då sa jag tio för att det inte skulle trissas upp hur långtsom helst. men det har gått 5.9 år nu. så vi får se om det blir 4 till eller om det blir som min gubbe sagt och som jag är spådd att dom kommer i år. Jag börjar bli fram tung.

 2. Postades 2016-09-07 09:56:40
  Kurtan:s avatar
  Vecka åtta, bara en dryg månad tills jag kan börja slappna av. Ska till första besöket hos MVC nästa fredag och måste få remiss till ultraljud. Har trots allt stor tvillingmöjlighet. Vill veta det tidigt isåfall. Sedan har jag haft framfall som jag oroar mig över nu. Men hoppas såklar att allting ska gå bra. Kan inte den här månaden gå fortare. Hade vart jättekul om storebror får meddela nyheten på sin treårsdag, men känns som en evighet dit, slutet av oktober. Måste bara få göra ultraljud man hör ju så mycket skräckhistirier... pappan verkar tro på detta mer, känns bara så overkligt.
 3. Postades 2016-04-22 13:41:17
  sotemmie88:s avatar
  Vecka 7+1 idag
 4. Postades 2015-11-13 17:48:23
  Fia-Mia:s avatar

  Hej nu snart blir det barnorske besök på riktigt jag var dit förut tre gånger men specialistbarnmorskan sa att jag skulle vänta med att gå så jag inte längtar för mycket och så det blir rätt. Så jag av avaktar några veckor till. Jag tog test igår men mor måste ha andra hormoner eller bara några få till mig eftersom barnen skulle vara här så länge.

  Idag fick jag ihop sanningen av Stefan vårat barns pappa. Anden i mig går ner i barnet och kroppen får michelles pappa tillbaka det blir en glädjefull återförening det.

  Tio år tog det att få världen att överleva och det är inte färdigt riktigt än men jag kommer inte dö iallafall för då hade allt dött jag har skapat liv.Hon som ville dö för hon är felbyggd och först ville inte göra det ensam utan skulle ta alla med sig. Inget någon ville mer än hon.

  Så jag har hållit fast vid bli mamma sedan jag fick foster i magen för att få en ventil ut jag har gått helt i ovetskap om vad jag gjort för nytta åt andra och bara försökt att överleva isolerad det klarar ingen så nu får ni följa mig kommentera gärna med frågor för mycket jag går igenom är nog svårt att förstå och jag svarar gärna sen är jag en bra vän om någon tycker att det är okej med en till. sköt om era barn och magar kram

 5. Postades 2015-09-29 11:23:08
  Sara83:s avatar

  Är i vecka 7+1 (vecka 8). Var igår på första träffen på MVC. Var väldigt spännad. Var tvungen att fråga varför jag inte känner några symtomer. Inget lllamående eller ömma bröst. Tydligen så var det helt normalt. Inte alla som känner något. Däremot känner jag som mensvärk och ibland som elstöttar i ljumskarna.men det berodde visst på att livmodern växer. Jaha så enkelt var det. Då kanske jag kan släppa all denna oro jag har känt. Imorgon är det ultraljud. Ska bli så härlig känsla att få se det lilla hjärtat slå.

 6. Postades 2015-08-17 09:06:36
  Gäst
  Är idag i vecka 7+1 alltså vecka 8 :) Är orolig då jag inte alls mått illa eller känt lukter som vid mina 2 tidigare graviditeter. Känner heller inte av hunger och lågt blodtryck som tidigare. Vill så gärna göra ett ul för o se om allt är ok.
 7. Postades 2015-08-04 13:03:39
  Gäst
  Kom precis hem från ul och vi är nu i vecka 8 (7+3). Har en dotter som är 3 och en son som är 1.5. Vi bestämde oss för ett sista barn (eller jag va väl den som låg på), det visar sig nu vara 2 små pickande hjärtan (två äggs tvillingar). Skrivs in på mvc på torsdag så då får vi lite mer info om vad so blir ❤️
 8. Postades 2015-04-26 03:50:37
  Trubbel:s avatar

  Nu kommer en pekpinne!

  var inte så fruktansvärt oroliga för medicin för det är oftast inte så farligt som läkare vill påstå.  Min gubbe är forskare och även jag har gjort medecin så vi kan prata med dom medicinen alltså. det är språk i tabletter och injektionsvätska .

  allting är byggt på språk som förklaring till tvivlare men det finns medicin som man ska i allra högsta grad undvika Jag hoppas bara det blir som det ska vara i våra fazz i framtiden

  För har man en ny medicin och mår på ett annorluda sätt så får medicinen alltid skulden och läkaren är skyldig att rapportera det vidare. så mycket av biverkningarna av medicinen ska bort

  och hur vet man hur medicinen fungerar utan att gravida har provat? Och gissa om det finns frivilliga till att vara försökskaniner tror inte det. Suck världen måste bli annorlunda men det vet jag att det är mycket som händer nu.

  så min vetskap av allt sjukt som var mitt första ord kommer vara till stor nytta för gubben min är lälkare sedan vi använde örter kram .ta en alvedon när ni har ont i huvudet utan problem även något lugnande vid ongest men inga mängder Julieaette

   

   

 9. Postades 2014-02-06 21:04:32
  Gäst

  Var på VUL idag, det fanns en liten böna där inne, runt vecka 7+6, eller nåt, svårt att verkligen placera tiden eftersom embryot är så liten och jag har ingen aning om när sista mensen var. Jag kan som andra här inte känna mig överlycklig eller lugn vid vecka 12, då jag förlorade mitt förra barn i v.19. Så en graviditet i v.7-8 känns för mig som - jaha ja, får väl se vad detta blir..

 10. Postades 2014-01-12 17:19:55
  ida1989:s avatar

  Imorgon går jag in i vecka 7 (graviditetsvecka 8). Är så spännande! ska ringa MVC imorgon för att boka tid... den här graviditeten kom snabbt på första försöket!! Kunde inte vara lyckligare! :) <3

Skriv en kommentar

Namn

Email

Kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.