Inloggade medlemmar: Tjeje123, Happymum, DeniseNadja, Emmeliz, Pinklady, JacquelinesMamma, hotshotbabe, 829 gäster
Jag vill använda sajten anpassad för... laptop/dator mobil/surfplatta

Huvudmeny

Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 32

Bebisen

Bebisen är nu omkring hela 42 cm från huvud till tå och väger omkring 1.6 kg. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en "surfaktant" som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern.

Öronen är nästan helt färdigutvecklade, både de yttre och inre delarna, och bebisen kan höra din röst som den också kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud.

Bebisen bildar också underhudsfett och hudfärgen är mer rosa än röd vid det här laget (för "vita" bebisar). Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem innuti livmodern.

Du

Den övre delen av din livmoder är nu ungefär 11 cm ovanför navlen och din vikt har sannolikt ökat med mellan 9 och 12 kg. Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås.

Då ligament och muskler i korsryggen börjar mjukna och slappna av inför förlossningen så kan det hända att du börjar få ryggvärk. Det finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta förutom att försöka göra det så bekvämt som möjligt för sig.

Det är också vanligt att få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmodern inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen. Det kan hjälpa att äta mindre måltider fast oftare.

Goggisar lra-g-skor

Det finns 192 kommentarer till denna artikel

 1. Postades 2013-11-21 19:39:02
  Love_li:s avatar
  Vecka 31+0 idag och 62 dagar kvar tills dottern ska få träffa sin lillebror <3 Hon kommer att vars nästan precis 18 månader när han är beräknad! Vi längtar efter att få se vem våran nya familjemedlem är <3 Har jätte ont och är galet trött, men det är helt klart värt det <3 Nu är det inte länge kvar <3 Men först ska vi fira jul och nyår och avsluta detta året, med att välkomna det nya, som kommer att bli ennu bättre <3
 2. Postades 2013-08-20 21:11:47
  Kurtan:s avatar

  Idag är det ett halvår sedan jag plussade, och imorgon går jag in i vecka 33, fattar ingenting.

   Livet där inne är märkvärdigt mer än någonsin tidigare och det är hur härligt som helst och jag längtar mycket, även om jag inte ens kan förstå vad som är på väg. Börjar få problem med ryggen, annars är nästan allt bra än så länge.

   Fattar inte att det bara är två månader kvar, till och med mindre, mindre och mindre ju fortare dagarna går, börjar bli lite skrämmande.

 3. Postades 2013-08-14 02:31:18
  mim_:s avatar

  9 veckor kvar, och jag börjar längta nu till att min lille grabb ska komma ut o umgås med mig. Rädslan kanske kommer tillbaka, vem vet, men nu är jag faktiskt inte rädd för första gången, av tanken på att jag snart kommer att ha ett barn. Ensam. Men som sagt, längtar tillochmed nu!

 4. Postades 2013-07-25 19:25:28
  Mira_L:s avatar
  Idag v 31 och idag har vi flygit ner till kosovo :) var något nervös innan starten men väl uppe i lyften gick det bara bra..bebis sparkar något hårdare och bestämt mer nu..:) 2 veckor här sen flyger vi hem igen hoppas det går likadant tillbax!
 5. Postades 2013-03-05 07:09:56
  mamabeatrice:s avatar
  31+0 idag! Det ska jag "fira" genom att besöka läkare och hoppas på sjukskrivning pga foglossningar... Försäkringskassan tyckte inte att jag har ett fysiskt ansträngande jobb även fast det inte är ovanligt med 20kg lyft så jag fick bara 1/4 gravidpenning... Är så otroligt nyfiken på bebis, är det en flicka som dom sa på rul. Är hon lik sonen på snart 4 år? Vad ska hon heta? Ja, frågorna är många men "snart" får vi veta :)
 6. Postades 2013-02-19 11:57:28
  vonkis89:s avatar

  v 31+0 idag välkommen går fort längtar så himla mycke redan . även ska man gifta sig den 28 mars innan lillen kommer

 7. Postades 2012-12-24 12:13:50
  amazin:s avatar
  Längtar jag med....men är det ingen som börjar bli typ rädd eller nervös inför förlossningen. Jag bor födde min första tjej k.snitt....hade.ont som fan efteråt. Men nu kan jag födda normalnt om allt går bra....hursom jag börjar känna mig räddd o nervöööös. hur är det med er?
 8. Postades 2012-10-26 12:20:15
  zaramagdalena:s avatar

  v 31 idag nu längtar jag verkligen efter vår lilla tjeja<3 dax att komma ut snarttycker jag <3

   

 9. Postades 2012-10-04 14:31:07
  Upotek:s avatar

  31+5 idag och längtan är enorm efter vår bebis! 

  Har inga besvär alls mer än detta ständiga tryck på revbenet. Tydligen är det livmodern som trycker på och expanderar. Barnmorskan uppmätte mitt SF mått till 29 vilket var helt inom dem acceptabla gränsvärderna. Bebisen sparkar för fullt och nu är det fullt möjligt att avläsa en liten fot. Dessutom har bebisen lagt sig med huvudet nedåt och fixerat sig vilket känns lugnande. Har sammanlagtvis gått upp nio kilo hittills men det kan ju ändras nu framåt slutet. Motionerar fortfarande regelbundet med löpning och cykling. Allt är färdighandlat sedan länge till bebben. <3

 10. Postades 2012-08-19 09:26:37
  Smurfan90:s avatar
  31+0 idag . Ultraljud på tisdag igen :) då får vi se om båda tvillingarna växt sen sist ( två veckor sen) det börjar bli trångt i magen nu. Längtar så otroligt tänk dom kan ju komma när som hellst typ ;) Max 8 veckor kvar :)

Skriv en kommentar

Namn

Email

Kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.

Medlemmarnas bilder

Kvällsmage v. 6 (5+5) av Mammasusan

Alla bilder

Senaste frågorna

Skriv en fråga

Nya dagboksinlägg

Nytt i forumet

Recensioner

Välkommen till världen

Välkommen till världen Lion

Ny webbis

Nytt på prylmarknaden

Kommentarer

Medlemsbloggar

Lägg till din blogg

Doulabanner