Är det sant att det är störst risk att få missfall mellan vecka 9 och 11? och vad beror det isf på? kan maten jag äter nu påverka risken?
Min bm sa till mig att det va störst risk att få missfall mellan vecka 8-9...
min bm sa att risken är i mellan v9-v12. jag fick missfall precis när jag hade gått in i vecka 10
Min bm sa att det minskar vecka för vecka fram till vecka 12+0 statistiskt sett. Vad jag har förstått det så kan du tyvärr inte påverka detta under denna period. Missfall då beror på att något under utvecklingen har gått fel och att fostret inte är levnadsdugligt.
Jag fick missfall i v13. Läkaren sa att efter v 12 minskar risken med missfall med 90%. de sa även att missfall beror oftast på att fostret ej utvecklats som det ska det första viktiga veckorna och därför ej klarar sej pga. missbildningar. kroppen ta hand om det när det är fel och stöter ut fostret för att man inte ska bli sjuk.
man hittar ju lite olika information men störst andel av missfall inträffar under första treimestern. Dett betyder ju inte att senare missfall inte kan inträffa. Man kan inte själv minska risken för missfall genom kost eller dylikt. Självklart bör man undvika alkohol och icke rekommenderad mat men missfall inträffar som tidigare nämnts om det är något "fel" på embryot/fostret. Vår kropp upptäcker oftast dessa fel någon gång efter v 8, så sa min barnmorska till mig i alla fall. Missfall är såklart aldrig något man önskar men det rä inte heller något du kan göra. Så man får bara vänta och hoppas.
Har just gått in i elfte graviditetsveckan (10+1) och jag har inte någon gång känt att det är säkert, förmodligen för att skydda mig själv ifall något skulle hända. Men man måste också tänka ositivt. Chansen att inte få missfall är större än att få det. Jag har läst att 85% inte får missfall.