Mer i kategorin Förlossningen |

Att föda med doula

En kvinna kan föda utan rädsla, en kvinna kan föda utan smärta men inte utan ansträngning. Under förlossningen är det många faktorer som påverkar smärtupplevelsen. En tidigare artikel på denna sida handlade om andning och avslappning. Nu tar vi upp mental träning som en viktig teknik att träna på inför förlossningen. Att vi kan påverka oss själva genom att påverka vad och hur vi tänker är sedan länge känt. Enkelt utryckt står det limbiska systemet i hjärnan för våra känslor. Du kommer att känna större trygghet och därmed mindre smärta om du behärskar mental träning som teknik.

”Konsten är att våga lämna ut sig och känna förtroende för sin kropps fantastiska förmåga och för dem som är där för att hjälpa till.”

Gudrun Abascal (Att föda)

Vi har alla olika ”sanningar” och värderingar som påverkar oss. Gör dig själv en tjänst och titta på dina ”sanningar” om dig själv. Gör en plus och minus lista. Ändra listan till din fördel genom att sudda ut de ord som du placerat i minus-spalten. Finn så ett annat ord som ger dig kraft och placera det i plusspalten istället. Gör så med varje minusord. Läs sedan på din lista, nu med enbart plustecken, intala dig att den stämmer, och gör vad du kan för att leva upp till den.

Förbereda dig mentalt

Inför din förlossning kan du med fördel måla upp två målbilder. Det är dina bilder som gäller, det är dina ord som gäller! Texterna nedan kan du se som inspiration.

Målbild 1

Den ena målbilden är ett mål i framtiden när barnet är fött. Du kan skapa en film i ditt inre, gör ett kollage av fysiska bilder, samla fina texter, tänk goda tankar om hur du ligger med ditt/ert barn på magen. Känn efter hur du mår när allt är så där vackert och skönt. Filmen tar du fram, bygger på och förbättrar under hela graviditeten. Under förlossningen tar du fram den när du vilar mellan värkarna.

Målbild 2

Den andra målbilden är en bild av dig under förlossningen. Skapa en bild där du följer med din kropp, där du är stark, lugn och förberedd. En bild där du andas tyst, är tung i kroppen och helt avslappnad. Du släpper den vanliga kontrollen, du låter kroppen sköta värkarbetet, du ger sig hän. Känn efter hur du mår när du möter värkarna på detta sätt.

Den ena målbilden är för att du ska komma ihåg vart du är på väg under förlossningen. Den andra målbilden är för att du ska träna på att föda lugnt och koncentrerat. Träna mentalt på en situation i taget, så att hjärnan blir van vid den. Det blir då lättare att göra det i verkligheten.

Hur du skapar en målbild

  1. Tydliggör ditt beteende, tänk igenom vad, var, när, hur och varför
  2. Skapa en film där du gör precis så som du vill göra. Titta utifrån så att du ser dig själv göra det du gör. Du kan också ”se” någon annan först, och sedan kliva in i rollen genom att byta plats med den personen.
  3. Gör filmen så bra som möjligt, sätt till färger, ljud och ljus
  4. Kliv in i filmen, och fortsätt göra.
  5. Notera om det känns bra. Annars får du gå tillbaks till punkt 2.
  6. Stäng av filmen
  7. När filmen är så bra som du vill ha den, ser du om filmen sex gånger.

Om det är möjligt så involvera och tala mycket med din partner. Då har ni styrkan i era gemensamma idéer och tankar i varje målbild. Annars arbetar du själv, det viktigaste är ändå dina målbilder, det är du och barnet som är huvudpersonerna nu.

MENTAL TRÄNING

Därför ska du träna och öva på dina tankar och känslor

Det är inte enkelt men mycket kraftfullt om du har kontroll över din tankar, för då kan du också ha kontroll över dina känslor, så sällsamt nära hänger de samman. Förlossningen och sammandragningarna är krafter i din kropp du inte kan styra över. Du kan heller inte ha kontroll över de hormoner som frigörs i kroppen. Du kan däremot välja att ta kontrollen över dina tankar och känslor, via din mentala träning. Genom att använda dina positiva målbilder inne i ditt huvud, se färgerna, ljuset, höra ord eller meningar, påverkar du dig själv och får positiva känslor. Positiva känslor leder bort från smärta och oro, mot njutning och lugn.

Tankens kraft tar dig igenom en sammandragning/värk i taget

  1. När sammandragningen startar koncentrerar du dig på att andas tyst och slappna av i hela kroppen. Du ser din inre inövade målbild framför dig, du lever dig in i den. Tänk att sammandragningen är för barnet, du tar ett steg närmare födseln av ditt barn!
  2. När sammandragningen klingat av, ta ett djupt och ljudligt andetag. Sucka tungt. Tacka dig själv! ”Tack mig själv, jag är fantastisk! Jag är duktig, jag gör allting rätt. ”
  3. Slappna av fullständigt - och vila. Känn att du är tung i kroppen, blunda om det känns skönt, och sov en mikrosekund. Vilan är för dig! Du är värd den. Vila och njut av din andra målbild, den med barnet på din mage. (Du bestämmer hur din målbild ser ut)

När nästa sammandragning startar koncentrerar du dig snabbt enligt nr 1 igen. Ta en värk i taget. Snart föds barnet, och en ny liten familj.

Nästa artikel kommer bland annat att handla om rösten som resurs.

ANLITA EN DOULA

En partner, en vän eller väninna kan vara ett naturligt stöd för dig under förlossningen. Du kan också välja att föda med Doula. Då har du och din partner kontinuerligt stöd och hjälp under hela förlossningen. Det är många mammor och föräldrapar som anlitar en Doula idag. En Doula är en kvinna som har erfarenhet av förlossningar och är tränad i att ge stöd och information till den födande kvinnan och hennes närmaste under graviditet, under förlossning och den första tiden efteråt.
 En Doula har inget medicinskt ansvar, ger inga medicinska råd och hennes roll är tydligt avgränsad i förhållande till personalen på förlossningsavdelningen. Ordet Doula kommer från grekiskan och betyder fritt översatt "kvinna som ger omvårdnad". Att kvinnor med erfarenhet från barnafödande hjälper andra kvinnor som föder barn är en urgammal företeelse. ODIS är Organisationen för Doulor i Sverige. Läs mer på: www.Doula.nu

Skrivet av Agneta Rääf, verksam som Doula i Stockholm. agneta'at'doulaistockholm.se, www.doulaistockholm.se

Rekommenderat

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016. För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna ... 12

Det finns 1 kommentarer till denna artikel

    Hej. Jag blev mamma 2014 och läste boken "Föda utan rädsla " inför min förlossning. Kanonbra bok! Nu finns det kurser att gå med föda-utan-rädsla-instruktör. Info finns på www.babypag.se.

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.